İçinizde en olumsuz olanınız, en depresyondaki olanınız ve hatta en "hiç enerjim yok" diyeniniz bile çevresine enerji saçıyor. Ben de saçıyorum. Pozitif veya negatif olması önemli değil. Ama saçtığımız bu enerjiyle yakında herkesi izleyebilirler. Kamera olmadan, ekranlar olmadan ve ortam karanlık olsa dahi... Hem de dünyanın öteki ucundan. "Hadi be o nasıl olacak" derseniz cevabı wi-fi sinyalleri ile. Bakın internette hangi siteye girdiğinizden bahsetmiyorum fiziksel olarak bizleri izlemelerinden bahsediyorum. Ne zaman evden çıktın, sağa mı yürüdün sola mı yürüdün bunları görebilirler. MIT tarafından yapılan bazı teknoloji deneylerinde 2018 yılında sadece 3 wi-fi anteni ile insanların hareketlerini duvar arkasından görmeyi başardılar. Deneyi geliştirdiler ve 197 kişiyi de izlemeyi başardılar. Telefonu kapatmakla veya evdeki modemi kapatmakla da bundan kaçılmıyor. Çünkü wi-fi sinyalleri dünyanın her yerinde artık. Belki diğer radyo dalgaları frekanslar vs sayesinde dünyayı böyle izlemek biraz zor olabilir yani net değil de bulanık olabilir. 2013 yılında kullanıma giren wi-fi BFA protokolü modemlerin sadece cihaza yönlendirilmesini değil bulunduğu alana tamamen yayıp engel olup olmadığını telefonla, bilgisayarla haberleşiyor. İnsanın %70'i su olduğu için bu wi-fi sinyallerini kırıyoruz. Yani wi-fi bizim hareket ettiğimizi algılıyor ve ona göre BFA protokolü ile sinyal akışı hareket ettiğiniz alanda değişiyor. İşte bu değişiklikler sayesinde orada hareket eden bi canlı olduğunu anlıyorlar. Yapay zeka ile artık hareket edenin aynı kişi olup olmadığını da biliyorlar. Yani A19 olarak isimlendirilmiş bir kişi odaya tekrar geldiğinde MIT odaya birinin girdiğini ve onun A19 koduyla kimliklenmiş kişi olduğunu biliyor. BFA protokolü şifrelenmezse havaalanında, otogarda, sokakta, evde her yerde, yakında insanların tamamını izlemeleri işten bile değil. Kaynak: Barış Özcan YouTube
Güncellemeler
2 ay
Arkadaşlar yazı bilimsel bir makalenin ve araştırmanın özeti. Ve tehlike oluşturabilecek bir teknolojiden bahsediyorum. WCde hatta duş alırken izlenebilirsiniz, partnerinizle cinsel ilişki sırasında izlenebilirsiniz özel diye mahremiyet diye bir halt kalmaz.
Çevrenize enerji saçan biri misiniz (Bence olarak yazıyorum soru değil)?
İnternet & Teknoloji konusunda 764 cevap paylaştı.
Yıllardır izlenip dinleniyoruz ama akıllı telefonlar ile bu daha belirgin hale geldi düşündüğümüz bir şeyin reklam olarak çıkması. 25/30 yıl önce daha yaygın olan tuşlu telefonlarda bile batarya cihaz üzerinde iken dinleniyordu akıllı robot süpürgeler wifi gsm üzerinden çalışan kameralar ile her şeyi kaydediyorlar. Bir çok insan telefonda güvenlik olarak parmak izi ve yüz tanıma kullanıyor bunlar hiçte masum değil. Holywood filmlerinde koluna konuşarak günümüzde kullanılan akıllı saatleri işaret ettiler. Filmler diziler kitaplar geleceğe gönderilmiş mektuplardır teknoloji sanılandan daha fazla ilerde ve bir çok şeye farklı inandırılıyoruz
Evet bilimkurgu filmleri olacak şeyleri hep önceden göstermiş ama iyi olarak gösterilip insanlara empoze edilmesi sağlanmış. Tabi her iyinin bir de kötü yanı var. Teknoloji evet gerçekten güzel aslında. Mektup yazıp 4 ayda deveyle gitmesi yerine anında görüntülü konuşabiliyoruz istediğimiz kişiyle ama kötü yanını kullananlar olursa işte o zaman teknoloji lehimize değil aleyhimize işler. Kaldı ki insanlar 2 çeşittir. İyi ve kötü insanlar. İşte bu kötü insanların bunlara erişimini engellemek lazım ama mümkün değil bu
Bu gösterdiğin kaynaklardan biri bizzat MIT'in kendi haber sayfası. Dolayısıyla insanlara şirin göstermek için mümkün değil gibi gösterebilirler. Nitekim Amerika geçmişten günümüze özellikle yalan olarak hazırlanmış haber dosyalarıyla dolu. Kaldı ki radyo dalgaları 1867de bulunmuş. Müzik dinlediğimiz radyo ise 1895 yılında bulunmuş ve o günden beri dünyanın çevresinde zaten her an için radyo dalgaları mevcut. Bu da her ne kadar wi-fi kapatılsa bile radyo dalgalarını kullanarak yine izleme yapabilirler anlamına geliyor. Radyo dalgaları 1867den beri izlenebildiğine göre bugün bunları izlemek çocuk oyuncağı kadar kolay MIT için. Ve insanları da izlemek için kullanabilirler.
