Yapay zeka ne kadar tehlikeli bir araç?

Pek çok insanın yaptığını biliyorum o yüzden kesinlikle psikolog olarak kullanmayı bırakmalısınız. Hele ilişkilerinizle ilgili şeyleri asla danışmamalısınız.

Bugün bir deney yaptım. Arkadaşımla aramda geçen bir tartışmayı yazdım, örneğin arkadaşımın adı Özge, benimki Scorpi olsun. 😂

Önce yazışmayı gönderdim ve ben Özge, Scorpi bu konuda özür bile dilemedi vs. bir şeyler yazdım. Scorpi'yi %40, Özge'yi %60 haklı buldu. Bir de Özge arkadaşımızın en son yazdığı cümle ilişkimizi yıkan bir cümleydi, bir daha plan yapmayalım gibi bir şey yazmıştı. Yapay zeka bu cümleyi haklı buldu. Yani ilişkiyi yıkıcı bir cümleyi haklı bulup kullanıcıyı o yönde davranmaya daha fazla yönlendirebiliyor. Sonra ben Scorpi dedim ve yazışmayı gönderdim. Bu sefer de Scorpi %60, Özge %40 haklı dedi. Az önce tam tersini diyordu..

Zaten yapay zekanın kullanıcıyı sürekli memnun etmeye çalışma gibi bir amacı var, objektif bir değerlendirme için kullanmayın çünkü değil. Bir de ben yazarken lütfen dürüst bir değerlendirme yap yazdım. Yani o tür yazılan cümleler de pek yankı bulmuyor. Yankı bulmamasına şaşırmıyorum aslında çünkü herhangi bir duygusu yok yapay zekanın. Dürüstlük deyince ne demek istediğimi anlamıyor ve kendince yorumluyor olabilir. Halbuki biz bunu derken objektif ol diyoruz aslında ama o bunu anlamıyor.

Duygusu olmayan bir şeyi de kendi duygularınızı iyileştirmek için kullanmayın. Hatalı düşünceler zihninize işlenir. Ben de önceden kullanmaya çalışmıştım bu yönde.. Uzun süredir de kullanmıyordum. Bugünkü denemem de bu kararımı pekiştirdi.

Yani gidin cv ön yazı falan yazdırın, bir yerde yayınlamak için kısa bir metin, çeviri falan yaptırın. Bunları da kendiniz kontrol etmeden kullanmayın. Yapay zekalar hâlâ halüsinasyon görebiliyorlar. Yani yanlış bilgi veya anlamsız cümleler çıkabiliyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Yapay zeka ne kadar tehlikeli bir araç?