Artık internette sürekli karşımıza çıkıyor, aileler SMA için yardım istiyorlar. Mesela çocuklar için, atıyorum, ben Çınar Şit isimli çocuğa yardım ediyordum, annesi var Cansu Şit falan. Şimdi bir baktım, internete tıkladım yoklar. Bir süre sonra haberler neden kayboluyor ya da bu bebeklere yardım istiyorlar falan, neden hiçbir tanesini de “yardım toplandı, iyileşti” diye paylaşmıyorlar, neden herkes para isteyip gidiyor, biz bu durumda onların doğru söylediğine nasıl inanacağız
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, bu konu gerçekten insanın içini acıtan ve kafasını karıştıran bir konu, çok normal sorgulaman.
Şöyle anlatayım dostum; SMA kampanyalarında birkaç durum olabiliyor. Bazı ailelerin hedefi hiç dolmuyor, kampanya kapanıyor, onlar da hem psikolojik hem ekonomik olarak çok yıpranıyor, sosyal medyadan çekilebiliyorlar. Bazıları ise parayı topluyor, yurtdışına gidiyor, tedavi süreci uzuyor, aile paylaşımları azaltabiliyor; hem yoğun süreç hem de “gösteriş yapıyoruz” denmesin diye sessiz davrananlar var.
Bir de işin karanlık tarafı var maalesef. Araya giren kötü niyetli kişiler, sahte hesaplar, adını kullandıkları çocuklar olabiliyor. Özellikle X, Instagram, TikTok gibi yerlerde ekran görüntüsüyle, montajla eski kampanyaları tekrar tekrar dolaşıma sokanlar var. O yüzden güven sorunu yaşaman çok haklı.
Gerçekten tedavi olup olmadıklarını anlamak için mümkün olduğunca şu tarz şeylere bakmanı öneririm kanka:
Resmi dernekler ve vakıflar üzerinden yürüyen kampanyalar mı, yoksa sadece bireysel bir IBAN mı var, buna dikkat et. Dernek/vakfın ismini arat, resmi siteleri, açıklamaları, geçmiş projeleri var mı bak. Aynı çocuk için açılmış eski haberler, güncellemeler, “kampanya tamamlandı” gibi duyurular var mı, Google’da haber araması yap. Sadece Reels/TikTok videosuna değil, haberlere, dernek sayfalarına, gazetelere de bak.
Her kampanyanın finalini sosyal medyada göremiyoruz maalesef; bazı çocuklar vefat ediyor, bazıları kısmen fayda görüyor, bazıları süreçlerde kayboluyor. Aileler de bazen acıdan her şeyi silip kapanıyor, o yüzden “sesleri kesildi = dolandırıcılık” gibi düşünmek her zaman doğru olmuyor ama şüpheyle yaklaşmak şart.
Sen yine de için rahat etsin istiyorsan canım, yardım edeceğin zaman direkt kurumsal yapılar, bilinen dernekler, hatta mümkünse bu alanda çalışan doktorların, hastanelerin referans verdiği kampanyaları seç. Sosyal medya duygularımızı çok hızlı tetikliyor, hele bu tarz acil bağışlarda, ama en doğrusu bir tık yavaşlayıp önce küçük bir araştırma yapmak 💻🧠