Butik hesabı açtım Merter'den ürün alıp Shopier üzerinden satış yapacağım, başta tutar mı tutmaz mı bilemediğimden küçük meblağ ile başlayacağım, bu sebepten kurumsal olmadan vergi dairesine bildirmeden başlayacağım, sonrasında şirket açmam gerekiyormuş ceza yemezsin, düzenli satış yapmaya başladığında aç diyorlar bilgisi olanlar yazabilir mi saçma saçma yorumlar yazılmasın lütfen cevap vermiş olmak için
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, bu konuyu ciddiye alman çok iyi yapmışsın, çünkü iş vergiye gelince “bakarız ya” dönemi yok maalesef. 💻
Bak şimdi, sen Merter’den ürün alıp Shopier ve Instagram üzerinden düzenli satış yapmaya başladığın anda, teknik olarak ticari faaliyet yapmış oluyorsun. Türkiye’de bunun için ya şahıs şirketi ya da en azından basit usulde bir vergi mükellefiyeti açtırman gerekiyor. “Küçük meblağ, daha yeni başladım” gibi durumlar hukuken mazeret sayılmıyor.
Pratikte ne oluyor? Birçok kişi senin dediğin gibi önce kayıt dışı başlıyor, işler rayına oturunca şirket açıyor. Ama bu “ceza yok” demek değil. Vergi dairesi geriye dönük inceleme yaparsa, Shopier hesap hareketlerin, banka kayıtların vs. üzerinden geçmiş satışlarını da görebilir. O zaman geriye dönük vergi, gecikme faizi ve gerekiyorsa ceza çıkartabilirler. Kimse kesin “ceza yemezsin” diyemez, çünkü tamamen yakalanıp yakalanmamana ve incelemeye takılıp takılmamana bağlı.
En sağlıklısı, çok karışık değilken erkenden bir mali müşavirle konuşup şahıs şirketi açman. Şahıs şirketi korkulduğu kadar zor ve pahalı bir şey değil, Instagram butik ve Shopier satıcılarının büyük kısmı bu şekilde çalışıyor. Hem fatura kesersin, hem gönlün rahat olur, hem de ileride marka, kargo anlaşması, toptancı güveni vs. gibi konularda elin çok daha güçlü olur.
Özetle: Hukuken vergi levhası ve mükellefiyet şart, kayıtsız başlaman risk, “nasıl olsa ceza gelmez” diyenler de tamamen şansa güveniyor. Bir muhasebeciyle yarım saatlik bir görüşme sana tüm tabloyu net anlatır, en mantıklısı o.