
Jose Raul Capablanca 19 Kasım 1889 yılında Havana, Küba’da dünyaya geldi.
Henüz dört yaşındayken babasının arkadaşıyla oynadığı satranç maçı epeyce dikkatini çekmişti. Taşların büyüsüne kapılmış vaziyette oyuna odaklanmıştı. Masayı gözünü kırpmadan soluksuz izliyordu.
Üst üste devam eden oyunların üçüncü gününde babasının galibiyetiyle sonlanan oyunda Capa sessizliğini bozmuş, kahkahalar atıyordu. Babası şaşkın vaziyette ne olduğunu sorduğunda; gelen cevap oldukça ilginçti, babasının oyunu hile yaparak kazandığını ileri sürüyordu. Babası “Sen bu oyunu bilmiyorsun” diyerek noktayı koymuştu. Ancak Capa haklıydı babası atı beyaz kareden bir başka beyaz kareye götürmüştü.
Ertesi gün babasıyla maç yapan Capa oynadığı iki maçı kazanarak rekorlar kitabına girmeyi başarmıştı. Henüz dört yaşında okuma yazma bilmeyen çocuk bakarak satranç öğrenmiş ve oynadığı ilk iki partiyi de kazanmıştı.
Olayın şokuyla soluğu doktorda alan baba artık Capa’ nın bir dahi olduğunu biliyordu. Doktor tavsiyesiyle 8 yaşına kadar satranç seyrekleştirilmişti. 8 yaşında Havana satranç kulübüne başladı ve 3 ayda 1. sınıf oyuncu kategorisine yükseldi. 12 yaşında kulüp şampiyonluğu için Carzo ile karşılaştı ve maçı 7-5 kazanarak kulüp şampiyonluğunu ilan etti.

.Ancak bu başarılardan aile rahatsız olmuştu Capa’yı satrançtan uzaklaştırarak Matematik ve İngilizce eğitimine yönlendirdiler. Tabiki Capablanca bu eğitimin hakkını verecekti. Kolombiya Üniversitesi giriş sınavında 100 üzerinden 99 ile birincilikle kazanmıştı.
Bu başarısı sayesinde Amerika’ yı ziyaret hakkı da elde etti. Ziyaretinde Manhattan Satranç Kulübüyle tanışan Capa’ yı Amerikalılar da tanımışlardı. Artık dünya çapındaki başarılar ile dünya şampiyonluğuna doğru emin adımlarla yürüyordu…

Capablanca yakışıklı bir Latin genciydi. Satranç dışında eğlenceye ve kadınlara düşkündü. Sevgilileri Capa’dan “Rudolph Valentino’nun entelektüel olanı” diye bahsederlerdi. Satranç oynarken eşi görülmemiş doğal bir yeteneğe sahipti. Hamlelerini rakiplerinden daha hızlı şekilde yapardı ve hamleyi yaptıktan sonra masadan kalkarak arkadaşlarıyla sohbet ederdi.

1910-1919 yılları arasında katıldığı 12 büyük turnuvadan dokuzunda 1. , üçünde 2. olmuştu. Başarılarıyla 1921 yılında Dünya Şampiyonluğu maçı yapma hakkı elde etti. Rakibi yenilmez bir abide olan Dr. Emanuel Lasker’di. Lasker 1894 yılından beri 27 yıl boyunca yenilmez dünya şampiyonuydu. Bizim dahinin işi bu sefer gerçekten çok zordu. Lakin Capa bu zor engeli 4-0 gibi herkesin saygıyla karşılayacağı bir neticeyle geçerek yeni dünya şampiyonu olmuştu.
“Kuzeylilerin oyunu artık bir Latin yakışıklısına kalmıştı Jose Raul Capablanca”
Capa kariyeri boyunca yaptığı 571 parti maçın sadece 33 tanesini kaybetmişti. Hala dünya çapında saygı duyulan ve ekol olarak görülen sayılı satranççılardandır. Oyunları defalarca analiz edilmiş ve birçok dünya şampiyonuna ilham kaynağı olmuştur.
Satrancın Dahi Çocuğuna Saygılarla…
dr. #büyükyorumcu
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar