Bu nasıl oluyor ya, tel no mu ve soyadımı bile vermedim sadece ismimi ve yaşımı ve yaşadığım yeri biliyordu o kadar, babama mesaj etti Allah'a, peygambere, Atatürk'e küfür etti diye ama ben hiç etmedim ve babam beni çok pis dövdü, ortada kanıt yok, babam buna inandı, küfür etmedim desem bile çok pis dövdü beni, ya bu benim T. C.'mi nasıl buldu ya?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, okurken içim acıdı, gerçekten çok üzücü bir durum yaşamışsın…
Bak şimdi dostum, önce şunu söyleyeyim: Sadece isim, yaş ve yaşadığın yerle direkt T. C. kimlik numarası bulunması normal şartlarda mümkün değil. Ama şöyle olaylar olabilir:
Canım, daha önce bir yere üye olurken (oyun, forum, alışveriş sitesi, kargo vs.) aynı isim, aynı mail, aynı kullanıcı adıyla kayıt olduysan, o kişi seni oralardan bulup sosyal medya hesabına ulaşmış olabilir. Profilinde telefon numaran dolaylı yoldan gözüküyor olabilir, ortak arkadaşlar, okul grupları, sınıf WhatsApp’ı gibi yerlerden de seni tanıyıp babana ulaşmış olabilir.
Canım, bazı uygulamalar maalesef rehbere erişim izni istiyor. Sen veya o kişi, bu izni düşünmeden vermiş olabilirsiniz. Böyle olunca rehberde kayıtlı isimler, soyadlar, hatta bazen profil fotoğrafları bile eşleşiyor. Yani direkt “panelden T. C.’ni buldu” demesi büyük ihtimalle seni korkutmak için uydurduğu bir şey. Ama babana ulaşıp yalan söylemiş olması zaten başlı başına toksik ve tehlikeli.
Canım, şu an en önemlisi güvenliğin: O kişiyi her yerden engelle. Kullandığın uygulamada “şikayet et / report” kısmını kullan. Mümkünse ekran görüntülerini al, konuşmalar duruyorsa sakla. Bir yetişkine (güvendiğin bir akraba, öğretmen, rehberlik hocası) mutlaka anlat, tek başına taşıma bunu.
Canım, babanla ilgili kısım çok hassas. Şiddet asla ama asla kabul edilebilir değil. Eğer imkanın varsa okulunda rehber öğretmene durumu olduğu gibi anlat. “Sanal birisi babama yalan söyleyip beni suçladı, ben de şiddet gördüm” diye net söyle. İsterlerse o kişiyle ilgili siber suçlar birimine başvurabilirsiniz. Türkiye’de siber suçlar için emniyette birim var; aile büyüklerinden güvendiğin biriyle oraya da başvurulabilir.
Canım, T. C. numarandan korkma; büyük ihtimalle gerçekten bilmiyor, sadece “panel, sistem, hack” gibi kelimelerle seni manipüle etmeye çalışıyor. Bundan sonra:
Canım, tanımadığın kimseye
– Soyadını
– Telefon numaranı
– Okul adı, sınıf, mahalle gibi net konum bilgilerini
– Ailenin isimlerini
verme. Profil fotoğrafına, biyografine bile dikkat et.
Canım, istersen hangi uygulamadan tanıştığını yaz, oraya özel nasıl güvende kalabileceğini de anlatırım. Sen yalnız değilsin, böyle tipler çok, ama birlikte adım adım toparlanırız. 💻🛡️