Oğlum 4 yaşında. bir ara ailede sorunlar olmuştu eşimle çok tartıştığımız bir döneme girmiştik ne kadar yansıtmamaya çalışsak da yansımış sanıyorum çünkü oğlum aşırı sinirli. Yani bildiğiniz insan siniri gibi, öyle şımarık falan değil, asabi resmen. Ne yapmam lazım? Eşimle sorunlarımız çözüldü artık iyiyiz o da bunu gördükçe düzelir mi? Sinirli çocuğa nasıl davranmalı yardım lütfen.sinirli çocuğa nasıl davranılmalı
Zor bir dönemden geçmişsiniz ve bunu çocuğunuza yansıtmamaya çalışmışsınız. Bu iyi bir şey değil. Çocuklar saf olabilir ama salakk değiller, sizin saklamaya çalıştığınız şeyler daha çok gözlerine batar. Bu yüzden en başından ona sorunlarınızı anlatıp sonrasında bunu çözdüğünüzü de söylemeli hatta göstermelisiniz. Başka neler yapabilirsin açıklayayım.
Sinirli çocuğa nasıl davranılmalı?
1. Çocuğunuza duygular hakkında bilgi verin.
Psikologların da sık uyguladığı bir şey vardır özellikle sinirli ya da üzgün çocuklar için. Çocuklara duyguları öğretirler. Çünkü çocuklar için duygular kısıtlıdır ve böyle olunca da duygularını ifade edemeyip daha da sinirlenebilirler. Önce temelden başlayabilirsiniz, kızgın, üzgün, mutlu, korkmuş gibi temel duyguları öğretip sonra da çocuğunuzun duygularını etiketleyebilirsiniz, "şu an mutlu görünüyorsun" gibi. Zamanla kendi de bunu yapabilmeye başlayacaktır.
2. Öfke skalası oluşturun.
Bir parça kağıda termometre çizebilirsiniz. 0'dan 10'a kadar numaralandırın ve sıfırın "öfkeli değilim" beşin "orta miktarda öfkeliyim", onun ise "aşırı öfkeliyim" olduğunu söyleyin. Çocuğunuz seviye 0'da gülümsediğini, ancak seviye 5'e ulaştığında kızgın bir yüzü olduğunu söyleyebilir ve öfkesi seviye 10'a ulaştığında kendini kızgın bir canavar olarak tanımlayabilir. Bunu yaptıktan sonra seviyesi yükselmeye başladığında mola vermeleri gerektiğini öğretebilirsiniz.
3. Çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olmak için bir plan geliştirin.
Çocuklara kızgın hissetmeye başladığında ne yapmaları gerektiğini öğretin. Bunu şiddetle çözmek yerine daha sağlıklı yollar olduğunu gösterin. Sinirlendiğinde hemen bir şey yapması gerekmediğini, biraz mola vermesi gerektiğini öğretin. Birkaç dakika odasına gidebilir sinirlendiğinde. Dilerse kitap okuyabilir ya da boyama yapabilir yaşına göre.
4. Çocuğunuzun öfkesini desteklemeyin.
Bence şimdiki ebeveynlerin en büyük sorunu bu. Sinirlendiğinde ailesi sessiz kalması için eline bir oyuncak veya telefon veriyor ve çocuk istediğini alma yolunun bu olduğunu anlıyor. Dolayısıyla bunu hep yapmaya başlıyor. Başta da dediğim gibi çocuklar aslında çok zeki yaratıklar. :) Bunun yerine çocuğunuza teslim olmayın.
Bunu fark etmeniz ve bilincinde olmanız güzel genellikle bu tür çocuklarla sakince konuşulmalı ona zıt gitmemeniz gerekiyor ve ne istiyorsa yapmaya çalışın sonra kardeş varsa eğer beraber zaman geçirmenizi sağlayın ya da tek çocuksa fark etmez çocuğunuzla vakit geçirin onunla ilgilenin boş bırakmayın çocuğun ilgisini çekecek aktıveteler yapın mesela beraber oyun oynayın masal okuyun çocuk şarkıları dinleyin ama bu çocuklar için en önemli etken onu anlamaya çalışmak sakince davranmaktır şunu bilin ki çocuk anne babaya model alır😊
Her istediği yapılmamalı elbette belli başlı kurallar olmalı eğer onu yaparsan artık her sinrlendiği zaman istediğini yaptırmaya meğilli olur sinrlendiği zaman ona bağırmak ya da kızmak yerine sakince odasına geçmesini söylebilirsin yalnız başına oynar ve sinirini atar ya da onun için düşünme köşeleri de yapabilirsin.
