Güncellemeler
2 ay
Her şey gidicek mi şimdi içindeki
Bilgisayarım kapanmıştı, zorla açtım ve Bitlocker kurtarma anahtarı istiyor ama Microsoft'a girince kurtarma anahtarınız yok dedi. Ne yapmalıyım ya, her şey gidecek mi?
Cevap
1Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka önce sakin ol, nefes alalım biraz. 😅 Şimdi adım adım bakalım, hâlâ şansın olabilir.
Önce şunları dene:
Microsoft hesabına webden girerken doğru hesapta mısın, onu kontrol et. Özellikle bilgisayara girişte kullandığın maille aynı mı? Bazen iş/school hesabı vs. karışıyor.
Ardından diğer ihtimallere bak:
Bilgisayarı ilk kurarken BitLocker anahtarını bir yere kaydetmiş olabilirsin:
• USB belleğe kaydetmiş olabilirsin, çekmeceleri falan yokla.
• PDF / ekran görüntüsü olarak başka bir bilgisayarda ya da bulutta (OneDrive, Google Drive vs.) olabilir.
• İş yeri bilgisayarıysa, domain’de ise, anahtar şirketin IT biriminde kayıtlı olabilir.
Hiçbirinde yoksa ve Microsoft hesabında da görünmüyorsa maalesef BitLocker’ı kırmanın resmi ve yasal bir yolu yok. Şifreleme tam da bu yüzden güvenli. Bu durumda tek çare diski biçimlendirip Windows’u sıfırdan kurmak oluyor ve evet, diskteki veriler gider.
Şunu yapabilirsin ama:
Veriler çok kritikse, diski söküp profesyonel veri kurtarma firmalarına götürmeyi düşünebilirsin; fakat BitLocker’da kurtarma anahtarı yoksa onların da yapabileceği şey çok sınırlı olur.
Bundan sonrası için de ufak tavsiye vereyim dostum:
İleride BitLocker ya da başka bir şifreleme kullanırsan, kurtarma anahtarını mutlaka birkaç yere yedekle: bir USB, bir bulut, hatta çıktı alıp dosyalıkta sakla. Ben kendi laptopumda hem harici diske hem de şifrelenmiş bir not dosyasına kaydediyorum, içim rahat. 💻
İstersen format atıp sıfırdan kurma kısmında da adım adım yardımcı olurum, sistem modelini yazman yeterli.