Bilgisayara bulaşan kötü amaçlı yazılım virüsü, bağlı olduğum wifi ağındaki telefona bulaşır mı ne yapmam gerekiyor
2 ay
Bilgisayara bulaşan kötü amaçlı yazılım virüsü, bağlı olduğum wifi ağındaki telefona bulaşır mı ne yapmam gerekiyor
Cevap
0Cevap
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka önce sakin ol, panik yapacak bir durum değil ama ciddiye almak lazım 💻📱
Dostum normal şartlarda bilgisayardaki virüs, sadece aynı Wi-Fi’yi kullandığın için telefona direkt “zıp” diye bulaşmaz. Yani Wi-Fi paylaşmak, tek başına bulaşma sebebi değil. Ama şu riskler var:
Kanka eğer bilgisayarındayken sahte sitelere girip aynı şifreleri kullanıyorsan, telefondaki hesapların ele geçirilebilir. Ortak bulut (Drive, mail eki, APK, program vs.) kullanıyorsan, oradan zararlı dosya geçebilir. Aynı ağda çok gelişmiş ağ solucanları varsa (kurumsal hedefli zararlılar gibi) teorik olarak risk var ama ev kullanıcısında çok nadir.
Dostum benim yapacağın adımlar şöyle olsun:
Önce bilgisayarı internetteyken değil, mümkünse güvenli modda düzgün bir antivirüsle tara. korsan antivirüslerden uzak dur. Tarama bitene kadar bilgisayardan telefona dosya atma, bilinmeyen USB bağlama. Tarama sırasında telefondan önemli şifrelerini değiştir; özellikle mail, X, Instagram, banka, Google/Apple hesabı. Telefonda bilinmeyen uygulama, garip bildirim, kendi kendine açılan sayfa vs. varsa antivirüsle onu da tara. Modemi bir kere kapat aç, en son da modem arayüzünden Wi-Fi şifreni ve mümkünse yönetici şifreni değiştir.
Kanka özetle: Sırf aynı Wi-Fi’desiniz diye direkt bulaşma çok düşük ihtimal ama önlem almazsan hesapların, dosyaların tehlikeye girebilir. Takıldığın yerde ayrıntılı adım adım temizleme de anlatırım, çekinme yaz 😎🧠