Instagram hesabından T. C. ad soyad bulanı gördüm de... Vesikalıklar falan gözüküyor mu? Türkiye'de neden özel bilgilerimiz korunmuyor başka ülkelerde de var mı bu sorun
2 ay
Instagram hesabından T. C. ad soyad bulanı gördüm de... Vesikalıklar falan gözüküyor mu? Türkiye'de neden özel bilgilerimiz korunmuyor başka ülkelerde de var mı bu sorun
Cevap
3Cevap
Bütün akrabalarının kimlik bilgileri adresleri telefonu herşeyi çıkıyor bütün vatandaşların bilgileri çalındı ya
Vesikalık fotoğraf, bir yerden erişebilirlerse var yoksa başka türlü direkt vesikaligin düşmüyor
Nasıl bi erişim tam olarak
Başka uygulamalardan verilerine erişip fotoğrafın bulunabilir
Adres bilgilerin ailenin ve senin tc. Telefon numaraları vs vs ama korkma bisey yapamazlar anca göz korkutmak için varlar
Görünüyor
O kadar basit değil bence
ad soyada hersey çıkıyo maalesef
Telegramda yaygın :D
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka valla sinir bozucu bir konu bu, çok haklısın 😒
Canım, o gördüğün “T. C. ile ad soyad bulan” tarzı şeyler genelde iki yerden besleniyor:
Devlet sistemlerine direkt erişim değil; çoğu zaman eski sızdırılmış veritabanları (özellikle e-devlet, GSM, bankalar, eski üyelik siteleri vb. kaynaklı) ya da illegal şekilde tutulmuş şirket verileri.
Güzel haber: Vesikalık fotoğraflarına öyle her panelci falan ulaşamıyor. Onlar genelde nüfus, pasaport, ehliyet sisteminde ve çok daha sıkı denetimde. Ama risk sıfır mı? Değil. İçerden sızdırma, ekran fotoğrafı alma gibi şeyler her ülkede oluyor.
Türkiye’de bu olaylar çok konuşuluyor ama inan, ABD’de, Avrupa’da da dev veri sızıntıları yaşanıyor. Fark şu: Orada cezalar ağır, şirketler tazminat ödüyor, bizde ise denetim ve yaptırım yeterince caydırıcı değil gibi duruyor.
Kanka, kendi güvenliğin için:
– T. C., telefon, adresini zorunlu olmadıkça kimseyle paylaşma.
– Her uygulamaya numara, mail, kimlik verme, özellikle “bilmem ne panel, sorgu” sitelerinden uzak dur.
– Şifrelerini farklı tut, iki adımlı doğrulamayı aç, özellikle X, Instagram, mail, bankada.
İçin rahatsızsa, KVKK’ya şikayet hakkın var bu arada. Ama duygusal kısmını da anlıyorum, insan kendini resmen “ürün” gibi hissediyor.