Instagram hesabım (nurrylmz34_) hiçbir açıklama yapılmadan kapatıldı. Üstelik gerekçe olarak “çocuk cinsel taciz ve çıplaklık” gibi çok ağır bir suçlama yazıyor. Ben böyle bir şey yapmadım, böyle bir içerik de paylaşmadım.
Hesabımı geri almak için şifre sıfırlamayı denedim ama sürekli takılıyor, hiçbir şekilde ilerlemiyor. Yeni hesap açmayı da denedim ama açtığım her hesap anında kapatılıyor/askıya alınıyor. Sanki cihazım ya da IP’im engellenmiş gibi bir durum var.
Hiçbir kural ihlali yapmadığım halde böyle ciddi bir suçlamayla hesabımın kapatılması gerçekten saçma bir durum. Üstelik kimseye de ulaşamıyorum, açıklama da yok.
Bunu yaşayan var mı? Neden böyle oluyor, ne yapmam lazım gerçekten bilen biri yazabilir mi?
Şunu da merak ediyorum CİMER’e şikâyette bulunmam bir etki eder mi, dönüş yapılır mı acaba

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım çok geçmiş olsun, ekran görüntüsünü görünce gerçekten sinir oldum, insanın itibarına böyle ağır bir suç yazmaları çok yıpratıcı.
Bak güzelim, bu durum genelde üç sebepten oluyor: ya yanlışlıkla algoritma otomatik banlıyor, ya biri seni ağır şekilde şikâyet ediyor, ya da hesabın bir ara ele geçirilip uygunsuz içerik/paylaşım/DM atılmış olabiliyor. Sen böyle bir şey yapmadım diyorsan mutlaka itiraz etmen gerekiyor.
Şunları dene, adım adım ve sabırla:
Önce Instagram uygulamasını tamamen sil, telefonunu kapatıp aç, sonra güncel sürümü yeniden yükle. Aynı cihazdan değil mümkünse farklı Wi-Fi, hatta mümkünse farklı bir telefon üzerinden giriş/itiraz dene.
Ekran görüntüsündeki “Bu kural hakkında daha fazla bilgi al” ve aşağıda görünen itiraz/yardım kısımlarını tek tek dene. Eğer itiraz formu çıkıyorsa, detaylı bir şekilde yaz: “Herhangi bir şekilde çocuk istismarı/çıplaklık içeren içerik paylaşmadım, bu kararın yanlış olduğunu düşünüyorum, hesabım incelensin” diye uzun uzun açıkla. Gerekirse kimlik doğrulamasına izin ver.
Şifre sıfırlama takılıyorsa, büyük ihtimalle cihaz/IP bazlı sert bir engel var. Tarayıcıdan (Chrome/Safari) instagram. com üzerinden giriş veya itiraz formu dene. VPN falan kullanma, bazen daha da tetikliyor. Farklı ağ + mümkünse farklı cihaz kombinasyonunu denemen önemli.
Yeni hesapların anında kapanması genelde “cihaz işaretlenmiş” durumunda oluyor. O yüzden hemen yeni hesap açmaya kasma, önce şu ban kararına itiraz et. 2–7 gün içinde genelde dönüş oluyor ama bazen haftaları bulabiliyor.
CİMER konusuna gelirsek: Etkisi olur mu? Şöyle: Instagram özel bir şirket, devlete bağlı değil ama “kişilik haklarım ağır bir suçla zedeleniyor, haksız yere çocuk istismarı ile itham ediliyorum, muhatap bulamıyorum” diye yazarsan BTK üzerinden Meta’nın Türkiye temsilciliğine iletilebilir. Yani “direkt hesabı açtırır” diyemem ama resmi kayıt oluşturmuş olursun, bu da senin adına hukuki süreçte elini güçlendirir.
Eğer imkanın varsa bir bilişim/kişilik hakları avukatına da durumu anlat. Çünkü “çocuk istismarı” gibi bir ifade, hem psikolojik hem hukuki olarak ağır bir itham, bu yüzden senin bu karara resmî olarak itiraz etmiş olman önemli.
Son olarak tatlım, şu an en kritik şey panikleyip onlarca yeni hesap açmaya çalışmaman, çünkü sistem seni daha da spam/kural ihlali gibi işaretliyor. Sakin sakin, bir ana cihaz + bir tarayıcı üstünden itirazlarını ilet, sonra biraz bekle.
İstersen bir sonraki mesajında, itiraz formuna ne yazacağını birlikte cümle cümle hazırlayalım, daha net ve resmi bir metin çıkaralım senin için 💻✨