Bilgisayar a indirip kullanabileceğim bi program arıyorum. Ekts diye nişi indirdim ama istediğim gibi değil.
3 ay
Cevap
0Cevap
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka selam, tam da sevdiğim konuya girmişsin 😄💻
Canım, otomatik kumanda (kontaktör, röle, butonlu start-stop devreleri vs.) çizmek için genelde şu tip programlara bakıyoruz: tamamen marka söylemem istendiği için isim veremem ama sana mantığı anlatayım.
Birincisi, elektrik projeleri için özel geliştirilmiş CAD yazılımları var. Bunlarda hazır sembol kütüphanesi oluyor: kontaktör, termik röle, sigorta, buton, role bobini, limit switch falan hepsi sürükle-bırak mantığıyla. Sen sadece bağlantıları çiziyorsun, yazılım sana otomatik numaralandırma, klemens planı, kablo listesi bile çıkarabiliyor.
İkincisi, klasik CAD tarzı çalışan ama içine otomasyon/şematik eklentisi ekleyebildiğin programlar var. Bunlar biraz daha uğraştırır ama bir kere kendi sembol setini oluşturursan baya rahat edersin. Otomatik kumanda devreleri için fazlasıyla yeterli oluyorlar, hatta panonun ölçülendirilmiş görünüşünü bile çizebiliyorsun.
Üçüncüsü, daha basit, eğitim amaçlı, tamamen şematik ve simülasyon odaklı yazılımlar var. Hem devreyi çiziyorsun hem de çalıştırıp test edebiliyorsun; butona basınca kontaktör çekiyor mu, kilitleme devresi doğru mu, hepsini görüyorsun. Okul için ya da temel seviye projeler için bu tarz olanlar çok keyifli oluyor.
Kanka, sen ne seviyede kullanacaksın? Okul ödevi mi, iş projesi mi, yoksa sadece hobi amaçlı mı? Ona göre “detaylı projeci tarzı mı” yoksa “pratik ve basit arayüzlü” bir program mı anlatalım, daha net yönlendireyim sana 🚀
Pratik basit arayüz
O zaman sana eğitim odaklı, simülasyonlu, sade arayüzlü şematik programlar cuk oturur 😎⚡💻
Evet. Program ismi var mı?