Siz hangi işletim sistemini daha çok seviyorsunuz ? windows mu linux mü ios mu ?
Windows
Linux
İOS
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Öncelikle iOS Iphone gibi cihazların işletim sistemidir. Oraya MacOSX yazman gerekliydi.
Windows : "Oyun oynayacaksan", okulda mokulda öğretilenleri uygulayacaksan kullanacağın işletim sistemi. Bana sorarsan getirdiği külfet yarattığı kolaylıkla karşılaştırılamaz bile. İş yerlerinde ve okullarda genellikle kullanılan işletim sistemidir. Çünkü M$ okullara kendi işletim sistemlerini öğretsinler diye para verir... Visürlerden başın kurtulmaz. Ayrıca hemen her program paralıdır. En dandik programlar için bile $30 isterler. Hemen hepsininde "crack" ı vardır. Ama programları tek tek elle update etmen gerekir. Bilmem kaç spyware / antivirus programı kullanman gerekir. Bunlar sistemi yavaşlatır. Genellikle Windows'da ölümcül derecede yavaş olan bir bilgisayar linux/osx ile uçarcasına çalışır bu yüzden... Oyun oynama (web üzerinden oynananlar oyun değildir) gayesi yoksa Windowsdan uzak durmak gerekir.
Linux: Candır. Beleştir. Hatta Linuxdaki sonradan çekeceğiniz programlar bile beleştir. Para vererek program almak isteseniz bile çok az bulabilirsiniz. Bedava olmasının yanında hemen herşeyin "kaynak kodu" açıktır. Yani programlama bilginiz var ise sevdiğiniz bir programın bir parçasını değiştirerek, yada iyileştirerek daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Böylelikle diğer insanlarda sizin emeğinizden faydalanır. Linux aslında bu temel prensip üzerinde yükselir. Cep telefonlarından routerlerinize, televizyonlardan web sunucularına hatta binlerce işlemcili süper bilgisayarlara kadar Linux kullanılması bundandır. Tüm kaynak kodlar açık olduğu için, herkes görebildiği için "hatalar" windows programlarına göre 10 kat daha azdır. Anlamı bilgisayar durup dururken çökmez ve güvenlik açıkları yok denecek kadar azdır... Bu yüzden virüslerde kolay kolay yaşayamaz bu ortamda. En güzeli işletim sisteminize sonradan kurduğunuz programlar bile kendi kendilerini güncellerler, son versiyonlarını otomatik çekerler. Crack derdi falan da yoktur üstelik. Bu yüzden bilgisayarınıza çeki düzen vermeğe uğraşacağınıza ne yapacaksanız o konu üzerinde uğraşırsınız. Rahatlık budur ya.
OSX: Linux ile Windows karması. Windows gibi ücretlidir. Programları da ücretlidir. Pahalıdır da. ama Linux gibi de sağlamdır. Açık kaynak kodlu değildir. Kısaca söylemek gerekirse Linux'un makyajlanmış halidir. Donanım desteği zayıftır. Zaten Mac bilgisayarları olanlar kullanır (Hackintosh da var da ayrı konu). Bence Linux'a oranla pek bir artısı bulunmamaktadır ama Windows'dan kat be kat iyidir. Virüslere karşıda bağışıklığı vardır linux kadar olmasada.
Ayrıca "linux ve osx de virüs yok çünkü onlara virüs yazmaya uğraşılmaz" diye bir geyik vardır. Külliyen yalandır. Detalandırırım da yer kalmadı. İşin özü "virüs yazan antivirüs şirketleri" osx ve linuxdan para kazanamaz. O yüzden yazmak istemez. Zaten sistem virüslere karşı bağışıklıdır. 2-3 ayda bir yenilenen kernelleri olduğundan. Yoksa internet sunucuların çoğu (%75 ?) linuxdur. Windowsdan çok daha kıymetli bir hedeftir ama yazmak çok daha zordur
Erdem kardeş; kelimesi kelimesine yazmış herşeyi... Ama eklemek istediğim bir kaç şey ise şu:
Windows benim için databank modundan çıkamadı. 3-6ayda bir format Allah'ın emri olan bir işletim sistemi. İstersen hiç bir şey yükleme illa tüm dosya sistemi karman çorman olur çok gariptir.
