Arkadaşlar acil yardım. Pc mavi ekran hatası verdi xp sp3 format atarken. Elimde baska cd de yok. Sorun nedir lutfen yardim edin. Dogru cevabi eig seçerim. Tesekkurler.
Kardeş bu hatanın kaynağı sata/ide uyuşmazlığıda olabilir, format attığın cd den de kaynaklanıyor olabilir. Öncelikle anakart ayarlarından achi mode, ide mod bunları karıştır. Anakartının markasını bilmediğim için bios arayüzü hakkında bir öneride bulunamayacağım. 1. olarak windows xp de format sırasında mavi ekran hatası genellikle achi/sata/ide modlarından kaynaklanır. Asus3 arkadaş xp satayı görmez demiş fakat öyle birşey yok. Sata entegreli xp versiyonlarıda var. Hatta bu durum daha çok anakart ile de alakalı. Ama genellikle xp ide yi tercih eden bir işletim sistemi :D 2. olarak ta fotmat cd ni değiştir. Daha önce gerekli tüm bios ayarlarını yaptığım halde sürekli mavi ekran veren birçok format vakasıyla karşılaştım. Kullandığım format cd sini değiştirerek sorunu çözdüğüm çok oldu. Bazen format cd sindeki işletim sisteminde de sorunlar olabiliyor. Yalnız aynı cd yi çoğaltıp, çoğalttığın cd ile denersen yine mavi ekran sorunuyla karşılaşırsın. Çünkü sorun işletim sistemi kaynaklı. 3. olarak #asus3 kardeşe sözüm şu. Xp satayı görmez diye birşey yok. Mesela benim anakartımda bir tane ide portu var ve eski bir harddiskim bağlı. Yalnız sorun şu ki sata modu ide ye aslam veya diğer değişiklikleri yapsamda xp yi asla yükleyemiyorum. Anakartta ide desteğim var fakat anakart xp yi bir işletim sistemi olarak kabul etmiyor. Anakart bios yazılımını atrıntılı bir şekilde inceledim. Anakart bios sürümü xp yi sevmiyor açıkçası :D
0
26 Yorumla
Soran
+1 yıl
Kardesim ilgilenip uzun uzun ayrintili bir sekilde yazdigin icjn tesekkur ederim. Ben daha once defalarca format attim boyle bir sorunda takildim kaldim. Cd den yana bir sorun yok cunku internet cafede adam pc nin birine format atarken gordum ve cd yi satin aldim. Ayrica soyle bir durum soz konusum win 7 kurarken bolum secenekleri gelmesi lazim mesela C / D / Gibi ama gelmiyor bir turlu. bir haftadir ugrasiyorum
sorun sadece biosda sata ayarlı olması degil baska seylerde olabilir xp için ama cd sorunsuz oldugunu söyledi sata ayarlı iken xp hdd görmez istedigin şekilde arastırabilirsin böyle mavi ekran hata verir bana oldu ıde yaptım hdd gördü yükledim
Kardeşim aynı cd ile başka bir pc ye format atamayacaksın diye bir durum söz konusu değil. Dediğim gibi bu daha çok anakarttan kaynaklanıyor. Anakartın achi/ide/sata desteği, bios versiyonu falan herşey bunu etkiler. Mesela uefi işletim sistemleri var. Bunlar uefi biosu olmayan bir anakartta sorun çıkarır. Yüklenemez. Daha öncede dediğim gibi çok karşılaştım bu sorunla. En son karşılaşalı maksimum 2 ay olmuştur. Sorunsuz olarak format attığın cd arkadaşımın bilgisayarında mavi ekran hatası verdi. Harddiskini söküp benim makinaya taktığımızda hiç bir sorun çıkarmadı. Benim aklıma da acaba arkadşın ram de bir sorun olabileceği geldi. İnternetten 2 farklı yerden 2 tane xp indirdim ve cd ye yazdım. Harddiskini geri takarak arkadaşın kendi kasasında tekrar denedim. Bu sefer hiçbir sorun çıkarmadı.
Win 7 kurarken where do you want to install windows? (windowsu nereye kurmak istersiniz) penceresi geldiğinde altta driver options diye bir yazı olması lazım. Onu tıklamadan driver bölümlendirme seçeneklerini göremezsin zaten. Burayı tıklıyor musun?
biosdan bak soran hdd görüyor mu algılıyor mu? algılamıyorsa hdd bozulmuş olabilir veya anakartda sorun olabilir sadece xp degil win 7 kurulmuyorsa daha dogrusu hdd görmüyorsa sıkıntı donanımsal olabilir ama win 7 mavi ekran hatası vermıyorsa xp veriyorsa 100/100 ıde olmadıgından
#Asus3 anladığım kadarıyla sen hiç sata xp ile karşılaşmamışsın. O yüzden seninle bu konuda tartışmaya falan girmem gereksiz olur. Ayrıca ide modunda win7 yüklemişliğimde var kardeş. :D Ufacık çocukluktan beri şirketin bilgisayarının bakımlarını yaparım gerek olduğunda. Birçok şeyle karşılaştım. Yaşın daha 19 profilinde yazdığına göre. Yani aramızda 7 yıllık bir tecrübe farkı var. lütfen tartışmayalım.. Kardeş gel gelelim senin win7 sorununa, anakart biosuna girip tüm ayarları sıfırla. HDD modunu da kontrol et. HDD'yi öncelikle bios arayüzünde görebiliyormusun ona bak. Bios arayüzünde göremiyorsan format esnasında hiç göremezsin zaten. Bios arayüzünde görebiliyorsan o zaman hdd modunu değiştir. achi modu varsa achi modunu kullan yoksa sata modu.
