5. nesil savaş uçakları günümüzde hayalet (stealth teknoloji) özellikleri ile günümüze çıkıyor. Peki 5. nesil savaş uçakları 4. nesilden ayıran özellikler nelerdir bunları tanıyalım.
Gizli Tasarım: Uçakların dış gövde tasarımı, radar dalgalarını yansıtmak yerine emmek veya dağıtmak için optimize edilmiştir. Bu, düşman radarları tarafından daha az tespit edilmesini sağlar.
Gizli Kaplamalar: Uçakların dış yüzeyine uygulanan özel kaplamalar, radar dalgalarının absorbe edilmesini düşük termal izleri ve dağıtılmasını sağlar, böylece tespit edilme riskini azaltır.
Gizli Geometri: Uçakların kanat, gövde ve diğer silah sistemlerinin gövde içinde olması yapısal unsurları gibi , radar dalgalarının yansıtılma yüzeyini en aza indirmek için özel bir geometriye sahiptir.
İç ve Dış Yapı Entegrasyonu: Elektronik ve silah sistemleri, radar yüzeyini artırmadan uçağın iç kısmına entegre edilir. Bu da radar izini düşürmeye yardımcı olur.
Düşük Radar İzi Motorlar: Uçakların kullanılan motorları, düşük radar izi için tasarlanmıştır. Bu motorlar, radar tarafından daha az algılanabilir ve tespit edilebilir.
Düşük Egzoz iz Sistemleri: Egzoz gazlarının yönlendirilmesi veya soğutulması gibi tekniklerle, uçağın egzos imzası azaltılabilir, bu da radar izini düşürmeye yardımcı olur.
Bunlardan herhangi birinin eksik olmasi durumunda tam 5. nesil savaş uçağı özelliğini taşımıyor demektir. Doğu Bloğundaki Su-57 savaş uçağı özelliklerinin geri kalması gövde tasarımın ilkel olması nedeniyle 5. savaş uçağı olmadığı iddia edilmektedir kanıtlar dahilinde bu deliller doğruluğunu göstermektedir.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
gelişmişlerdir
Teknoloji geliştikçe bunların hayalet özelliği etkisini kaybetmez mi? Sonuçta radar teknolojisi geliştirmek uçak geliştirmekten kolay
5. nesil savaş uçakları düşük radar izinin dışında düşük termal izi gelişmiş aesa radarı ve radar koruma sistemleri gibi birden fazla özellikleri taşıyor. Sadece radarla alakalı durum değil
Sürekli geliştirilmesi lazım ki geliştirirler bir yerde yakalanır teknoloji o zaman yeni uçak olur herhalde 🙃
Dogru teknoloji geliştikçe farklı varyasyonlar çıkar 6. nesil veya 7. nesil savaş uçakları nasıl olacak merak ediyorum
İnsansız olur o kesin de
Bunların bir önemi yok artık farklı tespit sistemleri var pasif infrared matrix sensörler.
Aesa radar teknolojisini unuttunuz galiba :) bu özellikler hala devam edecek.
Aesa radar ile konunun alakası yok, ben gövdenin tespitinden bahsediyorum, radarda echo düşük olacaktır ama infrared sensör ile kolaylıkla tespit ediliyor. Rus uçakları boşuna IRST kullanmıyor, artık batı uçakları da bunu entegre etti, kaan da bile var aynı şekilde SAM bataryalarına da bunların daha gelişmişleri entegre ediliyor
Aesa radarın yeni nesil varyasyonlarına bakmasinizi tavsiye ederim ayrıca son üç maddeye tekrar bakın sizin bahsettğiniz termal tespit özellikleri 5. nesil savaş uçaklarının gövde sistemleri ve düşük termal iz için kullanılan teknolojide gelişmiş. Sadece radar tespitle alakalı değil.
Yani şöyle kısaca bahsedeyim düşük termal iz içinde f35 motorunda soğutucu iz düşürücü , gövde sisteminde düşük termal iz için kullanılan gövde tasarımı var. Termal sistemlerde bile iz düşüklüğü sağlar. F35lerde kullanılan EOTS sistemleri gövde içi sistemlerde gelişmiş.
Su-57 de kullanılan motor sistemi pasif infrared sensörde zaten dez avantaj direk
Kusura bakmayın ben aesa radarlık durum yok doğru ramazanda kafam karıştı 😅 , dediğim gibi IR sistemlerine karşı batı 5. nesil savaş uçaklarinda kullanılan gövde içi sistemler termal iz düşürücü için gövdede kullanılan özellikler ve 5. nesil savas uçaginda olmazsa olmaz olan motorda kullanılan soğutucu sistemler sizin bahsettiğiniz sistemlere karsı gelişmiş.
Düzeltiyorum evet aesa radarlık durum yok ben iç sistem EOTS sistemi ile karıştırdım. EOTS olaca Elektronik Harp ve Navigasyon Sistemi olarak geçer çok çeşitli elektronik harp ve görev bilgisayarı sistemlerini içeren karmaşık bir sistemdir. Bu sistem, tehditleri algılayarak önlemler alabilen ve pilotlara bilgi sağlayan bir dizi sensör ve yazılımı içerir. Örneğin, radarlar, elektro-optik ve kızılötesi sensörler, tehdit algılama sistemleri ve iletişim sistemleri gibi bileşenleri içerir. Bu sistemler, uçağın sahip olduğu çok yönlü görevlerde etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. F35 in motorunun teknolojisinde bakmanizi tavsiye ederim
Kaan savaş uçağı ve Su-57 motoru itibariyle infrared sisteme direk dezavantaj eski 4. nesil savas uçağı motoru kullanıyorlar
Zaten biz şu an boşuna kaan savaş uçağı için motor geliştirmiyoruz :)
Bu konu çok karışık sabaha kadar tartışırız ama o kadar vaktim yok maalesef, Kaan'a gelince olayın Altay tankına dönmesi çok yüksek ihtimal, ben hiçbir zaman aktif olarak hizmete görebileceğini düşünmüyorum.