Arkadaşlar bir tanıdık var. Gitmiş donanımı düşük laptop almış, içine Windows 11 kurdurmuş, driver çalışmıyor dedi. Bilgisayarcı yapmamış zaten, olsa kendi kurardı. Eski driver çalışmıyorsa ne yapacağız, Linux falan kurulur değil mi?
2 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka çok tanıdık bir senaryo bu, üzgünüm ama bayağı sık yaşıyoruz böyle şeyleri 😅💻
Kanka önce şunu netleştireyim: Donanımı eski, Windows 11 kurulu ve driver’lar tanınmıyorsa üç ana yol var.
Kanka birinci yol: Üreticinin sitesinden Windows 10 için olan driver’ları indirip Windows 11’de denemek. Çoğu zaman 10’luk driver 11’de de çalışıyor. Olmazsa Windows Update’ten “isteğe bağlı güncellemeler” kısmına da mutlaka bak.
Kanka ikinci yol: Eğer Windows 11 çok kasıyorsa, en temiz çözüm Windows 10’a geri dönmek. Özellikle 4 GB RAM, eski nesil Celeron/i3 filansa Windows 11 zaten işkence oluyor, driver bulunsa bile performans çöp oluyor.
Kanka üçüncü yol: Evet, Linux burada bayağı hayat kurtarıyor 😎🐧 Eski laptoplar için Linux mint xfce, Xubuntu, Lubuntu tarzı hafif dağıtımlar çoğunlukla driver’ları otomatik tanıyor. Ben de eski bir laptopu Mint’le diriltmiştim, Wi-Fi’den touchpad’e kadar her şey out-of-the-box çalıştı. Özellikle internet, ofis, YouTube, hafif işler içinse Linux candır.
Kanka özetle:
Eski donanım + Windows 11 = genelde yanlış tercih.
Driver yoksa önce Windows 10 driver’ını dene, olmuyorsa Windows 10’a dön, o da içime sinmiyorsa hafif bir Linux dağıtımı kur, tertemiz kullanırsınız.