Herkesin telefonunda, bilgisayarında, mp3 çalarında binlerce müzik var. Otobüste giderken, yolda yürürken ya da birini beklerken kulaklığımızı takıp kendimizi müziğin akışına bırakıyoruz.
Bazen biri bize bir şarkı önerisinde bulunuyor. Kimi zaman sevmeyiz önerilen şarkıyı. Kimi zaman da 'aha tam benlik' deriz. Hatta öyle anlar oluyor ki, sevmediğimiz şarkıları daha sonra bayıla bayıla dinliyoruz.
Bir Japon atasözü der ki; ''müzik değiştiğinde dans da değişir.''
Sizce bir insanın dinlediği müzik onun o anki duygularını mı yansıtır? Yoksa o müzikte kendini bulduğu için kişiliğini mi yansıtır?
İnsanların dinlediği müzik onların kişiliğini mi yansıtır yoksa o anki duygularını mı?
Şarkıları, sanatınındır. Ona sahiplenen kişiler, kendi düşünceleri olmayanlardır. Genellikle "duygularıma tercüman oldu" denir. Ama iki üç hafta sonra onun ne tercümanlık yaptığını ne de psikolog olduğunu anlar. Ama kendi düşüncelerini dile getirmediği için yine şarkılara sığınır. Hangi şarkıyı kutsuyor ise, o şarkının sözlerine yönelik davranır.
Mesela aldatılan biri Emre Aydın'ın şarkılarını dinleyerek kendisini bulduğunu söyler ve şarkının içinde geçen yargıları bizzat yaşadığı olayda varmış gibi davranır.
Şu ana kadar yapılan araştırmalar müzikal tercihlerimizin kişiliğimiz ile doğrudan alakalı olduğunu gösteriyor. Bilinçli ya da bilinçsiz edindiğimiz deneyimler ve yaptığımız gözlemler sonucu belirli karaktere sahip insanların en azından hangi tür müzikten hoşlanabileceğini anlamak mümkün. Müzikal tercihlerimizin yaşımız, kişiliğimiz gibi belirgin karakteristik özelliklerimizi yansıttığını gösteriyor. Araştırmalar bunu söylüyor, ve demek oluyor ki o an ki duygudan ziyade karakteri yansıttığını savunabiliriz.
o an eger ruh halı dıplerdeyse farklı muzık dınler yok mutlu ısr daha hareketlı sarkılar dınlenır calısıyosa masa basında bu seferde arka planda daha sakın slow turu muzık dınler yanı ruh halımız degısken oldugundan muzıkte degısken oluyo bazen bızı alıp uzaklara goturuyo bazende bır yere hapsedıyo
Aslında birçok şeyi yansıtıyor. Siyasi görüşünden tut hayata baktığı pencereye kadar bir çok konu hakkında ipucu veriyor. Mesela ben heavy metal dinleyen akp li görmedim 😂😂
Duygulardan ziyade ben daha çok ana uygun şarkılar dinliyorum. Spor yaparken rock, hard rock, hip-hop, metal, country, elektronik, jazz vs... Otobüs, ev ve halka açık diğer alanlarda slow dinlerim genelde.
evet.. mesela sabah kalkarken "die motherfuc.. er dieee" diye kalkıyorum, şu anda da "her mevsim içimden gelir geçersin" söylüyorum :D ne yaman çelişki anlamadım :D
En İyi Cevaplar