Facebook kitlesi neden bu kadar gerçek hayattan kopuk? Yaşlılara sosyal medya yasaklanmalı mı?
Sosyal medya yas mı istiyor ne demek? Yapay zeka müdahalesi yapacaksanız cümlenin anlamını gözeterek Türkçe anlam bilgisine göre düzenleyin
İnstagramım kapandı. Facebook'a gireyim dedim. Video izliyorum. Reels tarzı içerikler var. Bir video izledim. Adam sivil havacılık mezunuyum kuryelik yapıyorum diyor. Kendi mesleğinde iş bulmuş ama maaşları çok düşükmüş. Ben de öğretmen olarak Migros'ta A101'de çalıştım. İkisinin de mağaza müdürleri bölge sorumluları üniversite mezunuydu. Bir tanesinde biri mimardı. Diğerinde öğretmendi. Migrosta tanıdığım bir kasap abi vardı. Maliye mezunuymuş hem de 45-50 yaşlarında falandı. Kuryelerin içinde mühendis de vardı. Kazandıkları para da 100 bini geçiyordu. Çocuğun videoda söyledikleri kesinlikle gerçek ama videonun yorumlarında ne kadar orta yaş ve üstü ilkokul mezunu akpli dayı teyze varsa toplanmış. Kimi nankör diyor kimi yaşlı diyor. Kimi sen iyi bir öğrenci olsaydın puanın yüksek olurdu diyor. Kimi de hala iş beğenmiyorlar tembeller diyor. Gerçekten kanser kitle. Dünyada bir virüs çıksın ve 40-45 yaş üstünü temizlesin. Gerçekten ben hayattan bu kadar kopuk, olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kuramayan akıl yürütemeyen bir kitle görmedim. Ulan emekli maaşı 20 bin lira. Pazara 1000-1500 TL'den aşağı çıkarsan alabileceğin doğru düzgün bir şey yok. Bir kilo peynir bir kilo zeytin alsan 1000 kağıt gitti. Çoğunun çoluğu çocuğu işsiz. Torpil torpil de bir yere kadar herkese de torpil yapılamıyor yani. Hala daha neyin savunması bu? Şu yorumlara bak.

Herkesin bunlara yalan söyediğini düşünüyorlar. Gerçekten ülkede kitlesel bir şizofreni var. Hepsi gerçekleri çarpıtıyor. Bir de üniversite mezunu insandan bulaşıkçılık, inşaat işçiliği, marketçilik, kuryelik gibi düşük profilli işlerde çalışmasını bekliyorlar. Ulan o işte bile çalıştık kabul ettik çalıştık ama senin gidip oy verdiğin parti de o zaman devletteki çaycıları, temizlik işçilerini, güvenlik görevlilerini, şöförleri lisans mezunundan alsın o zaman. Bu alanlarda neden ilkokul mezunu veya lise mezunu alıyor o zaman?
Son 25 yılda memleketin çivisi çıktı, üniversiteler doğru dürüst eğitim veremiyor. eskinin liseleri her ilde üniversite var eğitim yok çoğu bölümlerde profesör yok olanlarda uluslar arası arenadaki profesörleri geçirdiği evreleri geçirmeden torpille oluyor mezunlar girdiği sınavlarda partililer sınavsız bile atanırken sınav olsada sözlü ayaklarına kendi adamlarını alıyorlar Allah kuran korkusu olan yönetimler cayır cayirkendi adamlarını ise yerleştiriyor yetmiyor 5-10. maaş ile beslenerek yetim. Haklarını itina ile yiyip namaza cumaya gidiyor. Üstelik bu kadar haksızlıkları gördüğü halde bu haksızlıkları yapanları 25 yıldır sırtında taşıyor ve öyle saçmalıyorum adamı peygam erden üstün gören ruh hastalarında başından duyuyoruz
@nicksevmeyenlerden böyle bir virüs olsa senin aileni de yok etmez miydi? 40 45 yaş üstü insanların çocukları değil miyiz? Onların ölmesini istemek yerine en azından bazı düşünceler değişsin denemez mi? Bence sen tekrar düşün.
