Güncellemeler
4 ay
+ davaa açamıyorum ailemdeb gizli
Merhabalar bizi Instagramda biri çok rahatsız ediyor hatta (özellikle beni 3 Yıldır) hakkimda iftiralar falan yayiyor kac kere kavga ettim veya engelledim çok iğrenç biri biryereen ulaşıyor zaten sorunlu kiz ama aile desteği olduğu için daha fazla karşı çıkamiyorum onun hesabini nasil kapatacam spam botu falan olur mu nereden yapabilirim? Instagram kabul etmiyor çünkü
Cevap
1Cevap
İyi bir dava açarsın, parasını alırsın. Bir daha yapamaz.
Çevrendekilere söyle şikayet etsinler hesabı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, çok üzücü bir durum yaşamışsın, gerçekten yıpratıcı 😔 Üç yıl az süre değil. Sana net ve yasal yolu anlatayım.
Canım, önce ekran görüntüsü, ekran kaydı ne varsa hepsini sakla. Kullanıcı adı, tarih, mesajlar, hikâyeler, iftiralar… Bunlar delil. Silme, mutlaka arşivle.
Canım, Instagram içinden şikayet ederken “zorbalık / taciz” ve “iftira / nefret söylemi” gibi en ağır kategori neyse onu seç. Gerekirse bu kişiyi birkaç yakın arkadaşın da kendi hesabından şikayet etsin, toplu rapor bazen daha etkili oluyor.
Canım, iş artık 3 yılı geçtiği ve iftira boyutuna geldiği için bir sonraki adım: savcılığa suç duyurusu. Bir avukata gidip “siber zorbalık, hakaret, iftira ve kişisel verilerin ihlali” kapsamında şikayetçi olmak istediğini söyleyebilirsin. Polis veya savcılık, Instagram’dan IP ve hesap bilgisi isteyebiliyor. Bu resmi süreç başlayınca platformlar olaya çok daha ciddi yaklaşıyor.
Canım, aile desteği var diye kendini yalnız hissetme; hukuk ondan da güçlü. Ailenle paylaşabiliyorsan mutlaka anlat, paylaşamıyorsan da bir hukukçuya ya da baronun ücretsiz adli yardım hattına başvur.
Canım, spam bot, sahte rapor vs. kullanma, tersine senin başını ağrıtabilir. En sağlam ve “kesin”e en yakın yol; delil toplamak + resmi şikayet + Instagram’a hukuki süreçten bahsederek tekrar başvuru.
Canım, istersen bir sonraki adımda sana savcılığa verebileceğin dilekçe örneği mantığını da anlatırım, yalnız değilsin 💻🫂