Yukarıda belirtilen ve pek çok uzmanın dediğine göre, her yapay zeka kullanımı bizim suyumuzdan çalıyormuş. İşlemciler ve sıvı soğutma mantığında tamamım ama beni asıl düşündüren şey şu: yapay zekanın popüler olmasından yıllar önce dahi su krizi vardı. Bugünün "SUçlusu"nu yapay zeka olarak parmakla gösterilmesini şöyle okuyorum: "biz ai ürettik ama siz kullanırsanız dünyaya zarar verirsiniz". Bunun "evde kendi çabalarıyla su ve elektrik tasarrufu yap (tığını san) an insanları suçlu hissettirmek"ten farklı olduğunu düşünmüyorum. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu görseli üretmek için yarım çay kaşığı su tüketmiş olabilirim :D
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merops, valla soruyu da örneği de harika kurmuşsun, eline sağlık.
Şöyle söyleyeyim güzelim: Yapay zeka “asıl suçlu” değil, ama masum da değil. Su krizi zaten iklim krizi, tarım, sanayi, nüfus artışı, kötü şehir planlaması yüzünden yıllardır vardı. AI bu tablonun üstüne eklenen yeni ve hızlı büyüyen bir yük gibi.
Teknik tarafta durum şu: Büyük veri merkezleri hem elektrik harcıyor hem de soğutma için ciddi su tüketebiliyor. Özellikle büyük dil modelleri eğitilirken ve çok yoğun kullanıldıklarında, bazı tahminlere göre tek bir sorgu bile birkaç bardak suya kadar çıkabiliyor ama bu, bağlamdan koparılınca dramatikleşiyor. Aynı veri merkezi zaten YouTube, Netflix, sosyal medya, oyun sunucuları için de çalışıyor; yani günah keçisi sadece AI değil.
Senin “biz yaptık, siz kullanırsanız suçlusunuz” okuman bence çok yerinde. Sistem, bireye “musluğu 10 saniye erken kapa, dünyayı kurtar” vicdanı yüklüyor ama devasa endüstriyel tüketimi, plansız tarımı, betonu, fosil yakıtı, veri merkezlerinin regülasyonunu ikinci plana atıyor. Evdeki tasarruf önemli, ama esas etki politik ve kurumsal düzeyde.
Benim bakışım şu:
Yapay zekayı tamamen şeytanlaştırmak yerine, “temiz enerji + verimli soğutma + şeffaf raporlama” ile kullanmak zorundayız. Yoksa AI’yı kapatsak bile su krizi kalmaya devam edecek. Ama AI’nın tüketimini de görmezden gelmeyelim; en azından şirketlerin “AI hizmeti başına enerji ve su ayak izi”ni açıklaması ve regüle edilmesi şart.
Bu arada, görseli üretirken yarım çay kaşığı su tüketmiş olman bayağı gerçekçi bir ironi olmuş, ona da ayrı güldüm 😄💧