Linux'çu bir arkadaş daha görmek çok güzel. Bunun kıymetini bilen insanları hep takdir ediyorum. 2004 senesinde başlayan IT hayatımda IBM'de 1998'de halen çalışan Unix tabanlı bir server olduğunu duyduğumdan beri Unix türevi olan tüm işletim sistemlerine bağlandım resmen. (Linux, Darwin) Tüm router ve backbone'larda kullanılması hatta bir çok ADSL modem'in sistem olarak 5k boyutlarda embed olarak çalıştırdığı Linux konusunda yanındayım, evdeki pc'lerden birine linux kurdum şirket hariç windows kalmadı.. Kafam çok rahat
OSX derken aslında günümüzde artık IOS ve OSX bütünleşik bir sistem gibi. Yani Ipad Iphone ve Mac'iniz varsa bunların hepsi sizin ofisinizi sırtlar götürür. En basiti not aldığınız toplantı notlarını evdeki bilgisayara Ipad'e ve diğer cihazlara paslayabilirsiniz. İşi tamamen aşıp Ipad ve Mac arasında online oyun oynanabilir hale getirdiler. Tabii ki OSX ve IOS işletim sistemli cihazlar kullanmak ki eğer gerçekten bunları tam fonksiyonlu olarak kullanıyorsanız gerçekten ofiste eliniz ayağınız oluyorlar. Apple bu açıdan bir sistem yaratarak devrim açtı...
ios ama okudugum bolum geregi mac kullanmaliyim o yuzden benim isime yarayan o, herkes isine yarayani kullansin hava atmak icin almayin
Pardus - mac os x - windows kullandım, kullanımı en kolay olanı windows, isimi en cok kolaylastıran en iyisidir
Cevap
73Cevap
Hepsinin kendine göre artıları eksileri var
piyasada cogunluk windows bir işyerine girersin mac cok azdır belki de yoktur bile . o yüzden sadece mac bilginle linux bilginle oralarda iş yapamazsın. sorunlar cıkar karşına.
macin avantajları var elbet. işte cogu program hazır gelir. ama gelmeyenleri de vardır elbet.
windowsda macden daha cok program ihtiyacı vardır. bunların ikisinde de programlar ya freeware ya da shareware dir
ama isteginizi karşılaması icin ücretli almanız gerekebiliyor.
mac osx in cekirdegi zaten unix. linux a gelince open source tur. Tabi parali olanları da vardır. serverlar gibi
Mac kolay kolay gocmez. Linux da gocmez. Çünkü abartı ötesi program kurmazsın. virus yazan kişiler bunlara cok fazla yazmamış. windows yıllardır virüsler yönünden saldırıda degil mi?
windox xp sp2-sp3 muthişti. en iyi işletim sistemi denebilir. ama win 7 sp1 su anda en güzeli.
Neyse ayrıntıya girmeye gerek yok. iki tarafında artıları eksileri vardır.
Ama gercek şu ki 2500-5000 civarı para verip mac almam. gerek yok
ucuzlarsa alınır belki. design güzel. zaten cogu kişi design icin almıyor mu ? hava atmak işte. yaptıgı excel word msn face. bunu linux da yapar windows da. abartamayalım maci
Ben şahsen kendim için aldım Macbook Pro'mu görenler ooo apple modundalar o onların görmemişliği. Sadece mükemmel tasarımı ve 0 fan sesi ona o parayı vermeme yeter artar zaten.
Dedim ya sadece design icin o kadar para verenler vardır. Ben vermem. bendekinin de fan sesi yok . azıcık olabilir. ama sırf fan sesi yuzunden de o parayı vermem. mac in klavyesini begenmiyorum mesela. Asusu kadar kullanışlı degil. Asus kullanmıyorum ama su anda
umarım sadece fan sesi ve design icin almadın onu. mac pro aldıysan bari montaj falan yap ya da autocad kur birşeyler yap.
