Bu görsellere bakınca biz dünya canlıları olarak bir hiç miyiz, yoksa böyle güzelliklere ulaşabildiğimiz için değerli miyiz? karar veremiyorum. işin teknik kısmını bilmem ama muazzam gözüktüğü şüphesiz. düşünsenize bu görsel gözlemlenebilir evrenin sadece ufacık bir kısmı. belki o galaksilerden birindeki bir yıldız sistemindeki bir gezegene ait bir medeniyet, bizim galaksimizin milyarlarca yıl önceki haline bakıyor.
güzel görünüyor. keşke gerçekte de böyle güzel görünse. maalesef gerçek fotoğraf böyle değil. gerçekte görünenler sadece ışık ve renksiz yoğun gaz kütleleri. fotoğraf alındıktan sonra renklendirme zevke göre sonradan yapılıyor. üzücü ama gerçek.
evren bu kadar büyük bu kadar genişken sadece dünyada hayat olması ilginç ve saçma değil mi , diğer gezegenlerde uzaylı dediğimiz aslında ruhani olan insanlar yaşıyor
İnternet & Teknoloji konusunda 500 cevap paylaştı.
Gidememekten sonra oyle kotu zamandw dogmusuz ki 1000 sene sonra dogsak belki galaxy den galaxye gidicektik 1000. Sene once dogsak full savas on numara ortam geldik bu senelerde dogduk ne savas var ne kesif var nalet bi zaman yav bosuna yasiyoz
Bunlar beni henüz heyecanlandırmadı. Hubble 20 yılı aşkın süredir buna benzer yüzlerce fotoğraf çekti. Ben Hubble teleskobunun göremediği kızılötesi tayfın karanlık tarafının fotoğraflarının çekileceği zamanı bekliyorum
@ferno aynen öyle hayal dünyalarına göre oynayıp oynayıp uzay fotoğrafı diye milleti kandırıyorlar.. Görenler de muhteşem büyüleyici falan diye sabaha bayram var sanıyor.
__hillsMooNn__ öyle de yapmaları gerek. insan doğası bunu gerektiriyor. kim olsa sadece ışıklar olan bir fotoğrafı yayınlayamaz. popülaritesi yerlerde sürünür o zaman😝🤣
@ferno uzayın benim göz zevkime hitap etmesi gerekmiyor zaten :)) büyüleyici olan görselliği değil, uçsuz bucaksız bir evrenin içinde olduğumuz gerçeği.
o gerçeği görmek için bakmaya ihtiyacımız yok. uzay boşluğunda tek gördüğümüz ay bile o kadar uzaktadır ki. bilinen en hızlı yol alabilen ışığın hızında bile ilerlesek güneş sisteminden dış uzaya geçişimiz 2 yıl sürer. galaksiden bize en yakın andromeda galaksisine ulaşmamız 2milyon yıldan uzun sürer. uzayda bilinen ve bilinmeyen milyonlarca galaksi var. milyarlarca da güneş sistemi. düşünmek hayal kurmak bile delilik.
maalesef. tüm hayatımız boyunca sadece gördüklerimizle yetinmek zorundayız. yoksa kim istemez evinin arka bahçesini dolaşır gibi uzayda dolaşmayı. yine de her şeye rağmen demek gerek. iyi ki nasa var. yoksa sadece ay ile idare etmek zorunda kalırdık.
Fotoğraflar gerçek olsa da olmasa da hayatımızda bir şey değişmeyecek. Onların bizi kandırmak için hiçbir sebebi yok. Bu insanlar bilim insanları. Elindeki telefon, kullandığın internet, GPS, televizyon kanalları falan hepsi NASA'nın çalışmaları sayesinde geliştirilen teknolojiler. Yani bu bilim insanları sahtekarlık, kandırma, yalan dolan peşinde olan insanlar değil. Bunlar medeniyetimizin gelişmesi ve ilerlemesi için çalışan bilim insanları. İnsanları uyutan, afyonlayan, gericiliği savunan ve paralarını sömürenlerin aksine bu bilim insanları sayesinde medeniyetimiz şu an olduğu konuma ulaşmış durumdadır. Bugün oturduğu yerden NASA'ya sallayanların, atıp tutan kişilerin, yüzlerce yıl önce Galileo dünyanın düz olmadığını savunurken onu yargılayan engizisyon mahkemesinden ne farkı var?
