İnsan ailesinden veya çevresinden mi beslenir yoksa kendinde olanı mı açığa çıkartır?

İnsan ailesinden veya çevresinden mi beslenir yoksa kendinde olanı mı açığa çıkartır?
Birçok felsefik görüş okudum, birçok insana sordum, belki de hiçbirinden istediğim cevabı alamadım şu ana dek..

İnsan doğar, büyür, değişir, olgunlaşır ve bazen de özgürlüğünü yitirir.. İstediğini değil de istenileni gerçekleştirir. istedikleri gibi olur. Sonra dayanamaz ve tohumun filizlenmesi gibi yok sanılan gerçekler de açığa çıkar..

Ama asıl sorun bu değil.
Her nerede doğup büyüyor olsa da insan çevresinden aldıklarını mı hayatına geçirir yoksa kendinde olanı büyüdüğü ortamın elverdiği kadarıyla mı dışarı vurur?

büyümek isteyen tohum Rabbin izniyle, taşların altında da olsa çatlatır ve filizlenir...
İnsan da öyle midir?

Meselâ müslüman ailede doğup büyüyen bir insan neden olur da 20 yaşından sonra tüm engellemelere rağmen imandan çıkar?

Ya Allah'ın ismini dahi duymamış bir rock şarkıcısı neden olur da islâm ile tanıştığı andan itibaren kendini düzeltme yoluna gider, nefsini arındırır, huzuru bulduğunu söyler ve hatta kendisi müziğe tutkulu olduğu halde ondan vazgeçer ve bunun haram olduğuna dair konferanslar verir?

#Vesselâm