Çoğu kişi desing için mi yapma etme. Ben stüdyo prodüktörü ve müzisyen olarak MAC ile Windows'un uçuk farkını hisseden biriyim. MAC'i profosyonel yazılım kullananlar alsın zaten , oyun internet chat şu bu için almak zaten saçma. Bizim gibiler için yani müzisyen,prodüktör,grafik tasarımcıları için tabiki MAC , Windows'dan daha iyidir .
aslında hangı amcala kullandıgına bakmaz mı lınux ve mac os ısletım sıtemlerı ıııdır cunku dunyada yaygın olarak kullanılmadıgından karsı vırus urweten azdır ama wındows ole degılkı wındows da aynı nokıa gıbıdır ınsanlarda bagımlılık yaratan bır duruma gelmıstır konudan konuya atlıyorum kusara bakmayın mesala nokıa akıllı telefonlarında kendı ısletım agınu kurmak ıcın hala caba verıyor nokıa andorıde gecse samsung yada lg kım alır yanı anlatmak ıstedıgım ınsanımıza ılk pc bakımından wındows asılanmıs tel olark nokıa bız bu degerlereden genel olarak vazgecmemız ınanın cok zor ...
mac os x daha stabil ama sanıldığı gibi hatasız bir yazılım değil artı virüs durumları hızla artışta.
ve ilginç uyumsuzluklar söz konusu en basitinden ntfs disklerle alakalı sürekli sorun çıkar 3. parti yazılımlar işe yaramaz hatta veri kaybına sebep olur. exfat dersin ondada ara ara uyum problemi yaşarsın. bazı programlarda gördüğün karakterler diğer programda sıkıntı çıkarırı falan fıstık sıkıntılar aşılıyor ama uğraştırıyor işte.
yazılım bulma konusunda da bütün ürünlerin lisanlı ise mac os çok iyi. ama lisanssız ise windows çok iyi. = D
windows ve mac os x ikisinide kullanıyorum.
ntfs mac mimarisi ile hiç uyumlu değil zaten. Apple'da ntfs mimariye sıcak bakmıyor yani aman uyumlu olalım derdinde değiller. Görüp kullanıyor ama kesinlikle salt okunur takılıyor. exfat değilde fat olarak ortak kullanabilirsin ama 2gb'tan yüksek dosya kullanamazsın kopyalayamazsın onda da..Zaten Mac ve Win ortak kullanacağın bir yedek harddisk düşünüyorsan fifti fifti böl ayrı ayrı formatla
herturlu bug, hata vs'sine ragmen windows 7 tabii ki. ios coook pahalı, turkiyeye hitap etmiyo, linuxu kullanmak için uzman olmak lazım biraz o da yetmiyo, sıkıntı olunca mucadele edecek bi ruh lazım:) yılmayacak biriysen linux en iyisi ama ben yıldım acıkcası, windows'la rahatım yani hacı
Linux açık kaynak kodları sayesinde geliştirilebilir bir işletim sistemi. Hackerla bu sebeple linux kullanır. Ancak kullanımı Windowsa göre zordur. Bu sebeple pek tercih edilmiyor. Bende şahsen Windows kullanıyorum.
Anker cevaplarına bakınca kızların işletim sisteminden anlamadığını zaten biliyordumda, bu kadar erkğeğin verdiği cevap şaşırttı doğrusu :) oylamada Windows diyen erkeklerin sayısı kızları geçmiş :) KIZLAR BİZDEN DAHA ÇOK ANLIYOR der gibi şaka gibi..
Windows 7 ultimate 64 bit, linux bir ara kullanmıştım windowsa göre biraz zor ama daha güvenilir, mac(ios)a gelince türkiyedeki şartlara göre biraz pahalı ama güzel ürün tavsiye ederim yani :)
windows normal kullanıcılar için en ideal olanıdır. diğer yazılımlar genellikle çalışmak için tercih edilir ve kullanımı windows a göre birazdaha zordur.
Aslında bu soruyu şöyle değerlendirmek lazım ; Ne iş için kullanacaksın ?
Sırf linux da çalışan çok iyi müzik programları var misalen.. Şahsen bilgisayarı sadece oyun ve internet için kullandığımdan dolayı benim için en iyisi windows :)
mac osx tabiki . Aksini idda eden bilgisayar bilgisi bilmiyor demektir.
Linux virüs data kurtarma alanında harika bir sistem
Os lisanslı programlar ve kullanım ayrıntılarıyla harika
Windows genel kullanıcı popülerliğiyle daha rahat bir işletim sistemi.