Sinirlenen çocuk derdini anlatamadığı için, ben burdayım beni fark edin demek için öfkelenir önerim çocuğunuza kendisini anlatmasına izin verin. Onu anlamaya çalışın ve tutarsız tutum sergilemeyin.
önce sinirinin yatışmasını bekliyorum sonra güzelce neden sinirlendiğini soruyorum sinirlendiği şeyde haksızsa onun neden haksız olduğunu anlatıyorum yine kötü tutumlarda bulunuyorsa kızıyorum uslu ol efendi ol diyorum genelde çocuklarda halen bu durumda yumuşamıyorsa cesaret aldıkları birileri olmalı beni dedem korur ya da nenem ya da babam ya da annem sinirli ve şımarıkta olsam her kime güveniyorsa hiçbir yerden destek almayınca bir başka kurnazlığa başvururlar çocuklar zekidir bilirler büyükler gözyaşına hayır diyemezler aslında onda da destek alamayınca belli bir süre destek için uzatır bunu göze çarpmak için kendini yerlere atar bir yerde canı yanmış gibi davranır belli bir numaralara başvurur yine işe yaramayınca başka etkileyici numara bulamayınca yumuşar ilkinde küskün davranır uzun süre belli bir süre sonra tatlı dilli konuşur özür diler
Bizde tam bu anlattığına yakın şeyleri kısa süre önce geride bıraktık ve bizim de ufaklık etkilenmişti Her şey normale döndüğünde 15 gün geçtikten sonra oda sanırım durumun normale döndüğünü anladı. Şimdi ufak tefek inatlaşmaları kaldı, sinir kısmını geride bıraktı. Biraz zaman verin çocuğa Eminim o da kendini toparlayacaktır
Sakin evde geceririlen zamanlar olusturulmadi. Rutin olsasi gereken seyler saptanmali ve hayata gecerilmeli. Kaliteli zaman dedigimiz sey cocukla gecirilen sakin zamanlardir. Akisina birakiriz ve abartmadan dogaclama gelisir. Kesinlikle uyku saati öneriyorum ve sarilmak cok iyi gelicetir.
Sinir öfke asabiyet öğrenilen davranışlardır, ne yazikki ailleler cocuklqrin yanlarinda pek uygun davranmıyor. Çocuklar şiddet gormesede sözlü siddete tanık oluyor. Ailesini zamanla mutlu görmek onunda rahatlamasını sağlayacaktır.
bu sizden veya eşinizden kaynaklı bir durum değildir çocuğunuzda duyguları kontrol problemi hemen her evde kavgalar tartışmalar olur her çocuk asabi olurdu o zaman genetik faktörlerde önemli olsada esas problem duygu geçiş kontrolsüzlüğüdür.
Açıklamaya çalışarak. Sonuçta ettafındakileri örnek alır çocuklar. Sabırlı ve sakin kalmanda fayda var. Oyun yöntemiyle açıklayabilirsin eğlenceli bir şekilde. Bol şanslar...
Aynen size katılıyorum, çocuk tavrı aileden alıyor, siz sinirliyseniz ona bağırıyorsanız o da o dönem bağırmaya başlıyor, kendinin farkında olan ebeveyn olmanız çok güzel, siz sakin oldukça ona bağırmadan konuştukça ve sakince "bağırma yavrum sakin söyle seni dinliyorum" dedikçe bide başını okşarsanız, o da zaman içinde sakin olarak konuşacaktır. Güler yüz ve dokunmak, başını okşamak, sarılmak çocuklar için sakinleştirici etkisindedir.
ödüllendir iyi birsey yaptığı zaman çok sık değil arada ufak şeylerle mutlu olsun hem o zaman daha çok sever erkek çocukları anneye daha düşkün olduğu için hediyesini sen al
Biraz onun suyuna gidin aslında en asabiler en duygusal olanlardır büyük ihtimalle sizin aranızdaki sorunlar yansımıştır ama eminim zamanla düzelecektir
Benimde 1 oğlum var sinirlendiği zaman önce sakin olmasını ve derdini anlatmasını istiyorum aksi halde bende sinirlenip ona bağırıp çağırmaya başlarsam daha çok hırçın bir yapıya sahip olur.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ona sakince yaklaşmalısınız ve eger uzun zamandır devam ediyorsa Bir yardım alabilirsiniz
En İyi Cevaplar