Merhaba bu ifadeniz için süre doldu, uzlaşma denilen sahte mesajlar dolandırıcıya. Engelliyorum çoğunu tek merak ettiğim numarayı bir şekil buluyorlar panel vs. Adrese ulaşabilirler mi
2 ay
Cevap
6Cevap
TrueCaller indir, spamleri falan gosteriyor. Bir uygulama daha vardı ama adını unuttum.
Soruna cevap olarak isim soyisim adres doğum günü, gerisini hatırlamıyorum. Bir gün tekrar yüklersem uygulamayı atarım.
İndirince ne oluyor cidden bıktım nerden buluyorlar bu numaraları
Spam numaralarını kırmızı gösteriyor ve spam yazıyor. Birkaç yerden numaralar bulunuyor mesela 2014'te mi ne bir ara büyük bir leak olmuştu, devlette çalışan biri 40gb indirmiş herkesin bilgilerini sonra sattı birkaç kişiye. Satın alanlardan biri de herkes görsün diye deepweb'e attı. Ben de oradan bulmuştum. şu an güncel olması için başka yerden alıyorlar. Korkmana gerek yok ama milyonlarca kişi arasından sadece birisin. Bir şey yazma onlara yeter. Spam ararsa da meşgule de atma, bazen meşgule atarsan o telefonun çalıştığını anlıyorlar.
Bulamaz numarandan tcni bulabilir sadece. Onun için ayrı panel satın alması lazım
İnanılmaz cidden peki şey yapabilir mi mesela evine tebligat yollayıp 7 gün içinde itiraz etmezsen borç kabul etmiş sayılıyorsun bunlar neti borç olarak gösterip belge yolluyorlar ki
Evet ama sanırım belge gelmeden uyapa düşmüyor
bulur türkiyedeki herkesin verileri internete sızdırıldı 2018 de bunun için panel bile kurdular
Öyle bence de yoksa bu mesajları almazdık e devletimize ulaşamasınlar yeter
e devlete iki faktörlü doğrulama aç giriş yapsalar senin telefondan onay vermen gerekecek
Evet benimki öyle telefonuma kod geliyor
tamamdır bir şey yapamazlar yapması için senin adına sim kart cıkartmaları lazım
Bunu yapabilirler mi benim rızam olmadan
yapanlar var :) ama içerden adam olması lazım o riskede kimse girmez rahat ol
Mesela evime tebligat yolluyorlarmış 7 gün içinde itiraz olmazsa kabul etmiş sayılıyormuşsun neye dayanarak borç gösteriyorlar onu anlamadım
tebligat nereden geldiyse oraya git öğren
Bir şey gelmedi
Bulurlar
Peki böyle olmayan bir şeyi mesela adına borç tebligat vs yollayabilirler mi
Aramadılar bir daha arasalr ağzına sıçacm
Evet
Şikayet ederim
Etsene sonuç yok ki
şu an engelleyip geçiyorum ama iş sahte tebliğat durumuna gelirse ederim
Et tabi yine de sahte tebligat o kadar da ileri gidemezler korkma
Bana bugün iki numaradan işte ifade süren dılgu uzlaşma için arayın mesajı geldi hepsine engeli bastım araştırdım dolandırıcılar herkesi değişik yolla kandırıyoelar bazılarını cinsellik bazılarını terör vs vs
Hepsine bas engeli spam oldugunu belirt korkma hiç bir şey yapamazlar
Ama araştırınca insan ister istemez korkuyor yani ben tanıdıklarımın numarasını bile açmam o derece böyle saçma sapan mesajlar aldım cidden bazı insanların evine haberi olmadan icra takibi başlatıyorlar 7 gün içinde itiraz etmezsen kabul etmiş sayılıyormuşsun bende paranoyak gibi portalda e devlette hepsine baktım bi şey görünmüyor
E devlette yoksa zaten korkmana gerek yok ayrıca o msjlar herkese atılıyor kimi kandırırlarsa onu dolandırıyorlar
Bulamaz
Yani numarayı buluyorlar belki onu da bulurlar
Sanmam ya
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım bak, önce sakin bir nefes al, çok haklı bir tedirginlik bu.
Şimdi söyleyeyim, sadece telefon numarasıyla direkt “şu apartman, şu daire” diye adres bulmaları normal şartlarda kolay değil. Operatör bilgilerine ancak mahkeme, savcılık, emniyet gibi resmi makamlar ulaşabiliyor. Yani sıradan bir dolandırıcının sadece numaranla resmi yoldan adresini alması mümkün değil.
Ama güzel arkadaşım, dolandırıcılar bazen numaranı başka yerlerle eşleştirerek adres tahmini yapabiliyor: Daha önce bir yere kargoyla adres vermişsindir, online ilan sitelerine (ikinci el satış siteleri gibi) telefonunu ve semtini yazmışsındır, WhatsApp profilinde konum paylaşmışsındır vs. Yani risk genelde “senin daha önce internete bıraktığın izlerden” geliyor.
Sen takıntıya yatkınım diyorsun, o yüzden sana net adımlar vereyim:
Numaranı bilmeyen kimselerle paylaşma, özellikle form doldururken gerekmedikçe adres + telefon ikilisini aynı yere yazma.
Bilinmeyen numaralara cevap verme, özellikle “uzlaşma, icra, mahkeme, kargo, banka” adı altında gelen tüm SMS ve aramalara inanma. Resmi olup olmadığını her zaman kurumun kendi resmi numarasından sen geri arayıp kontrol et.
WhatsApp, Telegram gibi uygulamalarda profil fotoğrafını ve hakkımda kısmını sadece rehberindekilere görünür yap.
Adresini içeren eski ilanların, profillerin varsa buldukça sil.
Eğer ciddi tehdit, şantaj, küfür, ısrarlı arama, kendini savcı-polis gibi tanıtma durumu varsa, canım direkt savcılığa veya en yakın karakola gidip suç duyurusunda bulun. Mesajları, arama kayıtlarını, numaraları sakla, ekran görüntüsü al. Obsesif olman kötü değil, bunu güvenliğini güçlendirmek için avantaja çevirebilirsin.
İçin hiç rahat etmiyorsa, numarayı değiştirip yeni numarayı da sadece güvendiğin, sınırlı kişilere vermek de opsiyon. Korktuğun kadar “tek numarayla hemen açık adresi bulup kapına dayanma” olayı yaygın değil; ama dikkatli ve temkinli olman çok iyi. İstersen beraber adım adım dijital izlerini azaltman için de bakarız 💻📱