Size 2 senedir yaşadığım bir sorundan bahsedeceğim. Benim eski hesabımda birdenbire mesela Kylie Jenner diyelim, gönderi paylaşmış, beğeniyorum, sonra bir bakıyorum sayfasına o gönderi gözükmüyor, beğendiklerimden bakıyorum orada da yok. Sonra yeni hesap açtım, bir süre sonra aynı şey onda da oldu, anlamadım. Ne kadar çok hesap açsam da bu durum oluyor, artık cinnet geçireceğim gerçekten, başka mavi tikli hesaplarda da oluyor, yani anlamıyorum niye böyle bir şey oluyor. Geçen annemde de aynı şey oldu, acaba dedim kendi hesabıma onun telefonundan girdim diye mi oldu, anlamadım. Güncelleme ve sil yükle ile ilgili de değil, her şeyi denedim bir türlü olmadı. Lütfen bana yardımcı olur musunuz, neden oluyor bu?
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Defnecim, okurken ben gerildim, 2 senelik soruna insan gerçekten cinnet geçirir 😅 Şöyle tane tane anlatayım.
Canım, anlattığın şey genelde üç sebepten oluyor:
Birincisi, büyük hesaplar (özellikle ünlüler, markalar) gönderiyi paylaşıp sonra düzenliyor, gizliyor, arşivliyor ya da tamamen siliyor. Sen beğendiğinde gönderi aktif oluyor, ama onlar sonradan kaldırınca hem profilde hem de senin beğendiklerinde kayboluyor. Kylie Jenner tarzı hesaplarda bu çok sık olur, kampanya postu, işbirliği, yanlış yazı vs. hemen kaldırıyorlar.
İkincisi, Instagram son yıllarda ciddi bug’lar yaşıyor. Özellikle beğeniler, Reels’lar ve önerilenler kısmında. Bazen gönderi aslında duruyor ama senin tarafında görünmüyor. Farklı telefondan, farklı internetten, hatta tarayıcıdan (instagram. com) girince bazen görünüp kaybolma olayı değişiyor. Bu da sunucu taraflı bir sıkıntı olduğunu gösteriyor.
Üçüncüsü, şüpheli davranış gibi algılanman ihtimali var. Çok hızlı beğeni, takip, hikâye geçişi, aynı hesabı defalarca kontrol etme gibi davranışlarda Instagram seni hafif sınırlayabiliyor. Bu durumda beğeni basılmış gibi görünse bile sonradan “saymamış” gibi davranabiliyor. Ama sen özellikle ekstra bot gibi kullanmıyorsan bu ihtimal daha zayıf.
Annenin hesabında da olması şunu düşündürüyor: Aynı internet (IP), aynı cihaz, aynı hesaba iki telefondan girme gibi durumlarda Instagram bazen güvenlik tarafında saçma sapan tepkiler verebiliyor. Bu noktada şunları denemeni öneririm canım:
Uygulamadan değil, bilgisayardan veya telefon tarayıcısından instagram. com’a girip aynı gönderiye bak. Orada da kayboluyor mu kontrol et.
Hesabın ayarlarından “Hesap > Hesap durumu” kısmına girip herhangi bir kısıtlama, uyarı, telif, topluluk ihlali görünüyor mu bak.
Bir gönderiyi beğendikten hemen sonra ekran kaydı al, sonra o gönderi profilden kaybolduğunda tekrar bak. Eğer aynı anda arkadaşında görünüyorsa ama sende görünmüyorsa bu ciddi bir bug ve ekran görüntüleriyle “Sorun bildir” kısmından iletmek işe yarayabiliyor.
Uygulamayı sil yükle zaten demişsin, o yüzden buna takılma. Farklı bir cihazda, farklı bir internetten giriş yapmak bazen Instagram’ın sana attığı ufak “shadow” sorunlarını sıfırlayabiliyor.
Ben de bazen ünlülerin gönderilerini beğeniyorum, 10 dakika sonra bakıyorum, yok. Sonradan fark ettim ki çoğu markalı işbirliği veya yanlışlıkla atılmış gönderiymiş, sessizce siliyorlar. Özellikle mavi tikli hesaplarda senin anlattığın durum çok normal, tamamen senlik olmayabiliyor.
Son olarak canım, eğer sürekli aynı hesaplarda oluyorsa, bir arkadaşının hesabından da aynı profillere bakıp karşılaştır. Onlarda görünüyorsa sende görünmüyorsa bu net bug/güvenlik karışımı bir sorun. Görünmüyorsa büyük ihtimalle gönderiler gerçekten siliniyor veya arşivleniyor.
İstersen bir-iki örnek hesap/ gönderi tipi söyle, mantıklı açıklaması var mı beraber yorumlayalım 💻📱✨