@ezio1020 Kardesim rica etswm linke bir goz atar misin sende? Ikinizide tesekkur ederim. Bu bios ta ne ahci var ne de ide https://i.hizliresim.com/LE7RNj.png
ben yasadıgım tecrubeleri söylüyorum hem tecrubem sabit. cok biliyorsan kapa ceneni sorana yardımcı ol sıp diye sorun cözülsün ıde yapmadan mavi ekran gitsin hdd görsün o zaman sen haklısın diyecem hem arkadasını buraya katma gözünlemı gördün onu sata ayarda iken formatladıgını
@Asus3 gerzek misin abisi sen ya. Arkadaşını katma demişsin. Çocuksun anlamıyorsun heralde. Arkadaşımın makinaya format atan benim kendisi değil. Geçmiş çok biliyorsan kapa çeneni demişsin birde. Bol keseden sallamaktan başka işin yok. Ben ide modu ile alakalı değil diye birşey de demedim hiç. İlk başta okuduklarını anla gerzeklik yapma. Dikkat edersen ilk önce ide/sata moduna bak dedim önerimde. Geçmiş bana tecrübelerimi söylüyorum tecrübem sabit diyorsun birde. Sen daha bilgisayar ne bilmezken ben bilgisayarlarla haşır neşirdim abisi. Elbette bir tecrüben var ama geçmiş benimkiyle yarıştırıyorsun. Çocukken bende senin gibiydim gerçi o yüzden seni eleştirmeye hakkım yok doğrusu. Zamanla daha neler göreceksin ne sorunlarla karşılaşacaksın. Ben hiçbir şey bilmiyormuşum diyeceksin. İnan ben bile hala diyorum.
Harddisk boot priority sekmesinde enter a basarak fotoğrafını gönder. Eski nesil bios. Karşılaşmayalı uzun zaman oldu ve her ayrıntısını görmeden hayırlayamıyorum. Bu bioslarda zaten hatırladığım kadarıyla achi/sata/ide ayarını göremezsin direk. Resim atmadan önce f7 ile herşeyi sıfırla ve f10 ile kaydederek çık. Baştan dene formatı.
Bu mesele aşka bir xp cd si ile çözülecek bunu açık açık söylüyorum sana. Elindeki xp büyük ihtimalle sata xp cd si. Anakartın eski nesil olduğu içinde otomatikman soru çıkıyor. Bir de şimdi dikkat ettim. Sen sp3 yüklemeye çalışıyorsun. Sp3 te sorun yaşaman normal. Bu nesillerde sp3 te sorun yaşamayan görmedim ben şimdiye kadar.
Eski format cd leri var sorunsuz atiyordum fakat hepsi cizik birsuru eksik dosya soruyor atla diye diye yine mavi ekran veriyor. Acaba yarisini eski formattan yarisinida bundan mi atsam?
sp3 sorun olacagını sanmıyorum tam aksine sp3 sorunsuz olanı ve şu dedigine katılıyorum anakart eski kısaca kasa eski anakart destek vermediginde ugrastırıcı bios ve özellikleri var xp sata cd olsa sorun olmazdı cünkü ıde cd oldugundan biosda sata olarak calıştıgından hdd göremediginden mavi ekran veriyor ıde cd oldugundan ıde ayarlamak gerekıyor ne yazıkki her anakart bir olmuyor sata ıde ahcı gibi şeyleri degiştirmek gibi bir özellik olarak önemsememişler zaten kac seneliktir uefı bioslar cıktı zaten artık daha sorunsuz her şey overclock tut tüm ayarlara kadar :) oynanabiliyor işletim sistemi gibi kullanışlı hale geldi bende bilgisayarcıya götürür format attırması daha mantıklı
Şimdiye kadar hiç denemedim o şekilde. :D Tam yorum yapamam. Dene bir istersen. Bu arada pc sorunsuz açılıyorsa hala aç bence yeni bir xp indir ve cd-writer varsa yeni bir xp cd si yap. Ama sp2 indir. Hatta 2 farklı yerden indir. 2 farklı format cd si olsun elinde. Ama tabii boş cd var mı elinde bilmiyorum :D Eğer imkanım olsa elimdeki xp cd lerinin hepsini sana şimdi verirdim. 7-8 tane xp cd si var ve hiç işime yaramıyor artık diyebilirim :D
Kardesim haklısın soylediklerinde. Bende defalarca format attim. Ide ahci bunda bitiyor is. Cunku elimde sata raid entegreli xp cd si var onunla kuruyor seninde dedigin gibi. Ama cd cizik cok dosya atlamak zorunda kaliyorum. Yine mavi ekran veriyor. Yani cd yi degistirmek lazim veya bilgisayarciya gitmek lazim. Tum emeklerin icin tesekkur ederim.
