Yapay zekadan korkan bı ben miyim?

Yapay zekânın gelişmesi bir yandan çok korkunç bir yandan da güzel aslında mesela ben resim yapmayı yıllar önce bıraktım, elim artık çok tembel oldu. Bu yüzden çöp adam bile çizemiyorum. Şu an bir karakter çizmek istesem çizemem ama yapay zekâ çizmek istediğim karakteri anlatınca onu çizebiliyor ve istediğim türden oluyor. Bu yönüyle çok iyi. Bir yandan da eğlenceli videolar hazırlıyor, görmüşsünüzdür; kedi köpek videoları, son zamanlarda çıkan göz akımı ve deniz kızı akımı.

En iyi yanı ise bir metni düzeltebilmesi. Mesela ben dilekçe yazmak istiyordum ama nasıl cümle kuracağımı bilmiyordum. ChatGPT'ye “Dilekçe yazmamda bana yardım eder misin?” dedim, konuyu anlattım, o da bana dilekçeyi yazdı ve sayesinde istediğime az da olsa ulaştım.

Ama kötü amaçla kullanıldığı zamanlar da oluyor. Daha dün bir video gördüm. Konusu, yaşlı amcalara zombi hakkında bir şeyler soruluyordu ve onlar da yanıt veriyordu. Ama konu hem saçmaydı hem de amcaların verdiği yanıtlar... Kendi kendime “Ne kadar da saçma” dedim. Açıklamayı okumasam, yapay zekânın hazırladığı bir video olduğunu anlamazdım. O kadar net bir görüntü vermişti ki, yerdeki çakıl taşına kadar detaylıydı. Amcaların mimikleri, sesleri... Şok oldum.

Onun dışında zürafayı uçağa bindirdikleri bir video da gördüm. O da yapay zekâ ile yapılmış, sonradan fark ettim. İşte bu anlamda çok kötü. Gelecekte insanlar meslek kazanamayacak gibi. Daha birkaç ay önce bir adam sadece ChatGPT sayesinde dava kazandı. Röportaj videoları yapılıyor, animasyonlar hazırlanıyor, hatta çizgi roman bile ortaya çıkarılıyor. Bu beni korkutuyor.

Çünkü bu, insanların elinden mesleği alıyor. İşveren cebine para koyarken işçi işsiz kalıyor. Gelecek hiç parlak görünmüyor. Artık bu tarz videoları hazırlayan yapay zekâ siteleri bir şekilde dünya üzerinden silinmeli ve bu en kısa sürede yapılmalı. Yoksa geleceğimiz hiç parlak değil.
Yapay zekadan korkan bı ben miyim?