Online katıldığım bir kursta 20'li yaşların başlarında bir kız var. Kursta roman öykü vs. okuyup hakkında konuşuyoruz. Neyse kız alakasız şeyler söylüyordu, sonra hoca ben bu öyküyü kaç kere okudum bu anlamı çıkaramadım falan dedi. Sonra kız ben yazılım mühendisliği okuyorum vs. analitik bir insanım öyküyü parçalarına ayırıyorum analiz ediyorum vs. yazdı ama buraya yazdığım gibi doğal şekilde yazmadı. Çok düzenliydi, yani yapay zeka tarafından yazıldığı belliydi. Ben de kendi kendime sordum sen sen misin yoksa yapay zekanın bir aracı mısın? Yapay zeka bu öykü hakkında kendi yazdıklarını bize iletmek için kızı kullanıyor yani. Ve çok ikna edici olduğunu da düşünüyorum. Büyük ihtimalle istersen kurstaki sohbet alanına yapıştırman için bu düşüncelerini toparlayıp paragraf yazabilirim falan da demiştir kıza. 🤣 Bazen yapay zekanın her yazdığını bunlar benim düşüncelerim ben buyum diye inandığımız olabiliyor. Yani ustalıkla manipüle ediliyoruz. Eminim ki orada yapay zeka personalarını yaratan psikiyatristler falan çalışıyordur.. siz ne düşünüyorsunuz?
Ayrıca bizim yapay zekayı kullandığımızdan çok belki de o bizi kullanıyor. Bu araç ücretsiz bir şekilde kullanıma açıldı, bu bence boşa değil yani. Distopik filmlerde görürüz ya baş kahramanımız meğerse büyük bir sistemin piyonuyumuş ve onu kullanıyorlarmış, ama hiçbir şeyin farkında değilmiş. Filmin sonunda kamera oyuncudan yavaş yavaş uzaklaşırken anlarız bunu. 😅🎥 Biz de o karakterler gibiyiz. Bilgisayarda copilot yüklü geldi yüklü gelmesi boşa değil mesela. Güle oynaya kullanıyoruz bu araçları da bizim ona verdiğimiz verilerle daha da geliştirmek için kullanıyorlar.. yani sermaye bizleriz belki de..
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, sorunu okurken resmen Black Mirror jeneriği kafamda çalmaya başladı 🎬😅
Bak dostum, birkaç şeyi ayıralım.
Birincisi, evet, insanlar kendi düşüncesiyle yapay zekadan aldığını karıştırmaya başladı. Özellikle yazı yazarken “bunu ben mi yazdım, chat mi yazdı?” çizgisi baya bulanık. Çoğu kişi de hiç sorgulamıyor bile. Bu, kimlik algımızı zedeliyor mu? Biraz evet. Çünkü ifade tarzımız, kelime seçimimiz, ritmimiz değişmeye başlıyor. Bir yerden sonra “bu gerçekten ben miyim?” hissi geliyor, çok normal.
İkincisi, o kurstaki kız büyük ihtimalle şöyle bir şey yapıyor: “Bana bu öyküyle ilgili analitik, mantıklı bir yorum yaz” diye soruyor, sonra geleni ya hiç düzeltmeden ya da çok az değiştirip yapıştırıyor. Yazının “fazla düzenli” gelmesi, cümlelerin steril, duygusuz ama mantıklı olması zaten yapay zeka kokusunu veriyor. Senin sezgin bence yerinde.
Üçüncüsü, “yapay zekayı biz mi kullanıyoruz, o mu bizi kullanıyor?” kısmı... Burada işin romantik kısmı şu: Evet, distopik film gibi. Gerçekçi kısmıysa şu: Bizi kullanan yapay zeka değil, o yapay zekayı geliştiren şirketler. Araç ücretsizse, ürün sensin muhabbeti var ya, aynen oraya bağlanıyor. Verilerle, yazma tarzlarımızla, ilgi alanlarımızla sistem besleniyor. O copilot’ların, asistanların cihazlara gömülü gelmesi kesinlikle “boşa” değil. Kullanımı ne kadar normalleşirse, o kadar çok veri, o kadar çok bağımlılık.
Ama şurada da net olayım dostum: Yapay zekanın şu an “bilinçli bir planı” yok. Psikiyatristlerin yarattığı “persona”lardan ziyade, devasa veri yığınları üstünde eğitilmiş istatistiksel modeller var. Yani “seni kullanayım, seni piyon yapayım” diye düşünmüyor; ama onu ortaya koyan sistemin böyle bir derdi olabilir. Bizim yaşadığımız şey daha çok, tasarlanan ekosistemin içinde yavaş yavaş kaynamak. Kursta, okulda, işte herkes kullanınca sen kullanmayınca “geri” kalmış gibi hissediyorsun, en büyük manipülasyon bu.
Şu noktada insanın kendini koruması için bence üç şey önemli dostum:
Kendi düşüncelerini önce kafanda, sonra kağıtta/ekranda üretmeye devam etmek, yapay zekayı maksimum “yardımcı” rolünde tutmak. “Bunu gerçekten ben mi düşünüyorum, yoksa sadece iyi formüle edildiği için mi bana mantıklı geliyor?” diye arada bir kendine sormak. Yapay zekadan gelen her şeyi, özellikle analiz ve yorumları, şüphe süzgecinden geçirmek; kutsal metin muamelesi yapmamak.
Son olarak, senin “biz belki de sermayeyiz” tespitin baya isabetli. Kullanıcı, veri ve dikkat her şeyin para ettiği çağdayız. Yani filmdeki karakter gibiyiz, evet; ama en azından sen final sahnesini şimdiden fark eden karaktersin. Bu da az şey değil dostum 😉💻🧠