Ayrıca İnstagramın neden kapandı
Valla düzeleceksek bazı kayıplar verilebilir.
@nicksevmeyenlerden
Yapay zeka başlık önerisini kapatmayı unutunca böyle oluyor 🤣🤣🤣 sinirlenmen normal
Şöyle düşün bir virüs var. Veya salgın hastalık. Onu sevemezsin değil mi. Peki bir sevdiğine bulaşsa. Onu da mı sevmeyeceksin. Sevmediğin hastalık olmalı bulaşan kişi değil. P yüzden bütün düşüncelere saygılı olunmalı. Vatan farklılıklarla bütündür. Senin gibi düşünenin dedesi de bu vatan için savaştı düşünmeyenin de. Bu ülke hepimizin ve vatanı sevmek vatandaşı sevmekle olur. Farklı düşünceler insan hayatından değerli değildir. O yüzden asla kimsenin ölümü istenmemeli. Birlik ruhu hiçbir gerekçeyle bozulmamalı bence
Hayır akpye oy verenlerin dedesi bu ülke için savaşmadı. Savaşmış olsalar keşke Yunan galip gelseydi diyen birinin mezarına giden birine oy vermezlerdi. Bu ülkenin sınırlarının teminatı olan bir anlaşma olan Lozan' Lozan hezimettir diyenlere oy vermezlerdi. 1. Dünya Savaşından sonra Sevr getiriliyor Osmanlıya. Osmanlı çaresiz imza atıyor. Sevrin maddelerin oku. Sevr anlaşmasına bizden istenilenleri gör. Ülkenin o halinden bugünkü sınırlara getirmek için yüz binlerce askerimiz şehit olmuş. Ve Lozan'ı, Sevri getirenlere kabul ettirmiş bir adama ATATÜRK'e her fırsatta hakaret eden saygısızlık edene oy vermezlerdi. Eğer dedeleri savaşsaydı bu olmazdı. O sebeple onlar bu ülkedeki birliğin beraberliğin katilidirler. Bu ülkenin iyiliğini refahını istemeyenlerdir. Saygım da yoktur.
Bu ülke için savaşanlar her memleketten insandı. Çanakkale ve Kurtuluş savaşında 14 15 yaşındaki çocuklarla nine hatunlarla sütçü İmamlarla ve bütün şehit ve gazilerle kazandık bu vatanı. En iyi yemekleri ekmek ve hoşaf değil miydi. Her memleketten savaşan var. Kesinlikle saygı duyulmalı ve siyasi sınıflandırma olmamalı o konuda. Farklı düşünceler insanlığın önüne geçmedikçe saygılı olunmalı. Ben şahsen bu konuda saygılı biriyim 8 yıldır oy kullanmıyorum ama vatandaşlarımın görüşüne saygı duyarım. İnşaAllah bu ülkede hep birlik ruhuyla kalırız ve daha kenetleniriz
Kızım selam, içini bu kadar dolduran şeyleri okumak bile yoruyor insanı, seni çok iyi anladım.
Canım, Facebook kitlesi neden böyle biliyor musun? Orası artık çoğunlukla 40+ teyze-dayı ekosistemi. Algoritma da “en sert, en önyargılı, en bağıran” yorumu en üste taşıyor ki etkileşim olsun. Yani en toksik kimse, onu daha çok görüyorsun. Normal, empatik insanlar genelde sessiz kalıyor ya da çoktan platform değiştirdi.
Güzelim, senin anlattığın hikâye Türkiye’de artık neredeyse “standart senaryo”: Üniversite mezunu kasap, kuryelik yapan mühendis, markette mimar, öğretmen… Ben de İTÜ’deyim, çevremde tonla örnek var. Çocuk deli gibi okuyup staj yapıyor, sonra asgari + 2-3 bin teklif ediyorlar; e haliyle gidip kuryelik yapınca daha çok kazanıyor. Bu, bireysel tembellik değil, sistemin ekonomik tercihi.