@Desuyonee konu o değil arkadaşım. konu uzayın fotoğrafını çektin. bırak ta orjinalini göster. böyle kırmızılara mavilere boyamanın bi anlamı yok. renksiz bi foto olduğunu bilen insan sayısı nerdeyse hiç yok. haklı olarak onlarda bu berbat görüntüyü göze en güzel hali ile yansıtıyorlar. tabi hangi insan kendi gözü ile hubble uzay teleskobunun gördüğünü görüyor ki.
@ferno Orjinal fotoğrafı göstermezler çünkü orjinal fotoğrafa bakınca deneyimli gözler hariç kimse ne olduğunu anlayamaz. Zira orjinal fotoğraflar veriden ibaret oluyor. Veri olmasının yanısıra bunlar kızılötesi dalga boylarının verileri oluyor. İnsan gözüyle algılanabilen bir formata getirmeleri için belli başlı filtrelerden geçirilmesi ve renklendirimesi gerekiyor. Renkleri de kafalarına göre yapmıyorlar zaten. Veriler hangi renkte olduğunu söylüyorsa ona göre renklendirme ve detaylandırma yapılıyor. Bu şekilde olması gerektiği gibi görünmesi sağlanıyor. Bu zaruri bir işlemdir, bir kandırmaca değildir.
@Desuyonee sana ne desem boş. benim gördüğüm renklendirilmemiş fotolar ne o zaman. aynı foto aynı teleskoptan çıkmış. birisinde orjinal yazıyor birisinde renklendirilmiş yazıyor. kos koca araştırmacının anlatımına da yalan söylüyor de tam olsun. bi yürü git yav. yarım aklınla bilip bilmeden yazıyon.
@ferno Senin aklın yerinde mi kardeşim? Benim sana söylemem gereken şeyleri sen bana söylüyorsun? Komik misin sen? Yarım akıl diyor daha tam tanımadığı birine. Ben sana herhangi bir hakarette bulundum mu? Hakarete başvurman demek haksız olduğunu anında kanıtlıyor zaten. Asıl ben sana ne desem boş. NASA'nın teknolojilerini kullanarak NASA hakkında uydurulmuş komplo teorilerine inanmaya devam et. Yediği kaba sıçmak bu olsa gerek...
@Desuyonee benim nasa ya falan laf soktuğum yok. bişiye inandığım ya da inanmadığım da yok. ben diyorum ki fotoyu çektin. insanlara olduğu şekli ile lanse etsene. bir kere renk oluşumu nasıl olur biliyoruz. renkler ışığın kırılması ile oluşur. uzayda kırılan bişi yok sen tutmuşun nebulayı kırmızılara mavilere boyamışın. biz diyoruz ki böyle bişi yok. olduğu gibi lanse etmiş olsa biz şimdi tartışıyor oılmazdık. sen diyorsun ki fotoğrafta olması gereken renkler onlar. yok öyle bir şey. bizde binlerce uzay fotoğrafı gördük. bizi acemi gibi düşünme. sen henüz doğmamışken ben teleskopla uzaya bakıyordum.
@ferno Neye dayanarak bunları atıp tutuyosun? Uzayda kırılan bir şey yok diyor :D :D :D Yahu sen bu laflarınla anca cahilleri kandırırsın kardeşim. Heee ben doğmamışken teleskopla uzaya bakıyormuşmuş. İnandım hee inandım. Böyle konuşan birisi kesin uzay hakkında engin bilgilere sahiptir zaten. Niye almadılar seni NASA'ya o zaman? Madem bu kadar bilgilisin? Renk boyama konusunda hatalı olduklarını düşünüyosun madem teleskop verilerini sen analiz et. Senin 100 liralık teleskopla ayın yüzüneyine bakmana benzemez milyar dolarlık teleskopla 5 milyar ışık yılı uzağa bakmak.