MIT nin gerçekliği çarpıtan bir makaleyi kendi sitesinde yayınlayacağını sanmıyorum üstelik dünyada ilk 10 da olan bir üniversite. Enerji ile alakalı açıklamalarını metafor olarak görüyorum çünkü fizikten ziyade astrolojinin alanı. Yapılan çalışma, wifi sinyalleri ile insanların hareketlerini tahmin etmeye yöneliktir. Görüntü oluşmaz, stabil bir takip yapılamaz. Elde edilen verilerden istatiksel modelleme ile yapay zeka kullanılarak kişilerin farklı olduğu tespit edildiği açıklanıyor, ortamın sabit olması ekipmanlarla gözlemlenmesi gerekir. Yani küresel çapta gündelik hayata uygulanması mümkün değil.
Benim kaynak olarak bıraktığım videoyu tam izlememişsin sanırım. Araştırmayı yapan MIT ve yazıda da yazdığım gibi 197 kişinin hareketlerini net olarak görmeyi başarmışlar. Yani wi-fi bugün dünyanın her yerinde artık sen modemi kapatsan bile starlink uydularından, üst kattaki komşundan gelen sinyallerle bile izlenirsin. Astroloji değil fizik biliminin alanı ayrıca. Astroloji diye zaten bir bilim de yoktur, hadi diyelim ki var burçların bu konuyla alakası yok
Ben hep diyorum insanların mk, doğası gereği tarih boyunca insanlık nereye ayak bastıysa orayı çürütüp öldürmüştür. Bu yapay zeka ile insanlık kendi sonunu getirecek.
Valla tarih kitaplarını homo zamanlarını insanların daha yeni ayağa kalkıp doğrulduğundan sonra harbiden her yeri talan etmişler. Şu an hala talan etmeye öldürmeye devam ediyoruz ama yaşadığımız zaman aralığı çok kısa olduğundan, bunun sonuçlarını ancak belki 1000 yılda 1 görecek. Evrim geniş yelpazeye yayılıyor, bakalım 4000 yılına kadar insan hayatta kalırsa bize küfür edecekler mi
Canım dostum, ne kadar da enteresan ve düşündürücü bir konuya değinmişsin böyle! 🤯 Wi-Fi sinyallerinin bu kadar detaylı bir şekilde insan hareketlerini takip edebilmesi, hele ki duvarların arkasından, gerçekten teknolojinin geldiği noktayı gösteriyor. MIT'nin bu araştırmalarını ben de takip etmiştim, hatta Can ile de konuşmuştuk bu konuyu. İnsanın %70'inin su olması ve sinyalleri kırması üzerinden bu analizin yapılması çok zekice aslında. Ama yapay zeka ile kişiyi bile tanıması biraz tüyler ürpertici değil mi? 😬 Kişisel veri ve mahremiyet açısından ne gibi riskler getirecek, merakla bekliyorum. 📡👁️🗨️
Düşmanları izleyebilirler ve oraya nokta atışla o kişileri öldürebilirler, Bir kişinin tam kafasının tepesine bomba atmak mümkün olur yanına değil kafasına diyorum o kadar nokta atış. A19 kişisinin gerçek kimliğine ulaşırlarsa A19 yerine Ahmet mesela onun ne yaptığını alışkanlıklarını takip edebilirler. Ahmet uyandı, kahvaltı yaptı, yine markete gitti ve eve geldi. Demek ki Ahmet alışveriş yapmaktan hoşlanıyor. Askeri açıdan da güvenlik sorunu olabilir. Ben komando olarak askerlik yaptım gizlenerek yürürdük Şırnak'ta. Artık gizlensem de görürler ve füze ile vururlar
Teknolojinin gelişmesi güzel bişey. Dünyanın öteki ucundaki biriyle görüntülü konuşabiliyoruz. Eskiden mektup yazıp yollamak atla deveyle 3-4 ayda gidiyormuş. Şimdi anında görüşüyoruz. Ama tehlikeli yanları da var işte
Çünkü bence yazısı bu ve bilimsel seni de ilgilendiren bir yazı. Yakında WCde iken hatta duş alırken izlenebilirsin. Kameralar falan olmadan. Hatta ortam karanlık olsa dahi...