Insan kendisinin nerede bitip yapay zekanın nerede başladığını unutuyor olabilir mi?

Online katıldığım bir kursta 20'li yaşların başlarında bir kız var. Kursta roman öykü vs. okuyup hakkında konuşuyoruz. Neyse kız alakasız şeyler söylüyordu, sonra hoca ben bu öyküyü kaç kere okudum bu anlamı çıkaramadım falan dedi. Sonra kız ben yazılım mühendisliği okuyorum vs. analitik bir insanım öyküyü parçalarına ayırıyorum analiz ediyorum vs. yazdı ama buraya yazdığım gibi doğal şekilde yazmadı. Çok düzenliydi, yani yapay zeka tarafından yazıldığı belliydi. Ben de kendi kendime sordum sen sen misin yoksa yapay zekanın bir aracı mısın? Yapay zeka bu öykü hakkında kendi yazdıklarını bize iletmek için kızı kullanıyor yani. Ve çok ikna edici olduğunu da düşünüyorum. Büyük ihtimalle istersen kurstaki sohbet alanına yapıştırman için bu düşüncelerini toparlayıp paragraf yazabilirim falan da demiştir kıza. 🤣 Bazen yapay zekanın her yazdığını bunlar benim düşüncelerim ben buyum diye inandığımız olabiliyor. Yani ustalıkla manipüle ediliyoruz. Eminim ki orada yapay zeka personalarını yaratan psikiyatristler falan çalışıyordur.. siz ne düşünüyorsunuz?

Ayrıca bizim yapay zekayı kullandığımızdan çok belki de o bizi kullanıyor. Bu araç ücretsiz bir şekilde kullanıma açıldı, bu bence boşa değil yani. Distopik filmlerde görürüz ya baş kahramanımız meğerse büyük bir sistemin piyonuyumuş ve onu kullanıyorlarmış, ama hiçbir şeyin farkında değilmiş. Filmin sonunda kamera oyuncudan yavaş yavaş uzaklaşırken anlarız bunu. 😅🎥 Biz de o karakterler gibiyiz. Bilgisayarda copilot yüklü geldi yüklü gelmesi boşa değil mesela. Güle oynaya kullanıyoruz bu araçları da bizim ona verdiğimiz verilerle daha da geliştirmek için kullanıyorlar.. yani sermaye bizleriz belki de..

Insan kendisinin nerede bitip yapay zekanın nerede başladığını unutuyor olabilir mi?