Din sorusunu cevaplayabilecek var mı?
İslamda kurandan sonra ikinci büyük kaynak hangisidir,?
İslamda kurandan sonra ikinci büyük kaynak hangisidir,?
SÜNNETSünnet Lugatta: İyi veya kötü her hangi bir “yol” manasına geldiği gibi “hal” ve “adet” manasına da gelir.
Istılah ta ise Peygamber efendimizin (Kur’an-ı Kerim’den başka olarak) Söylediği sözler,yaptığı işler ve suküt ile karşıladığı işlerdir.
Sünnetin Kısımları:
1-Kavli (sözlü) sünnet: Peygamberimizin söylediği “Hadis-i Şerif” denilen sözlerdir.
2-Fiili Sünnet: Peygamber efendimizin yaptığı fiil,hareket ve davranışlarıdır.
3-Takriri Sünnet. Peygamberimizin huzurunda söylenen sözleri veya yapılan işleri sukutla karşılamak sureti ile onları takrir(kabul) etmesidir. (red ve inkar etmeyerek) sukutla karşıladıkları şeylerin Takriri Sünnetten sayılabilmesi için o şeylerin (mesela puta tapmak gibi ) aslında kötü olduğu için kabul olunmayan şeyler cinsinden olmaması şarttır.
Peygamber efendimizin sünneti İslam-i Hükümlerde Kur’an dan sonra ikinci kaynak kabul edildiğinden Sahabeler,Peygamber efendimizin sözlerini büyük bir itina ile takip edip ezberlemişler ve daha sonra gelenlere nakletmişler(aktarmışlar) dır.
Hadisler,Peygamber efendimizin emri üzerine (vahiy nazil olduğu yıllarda) yazılmamış Sahabiler tarafından ezberlenmiştir. Daha sonraki yıllarda Emevi Halifelerinden Ömer Bin Abdülaziz zamanında Büyük bir alimler heyeti kurularak İtikat ve Ameli konularda binlerce hadis düzenlenmiştir.Bilahare hadis ve usul-i Hadis ilimleri geliştirilmiştir.
Hadisin Çeşitleri:
1- Mütevatir Hadisler:Hz. Peygamber (s.a.v) devrinden itibaren yalan üzerine birleşebilmelerini aklın kabul edemeyeceği kadar büyük bir topluluk tarafından rivayet edilen hadislerdir. Bunlardan asla şüphe yoktur. Örnek olarak : Kabe nin Medine de değil de Mekke de olduğunu (hepsinin yalan söyleyebileceğini aklın kabul edemeyeceği kadar) kalabalık ve güvenilir bir topluluk bize anlatıyor. Biz onların sözlerine dayanarak Kabe nin Mekke de olduğunu kabul ederiz ve bunda asla şüphe duymayız. İşte Mütevatir hadiste böyle kesindir
2- Meşhur Hadisler:Hz. Peygamber (s.a.v) devrinde tevatür derecesine varmayan (yani 1 ,2,3,5 kişi tarafından nakledilen , fakat bir nesil sonra rivayet edenlerin sayısı tevatür derecesine varan hadislerdir.Meşhur hadislerin Hz. Peygamber tarafından söylenip yapıldığı çok kuvvetli olmakla beraber Mütevatir Hadis kadar kesin değildir
3- Ahad Hadisler: Üç asırda da tevatür derecesine varmayan kişiler tarafından nakledilen hadislerdir. Ahad hadis Mütevatir ve Meşhur olmayan hadislerdir. Meşhur ve Mütevatir in derece olarak altındadır. Rivayet zinciri sağlam olur, metni de Kur’an ve akla aykırı olmazsa şer’i delildir.
Peygamber efendimizin Sünneti de Kur’an-ı Kerim gibi ilahi vahye dayanır. Çünkü Kur’an’da onun için Şöyle deniyor: “ O, nefsinin arzusuna göre konuşmaz. O’nun sözleri kendisine vahiy olunan sözlerden başkası değildir”(Necm : 3-4)
“ Peygamberin size getirdiklerini alın ve yapmanızı men ettiklerinede son verin”(Haşır:7)
“Her kim Peygambere itaat ederse Allah a itaat etmiş olur”(Nisa :81)
ilk önce kitap daha sonra sünnet daha sonra icma yani din alimlerinin ortak görüşüne bakılır
doğrusunu öğret.
