Arkadaslar ben bir yillik sunucu kiralicam bir bilisimden oyun kurmak icin...ama pek anlamiyorum bu sunucu islerinden MySQL (Veritabani) falan sadece oyun icin site kurabilirim acaba kiralama yaptigim bilisim oyunu kurup oyle kiralarmi bunun icin ek bir ucret talep ederlermi? Veya aranizda sunucu islerinden iyi anlayan varsa yardim edebilecek sunucumu paylasirim karşılığında yardimci olabilecek varsa sevinirim. (Guvenilir ve ucuz bilisim yazabilirsiniz)
Sunucu kiralayacağım, nelere dikkat etmeliyim?

Merhaba,
Sunucu kiralamak için öncelikle sunucu üzerinde yük oluşturacak servis, yazılım, oyun gibi hizmetlerin neler olacağını net bir şekilde belirlemeniz gerekiyor. Bu belirlemelerinize göre maliyet bacağının iki önemli etabı olan donanım ve internet kapasitesi maliyetleri açısından yapacağınız seçimler ana maliyetinizi belirler.
Sunucu tercihi yaparken hatalı hesaplamalarda bulunursanız size iş (zaman) ve/veya para kaybı olarak geri dönebilir. Bu açıdan kiralayacağınız sunucunun size ne şekilde hizmet vermesi gerektiğini öncelikle belirlemeniz gerekiyor.
Sunucu donanımlarını belirlemeden önce mümkünse yukarıda saymış olduğum kullanacağınız yazılım türüne göre benchmark yapabilirsiniz. Bu sayede sunucu donanım kaynaklarının optimum olarak belirlenim en düşük maliyetle kiralama hizmetinden faydalanmanız mümkün. Üstelik benchmark doğru bir şekilde yapılırsa, çıkacak sonuca göre kiralayacağınız sunucu size optimal sonuç vereceği için sorun yaşama ihtimallerinizi de minimuma indirmiş olursunuz.
Benchmark sonuçlarına göre sunucu üzerinde kullanacağınız uygulamaların kaynak yönelimlerini tespit ettikten sonra donanım için minimum konfigürasyonu belirleyebilirsiniz. Kullanılacak kaynak türüne göre işlemci ağırlıklı (CPU Optimized), bellek ağırlıklı (RAM Optimized), disk kapasitesi ağırlıklı (Disk Optimized) gibi örnek konfigürasyonlara göre ihtiyacınızı karşılayan sunucu donanımlarını belirleyebilirsiniz.
Sunucu bileşenlerini belirledikten sonra bu sunucunun veri merkezlerinde ne şekilde konumlandırılacağını seçmeniz gerekiyor. Genellikle eski nesil seçenekleriniz Dedicated, Co-Location, VDS şeklinde olacaktır. Bu seçenekleri tanımlamak gerekirse;
- Dedicated Server : Sadece sizin kullanımınıza sunulmuş paylaşımsız sunucu donanımıdır. Başlıca avantajları ise paylaşımsız olduğu için sunucu performansı, paylaşımlı sunuculara göre daha yüksek ve stabil olacaktır (yazılım ve donanım hataları hariç). En mükemmel avantajı ise sanallaştırma teknolojileri sayesinde birden çok hizmeti optimum şekilde sizin belirleyeceğiniz kaynaklar ölçüsünde sanal işletim sistemlerinde çalıştırabileceksiniz. Üstelik bu işletim sistemleri birbirlerini etkilemezler. Tek sunucuda birden çok işletim sistemi (Bknz. VMware). Dezavantajı ise donanım yükseltmesi (upgrade) işlemleri fiziksel olacağı için zaman alıcı ve yüksek maliyetlidir. Sunucu herhangi bir sebepten durursa tekrar çalışır hale getirmek zahmetli ve bol zaman kaybı şeklinde olacaktır.
- Co-Location ise aynı Dedicated bir şekilde sunucu çalıştırabilirsiniz. Farkı ise sunucu, donanım olarak size aittir. Veri merkezinden sadece sunucunuzun barındırılması için ücret ödersiniz. Bu yöntemi seçmek ise size yatırım maliyeti gerektirdiği gibi aylık ödemelerinizin fiyatını düşürecektir. Co-Location için veri merkezi seçiminde ise size sunacakları hizmetleri ve bunların maliyetini göz önünde bulundurmalısınız.
- VDS ise yüksek kapasiteli bir sunucunun donanımsal olarak sanallaştırılıp birden fazla kişiye kiralanması hizmetine denir. Düşük maliyetlidir. Uptime ise daha yüksektir. Ana sunucu işin uzmanları tarafından yönetilir ve gerektiğinde donanım yükseltme (upgrade) işlemi Dedicated ve Co-Location seçeneklerine göre ana sunucu müsaitlik durumu dahilinde kolaylıkla yapılabilmektedir.
Bu seçeneklerin dışında da bulut sistemler, kesintisizliği açısından öne çıkıyorlar. Veri kaybınız, hizmet problemleri gibi negatif durumlar minimum ötesi minimumdur. Donanım sorunları size yansımaz. Bu sebeple donanım güvenliği had safhadadır. Daha az deneyimle daha stabil sonuçlar elde edebilirsiniz. Upgrade ve downgrade işlemleri saniyeler içerisinde olur. Snapshot gibi teknolojiler dahil olarak geleceği için işletim sisteminde olası sorunlar sebebiyle geri bir zamana dönüşünüz saniyeler içerisinde olur. Kısacası bulut sistemler ile UPTIME’ı yüksek bir yapı kiralamış olursunuz. Yönetim oldukça kolaydır.
Özetle; dedicated, co-location veya VDS hizmeti almak isterseniz, veri merkezinin güvenliğini ve size sağlayacağı garanti internet bant genişliğini sorgulayın (Bandwidth). TIER sertifikalarını inceleyebilirsiniz. Bu hizmetleri en uygun fiyat/performans önceliğinde online. net adresinden temin edebilirsiniz.
Bulut sistemlerde ise daha az deneyim sahibi olarak hazır kurulu sistemler üzerinde yüksek UPTIME ile çalışmanız mümkün. Farklı faturalandırma seçenekleri de mevcut (Kullandığın kadar öde gibi…). Başarılı servisler arasında AWS ve DigitalOcean’ı size tavsiye edebilirim.
Saygılarımla.