@Asus3 sp3 sorunsuz olanı. Ben zaten sp3 için sorunlu demedim ki. Eski nesil bioslarda sorunsuz sp3 yükleyen görmedim hiç dedim. İlk başta örnekte verdim. Anakartın desteklememesini. Mesela benimki son nesil bir anakart. Biosun uefi olduğunu söylememe gerek yoktur heralde. Bak mesela benim bu pc ye xp yi bırak win7 bile yüklenmiyor. Tüm bios yazılımını gözden geçirdim. Ayarları gözden geçirdim. Ama son nesil anakart olduğu halde eski nesil işletim sistemleri yüklenmiyor. Çünkü engellenmiş. Bu konu da buna benziyor. Arkadaşın anakartı Sp3 desteğini tam olarak sağlayamıyor. Win7 de de sorun çıkarıyor dikkat edersen. Ya bios güncellemesi yapacak ya da bu şekilde çözülecek. Bios güncellemesini pc yi tam bilmeyen bir kişinin yapması da aşırı derecede sakıncalı.
mesela ben asus sitesinden anakartımın modelini m5a97 r2.0 bulup destekten sürücü driverden güncel bios indirip flaşa atıp biosdan flaşı secip yuklüyorum güncellıyorum asus sagolsun işleri kolaylaştırıcı özellıklerıne sahip :) yeni nesil anakartlarda win 7 ,8 10 gibi işletim sistemi engellemesi nedir bir aksilik yanlışık olmalı mantıga bile uymuyor
@Asus3 win8 ve üstünü engellemiyor ama alt sürüm işletim sistemlerini engelliyor. Bana da mantıksız geliyor ama ne yazık ki bu şekilde. Nedenini çözebilmiş değilim. Her türlü detayına kadar anakartı inceledim. Hatta anakartın bios yazılımını buldum didik didik ettim ama bir netice alamadım. Win8 zaten sorunlu, tam optimize bir işletim sistemi değildi. Win7 yi yüklemek istiyordum ilk başta ama mecburen win8 i yüklemiştim. Gerçi şu an takmıyorum artık. Win 8, 8.1, 10 hepsi win7 den daha iyi. Win8 de hala bazı problemler olsa da daha iyi. Şu an win10 var ve henüz bir sorunum yok :D
Format ekranına gelemiyormusun şimdi kurmak için entera basın, kurtarma konsolu için r, kurmadan çıkmak için f3 diye 3 seçeneğin bulunduğu yer gelmiyor mu
Tamam işde orda yapacaksın fixmbr yi. R ye bastığında siyah ekran gelecek 1 yaz enterla sonra parolanızı yazın diyecek parolan varsa yaz enterla yoksa boş olarak enter a bas sonra fixmbr yaz enter, gerçekden... yazan yere e yazıp enter işlem bittikten sonra exit yazıp çık format işlemini yeniden başlat.
Var kardesim. skype cok net aslinda. Aklima birsey daha geldi. Ram yatagi var iki tane. Ve elimde iki tane ran var. Ram yataklari bozulmus olabilir mi sence? Cd calisiyor cunku hatali olsa cd den format baslatmazdi degil mi?
biosu iyice karıştır hdd sata ıde yazan bott yazan her yere gir gurcala kesin bulursun resimde gösterdiklerin olmayabilir sata ıde degimiz sey direk ıde olarak secmen lazım
uefı bios olunca tabi işletim sistemi gibi kullanışlı oluyor ama eski biosda olsa varsa öyle bir özelligi bulman lazım :) sen bios gir hiç bir şeye girmeden tıklamadan resim cek gönder ben seni yönlendireyim
gördüm ki hdd yani sata ıde alakalı bir şey yok bu advanced kısımda sadece boot secenegi var dvd usb vs. geri cıkıyoruz 3 tıklıyoruz :) bakalım ne varmış :)
mavi renkli olan ıde yazan yeri görüyormusun onu acman lazım sanırım? sata ayarını ise sırası ile hepsini dene ve o dedigim mavi renkli olan yazılardan ıde yazanı aktif hale getirmeye calış
biosu resetlemeyi fabrika ayarlırını döndürmeye denedin mi hiç? bios güncelledin mi? başka cd denedin mi? dvd rw degiştirdin mi? en kötü ihtimal önceden nasıl format atıyorsan sorunsuz eskiden hangi işletim sistemi ile onu al onunla at baska hdd tak dene arıza vermiş olabilir hdd sok tekrar tak vs. kablolar vs bütce el veriyorsa bilgisayarcı ugrassın format attır en fazla 30 tl ister
Kablolari soktum taktim. Ramleri ekran kartini dvd / cd hepsini kontrol ettim. Donanimi komple sokup taktim. Bios pilini cikardim bes dk bekledim taktim. Benim hdd te sorun var kesin
En İyi Cevaplar