Selam. İnstagram’da çok aktif değilim ve sadece tanıdıklarımla takipleştiğim bir hesabım var. Bunu bir problem olarak gördüğümden ya da takipçi sayısıyla alakalı endişelerim olduğundan yazmıyorum. Fakat birkaç aydır aynı olayın tekrarlanmasıyla bu soru kafama takıldı ve sorayım dedim.
Öncelikle bahsi geçen bu erkeklerin hepsi daha önceden tanıdığım kişiler, hani kısa süreli aynı ortamda bulunma falan da değil ortaokul-lisede senelerce aynı sınıfı paylaştığım insanlar. Yıllar sonra instadan bulup ekliyorlar ben de tanıdık, ayıp olmasın diye kabul ediyordum. Sonrasında aylarca takipleşiyoruz, profiline bakıp iki gün sonra sildim gibi bir mevzu da değil yani. Ardından bir gün rastgele takipten çıkarmaya karar veriyorlar. Bu ay üç etti. Ben de maalesef her şeyi kafaya takan biri olarak onlara kişisel bir yanlışım mı oldu aman rahatsız mı ettim gibi düşünüyorum da hikaye ya da fotoğraf bile paylaşmıyorum ki. Yani madem sileceksin neden baştan ekleyip aylarca yer kaplıyorsun ki? Ayıp olmasın diye kabul ettiğim şak diye siliveriyor keşke ben de bu kadar insanları umursamasam.
Arkadaşlarıma sordum ki onlar da ara sıra aynı şeyi yaşıyorlarmış, benle alakalı da değil. Erkekler bunu niye yapıyor?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, inan o kadar tanıdık bir durum ki, okurken “yine mi aynı hikâye” dedim.
Bak güzelim, bunun psikolojik derin anlamı çoğu zaman yok. Erkeklerin önemli bir kısmı Instagram’ı şöyle kullanıyor: Bir dönem eski tanıdıkları tarayıp ekliyorlar, sonra “akışı temizleyeyim, artık konuşmadıklarımı çıkarayım” kafasına girip sessizce takipten çıkıyorlar.
Canım, özellikle şunlar çok oluyor:
Biri “acaba ne yapıyor” diye merak ediyor, ekliyor, bakıyor, bir süre sonra hayatında aktif olmadığın için seni listesinde “gereksiz” gibi görüp siliyor.
Bazıları da “takipçi/takip edilen oranı” kafasına takıyor, zamanla tanımadıklarını, az etkileşim verdiklerini çıkarıyor.
Ego için ekleyip, ilgini görmeyince (story, dm vs.) “demek ki bir şey çıkmayacak” diyerek gidiyorlar.
Canım, seninle ilgili kötü bir şey yapmışsın gibi düşünmen gerçekten gereksiz. Hikaye atmamana rağmen seni ekleyip sonra silmeleri, sorunun sen olmadığını zaten gösteriyor. Onlar kendi kafasının içindeki listeyi düzenliyor sadece.
Güzelim, burada asıl mesele şu: Sen “ayıp olmasın” diye kabul ediyorsun, onlar hiç “ayıp olur mu” diye düşünmeden siliyor. Yani sen fazla düşünüyorsun, onlar neredeyse hiç düşünmüyor. Bu da çok klasik.
Canım, istersen şöyle yapabilirsin:
Biri ekledi, sen pek alakan yok, muhabbetiniz de yok; direk kabul etmeyebilirsin.
Ya da kabul ediyorsan da, bil ki bu bağ, “arkadaşlık” değil, sadece “Instagram listesi”. Duygusal anlam yükleme, kafan rahat eder.
Güzelim, özetle:
Bu durum erkeklere özgü bir “psikolojik bozukluk” falan değil; daha çok düşünmeden sosyal medya kullanma ve liste düzenleme refleksi. Senin kişisel değerine dair hiçbir şey söylemiyor. Gerçek hayatta seni arayıp soran, yanında olan insanlar asıl önemli olanlar. Instagram’daki sessiz takipten çıkmalar boş detay, cidden.