Her hadiste hadis değildir..dikkat et hepsine inanma..çok doğru kaynaklardan bak...ben sana bi öneri veremem okumadım çünkü..ama öyle oldugunu biliyorum
1.Kitap
2.Sünnet
3.İcma
4.Kıyas(içtihat)
Geçen dönem derste görmüştük. Hatta sınav sorusuydu.
Bende sınav için sordum ama ortalık pazar yerine dönmüş.
Cevap
17Cevap
"Genel kabule" göre hadislerdir. Fakat gerçekte hadisler ASLA din kaynağı olamaz.
Dinin kaynağı tektir ve Kur'an-ı Kerim'dir. Ondan başka bir kaynak YOKTUR. Hadisler ancak Kur'an daki ayetlerin anlamını yorumlamada bize "yardım edebilir". Yoksa hadisi din kaynağı yapmak, Hz. Peygambere "dine kural koyma yetkisi" verir ki bu ap açık bir şekilde şirktir. Allah'ın sözleri, dinin kurallarının hepsi eksiksiz bir şekilde Kur'an da yazılıdır. Aksini iddia etmek "Kuran eksiktir" demekle aynıdır. Allah ise Kur'an-ı "ayrıntılı" bir şekilde indirdiğini buyurmaktadır. Şimdi kime inanalım? Yobaz dincilere ve uydurma hadislere mi yoksa değiştirilmemiş olan Allah'ın ayetlerine mi?
Peki neden insanlar Kur'an dan başka din kaynağı ararlar? Kur'an onlara yetmiyor mu?
Aslında Kur'an müslüman kişiye yeter de artar bile. Esas sorun Kur'an, dinin yozlaşmasına izin vermemesi ve değiştirilememesi. Hristiyan ve Museviler kitaplarını değiştirerek tahrif etmişlerdir. Bizim dinsizler ise Kur'an-ı değiştiremedikleri, bizzat Allah tarafından korunduğu için onu devre dışı bırakıp hadislerle yeni bir din inşa etme yoluna girmişlerdir ve dinin gücünü kendi siyasi çıkarları için kullanmışlardır... Bunu yapmak için Kur'an abdestsiz okunmaz, temiz dantellerin içinde yüksek bir yere konur (ki gözden uzak olsun, isteyen istediği zaman okuyamasın) gibi gelenekler geliştirilmiştir. (Kur'anda bu konuda olduğu iddia edilen ayet Lefhi Mahfuz içindir. Kur'an için değil). Böylece halk Kur'an okumaktan koparılıp, uydurma/yalan hadisler ile "şöyle hadis var, böyle hadis var" diyerek dine kural eklemeye kalkmışlardır. Böyle bir kuralın dinde olmadığını söyleyenleri de "sen peygambere karşı mı geliyorsun!" diyerek sindirmişlerdir. Bu yüzden hadis diye ortaya atılan sözlerin %99u YALANdır ve güvenilmezdir.
Benim bildiğim ve güvendiğim tek hadis Peygamberimizin yazılmış tüm hadislerin yok edilmesini buyurduğu hadisdir. Nedeni açık : Kur'an ın yanına başka kutsal kitap koyamamak ki bunu bizzat Kur'an emreder! Nedense bu yasağın sonradan kaldırıldığını iddia etmiş uydurma makamları...
Bir de Hz. Peygamber'e itaat edin oyunu oynanmaktadır. Edelim de peygamberin diye üretilmiş yalan sözlere niye itaat edelim? Nerden bilelim hangisi doğru hangisi yanlış? Kulağımızla duyduk mu? Yada altında peygamber imzası mı var? Veya nerden bilelim o sözü rivayet edenin kalbinde/kulağında bir yamukluk olmadığını? İnsanlar 600 yılda kutsal bir kitap olan İncili değiştirmiş. Peygamber sözlerinin ~1400 yılda değişmeden kalacağını iddia etmek zaten en hafifinden saflık değil mi?