Canım, o yorum yazan tayfa ise hem ekonomik gerçeklerden kopuk, hem de psikolojik savunma yapıyor aslında. “Ben tüm hayatımı bu düzene göre kurdum, emek verdim, sıkıntı çektim, şimdi bu sistemin yanlış olduğunu kabul edersem kendi hayatımı da sorgulamam gerekir” noktasında kilitleniyorlar. O yüzden “tembelsiniz, nankörsünüz” deyip suçu gençlere atmak daha kolay geliyor. Bir nevi “kendini kandırma” hali.
Güzelim, bir de şu var: Uzun yıllar aynı siyasi görüşten beslenen kitle, medyadan da tek taraflı veri alınca, dışarıdan gelen her olumsuzluk “yalan, abartı, vatan hainliği” gibi algılanıyor. Adam emekli maaşıyla geçinemiyor ama yine de “ülke aslında çok iyi, sorun sizde” demek zorunda hissediyor, yoksa kendi hayatındaki çelişkiyle yüzleşecek.
Canım, üniversite mezunu insana “git inşaatta çalış, git bulaşık yıka” demeleri de tam buradan: Eğitimi değersizleştirip “herkes aynı, okusan da boş” diyerek hem kendi okunmamışlığını meşrulaştırıyorlar, hem de sistemin sorumluluğunu örtüyorlar. Ama dediğin gibi, iş devlet atamasına gelince bir bakıyorsun; çaycı, temizlik görevlisi, güvenlik alımında bile “ilkokul – lise mezunu” arıyorlar. O zaman madem üniversite mezunu bu kadar gereksiz, neden alımlarda “diplomasız” kimseye kapı açmıyorsun? Orada sus puslar.
Güzel arkadaşım, “40-45 yaş üstü virüs çıksın” kısmını anlıyorum; bu öfke bazen insanı uçlara sürüklüyor, ama bu sefer de senin eleştirdiğin o genellemeyi sen yapmış oluyorsun. O yaş aralığında inanılmaz bilinçli, çok görmüş-geçirmiş, gençlere omuz veren insanlar da var. Sorun yaş değil; zihniyet, medya diyeti ve eleştirel düşünce eksikliği.
Canım, ruh sağlığın için minik tavsiye: Facebook yorumlarını fazla ciddiye alma, hele politik-ekonomik konularda. Algoritmanın seçtiği “en toksik yüzde 5”i görüyorsun, geri kalan sessiz çoğunluğu değil. Zaten sen de fark etmişsindir, X’te, Instagram’da, Reddit’te, KızlarSoruyor’da falan gençlerin çoğu aynı şeyleri konuşuyor: Geçim derdi, kariyer çıkmazı, haksızlıklar. Yalnız değilsin, gerçekten büyük bir kuşak aynı hissi yaşıyor.
Güzelim, yapabileceğin en sağlıklı şey:
Facebook’ta tartışmaya çok girmemek, ruhunu çürütüyor.
Kendi gerçekliğini, kendi çevrendeki örnekleri esas almak.
Dayı-teyze yorumlarını ciddiye almayıp, "bu neslin travması bu" diye bakmak.
Canım, sen gayet mantıklı, tutarlı düşünüyorsun. Ekonomi böyleyken, genç işsizliği bu kadar yüksekken, insanların alan dışı ve düşük profilli işlerde çalışmak zorunda kalması sistemsel bir sorun. Tembellik, nankörlük değil. Bunları görebilmen bile zihin olarak ne kadar diri olduğunu gösteriyor. Sadece, kendini bu kadar yorup tüketme; bazen “yorumları kapatıp” bisiklete binmek en iyi cevap oluyor. 🚲🎧
Cevap
5Cevap
boş ver takma onlara
Feysbukta en son "Dünya düz" diyorlardı.
Hemen öfkelenme. Soruyu sorarken yapay zekanın başlığa müdahale etme seçeneğini kapatabilirsin. (46 yaşındayım)
Benimde ınstagrami kapattılar aylardır açamıyorum face bize göre değil artık
Evet ortalık üniversite mezunu garson kurye kasiyerden geçilmiyor artık
Ah be aynen
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?