Serbestlik acisindan linux
Aliskanlik nedeniyle windows
ios mobil isletim sistemi onu es gectim.
Mobil bir isletim sistemi ile normal bir isletim sistemini karsilastirmak dogru degil.Elmalar ve armutlar..
Ha win8 ile mobil ve normal isletim sistemleri ayni cati altinda giriyorlar.Osx de de benzer bir durum var.Gecis sureci sonunda tum platformlarda ayni sekilde calisan bir isletim sistemine donulecektir muhtemelen.
Linux, hatta openSuse diyorum, Ubuntu gibi bi saçmalıkla vakit öldürmeyin
windows pc de kullanılır ios ise mobildir ikiside kapalı bir yapıya sahiptir linux gibi açık kaynak kodlu değildir.
linux acik kaynak kodlu oldugu icin bazen avantaja donusebiliyor.
ama tabii ki her acidan windows az da olsa one cikiyor. bence ne kadar esit islemleri gerceklestirselerde windows, kullanimi ve guide bakimindan iyi.
birincisi o ios değil mac. benim için linux daha iyidir. açık kaynak kodlu olduğundan erişebilirsin ve istediğin şeyle oynayabilirsin.
Windows ile geldik windows ile gideceğim gibi görünüyor :D
windows ya oldum olası hep ölyedir zaten alışılmısş bi şey
askerde linux kullanıyordu bir doktor. valla yalan yok kasmıyor yer kaplamıyor. windows da deymiş dedim ama bilgisizlik vizyonsuzluk diyelim.
Bu sorununu cevabını şu sorununu cevabını öğrendikten sonra verebilirim ancak:Hangi amaçla kullanılacak bu işletim sistemi?
Bana kalsa winehq tüm paketleri açabilse linux kubuntu ya da ubuntu'nun üstüne değişmem.Ama Win 7'de bir lünux çakması olarak idare eder :)
windows 7 bir harika 2008 den beri format atmadım daha ne olsun
Windows ev-öğrenci amatör kullanıcı işletim sistemidir.
Linux iş-uzman-profesyonel işletim sistemidir.
ioas ne alaka onu anlayamadım mac os diyecektin sanırım ios apple ın iphone larda kullandığı işletim sistemi diğerleri pc lerde kullanılan
bu sitede 111 tane cahil varmış demek ki, açık ara farkla Mac OS en iyi işletim sistemidir. ondan sonra linux ve windows gelir.
windows mesleki anlamdada herşeyddede bana göre tabi windows üstüne ne geldi nede gelir
aslında linuxtur. baş şişirmez. virüs derdi yok,hata derdi yok
pff ne uğraşacam ciddi cevap vermeye :D
hertürlü teknik sorunlarınızı sorabilirsiniz bana.
Aslen Linux canavardır.. Fakat bir piyasa hakimiyeti mevzusu var.. Bu işler böyle malesef..
ios mobil işletim sistemi Apple'ın. Osx demek istediğini varsayarak Osx diyorum...
PCde Windows, PCde hack işlemleri için Linux, Mobil cihazda iOS -gerçi o da linux tabanlı ama olsun-
Tabiki windows, ios'u sadece iphone da var diye sevenlerin teknolojiye bakış açısına ediyim
Linux ama Macintosh kullaniyorum (aslinda hepsini kullaniyorum).
Debian. Bir de kullanmayı becerebilsem tam olacak.
linux ama lanet windows a bağımlıyım
Windows'tan başka denemediğim için bilemicim.
Diğerlerini hiç denemedm windows dedm ben ..
linux çok güzel ama windows kingdir.
Delikanlı adam xp kullanır.
Kurgu için kullandığımdan MacOSX
hep windows kullandıım ben.
windows 7 kullanıyorum
macos nerde arkadaşım :)
MAC OSX mountain lion
ben windows dan başkasını görmedim ki...
windowstan baska bisi kullanmadim ki =)
Win 8 yükledim. Çiçeği burnunda ve gayet başarılı.
herkes kullandiğiyla :)
Ekimde Windows 8 çıkınca en iyisi olacak zaten
Windows' u tek geçerim :)
Windows :)
Telefonda ise Android :)))))
Debian.
ios candır aga..
Linux
windows
windows
Windows candır :P
Win.