İlginçtir Kur'an-ı Kerimde çok yerde, kendisi için "o uydurulmuş bir hadis/söz değildir" denilmektedir. Neden acaba? Sonraki dönemlerde uydurulmuş sözlerin çıkacağını önceden haber veriyor olmasın sakın?
Kur'an da buyurduğu üzere, Hz. Muhammed peygamberimiz sadece elçidir. Dine kural ekleme çıkarma yetkisi yoktur. Yaparsa şah damarının parçalanacağını bizzat Kur'an yazar. Dolayısı ile hadislerin din kaynağı olduğu iddia edilemez.
kuran ı düzgün okuyup uyguladıktan sonra başka kaynak yoktur.hadis dediğin şey suya yazı yazmaktır.islam dünyasında uydurma hadisler gerçek hadislerin 3 katıdır.dim alimi dediğin insanları da biz çok gördük,görüyoruz.90 lı yıllarda efendim türkiye de darul harp var bu devlet gavurdur faizde yenir,karaborsa da yapılır,namazda farz değildir dediler.işlerine ne gelirse öyle derler.iranda muta nikahı denen bir zımbırtı var saatli nikah kıyıyorsun.onların kağıtları var adam geliyor kadına benimle 1 saatlik nikah kıy al sana 5bin toman diyor oda uyarsa tamam diyor.imzalıyorlar kağıtları sonra sevişiyorlar.neymş efendim bir saat sonra nikah bitiyormuş.olacak iş değil.hile ile zina yapıyorlar sanki allahı kandıracaklar.oysa ki nikahta süreli zaman şartı yoktu,nikahta iki kişinin nikahlandığı şahitler huzurunda belgelenmeli insanlar tarafında bilinmelidir.yani birine sorunca sizi efendim o kadın/erkek filan ile evlidir demeli insanlar.bunun gibi daha bir çok şey var.ama kuran tek değişmemiş ve doğru kaynaktır.
Başka kaynak olmamalıdır bence de. Tüm bunların dışında bilmemiz gereken başka bir şey varsa niye o da kitaba yazılmamış olsun ki. O kadar şey yazmışlar, onları da yazarlardı.
Bu düşüncemin kaynağının da üzerine oturuyorum an itibariyle.
hadislerin büyük önem taşıdığını biliyorum.Fakat hadisler Kuran'da mı geçiyor yoksa farklı bir kaynak mı bilmiyorum.Tabi hadisleri yorumlayanlarında nitelikleri önemli.Örneğin Zekeriya Beyazın yorumladığı hadisle ehli birinin yorumu farklıdır
büyük ilimler ansiklopedisindeki hadisler..ilmihaller yani.
Bu soruyu cinsellik kategorisinde sormayı başardığın için seni tebrik ediyorum.
Bu soru cinsellik kategorsinde değil. Böyle aptal bi iftira attığın için ben seni tebrik ediyorum!
İslamda Kuran'da sonra 2.büyük kaynak hadislerdir
Arkadaşım sınav cevaplarını kontrol ediyorum şimdi aynı şeylerdir böyledir şöyledir mi yazayım? Sünnettir yazıyormuş zaten kaynaklarda da tamam...
Kuranı kerimden sonraki 2. kaynak HADİS lerdir.
hadisler olmalı diye düşünüyorum...
Kuran-ı Kerim,Hadis-i Kutsi,Hadis-i şerif.
yahudilik oluyor çünkü islam zaten 2. sırada
peygamber efendimizin(sav) yaşantısı sözleri..
Kuran sonra buhari buhari hariç hiç birine inanma
Kuran ve mantık sonrası yok bence
Kuran'dan sonra sünettir.
Hadis-i Şerifler fakat sahih hadisler
once.kuran-i kerim sonra hadistir
Sünnetmiş bak öğrenmiş olduk
sünnet
hadislerdir..
sünnetlerdir
hadisi şerifler
hadisler
Sünnet diye buldum netten ama.