Bugün bilgisayarımda devamlı hatalarla karşılasınca artık dayanamayıp kasamı açtım. İçi fena tozlanmıştı. Güzelcene az da olsa detaylara girerek bir temizlik yaptım. Eskisi gibi o sinir bozan fan sesleri ve oyun oynarken ki o takılmalarım hiç olmadı.
Sizce iyi bir performans için kasa temizliği ve bakımı ne kadar zamanda bir yapılmalıdır? (Fotoğraf bana aittir)
İyi performans için kasa temizliği ve bakımı ne kadar zamanda bir yapılmalıdır?
En kötü yılda 1 yapılmalı. En iyi ihtimalle yılda 2 veya 3 kere. Termal macun değişimi, işlemci için, mutlaka yapılmalı. Kullanıma ve ortam koşullarına bağlı olarak süre değişir. En fazla 1.5 yıl falan gider. Bu işin periyodunu azaltmak istiyorsanız benim gibi ev süpürürken kasanın hava giriş ve çıkışlarındaki toz filtrelerini mutlaka vakumlayın. Eliniz yatkınsa detaylı temizlik yapabilirsiniz. En pratik yöntem hava üfleme yöntemidir. Evinizde güzel bir fön makinesi varsa, soğuk moda alın, uzaktan tozları üfletin. Balkon veya açık havada yapın ki odanızda boğulmayın. Ekran kartlarında termal macun yenilemesi hemen gerekmez. Sökmesi de bilgi ve beceri ister. Çünkü termal padleri parçalama veya karta hasar verme ihtimaliniz mevcut. Genelde macun veya padler vakum etkisi yapar ve soğutucu bloğu hemen sökemezsiniz. Aynı durum işlemci soğutucusu için de geçerli. Macun vakum etkisi yapar ve soğutucu vida veya klipslerini sökmenize rağmen gelmez. Direkt çekmeyi denerseniz işlemciyi de soket kilidini açmadan çıkartma tehlikesi mevcuttur. Sokete hasar verebilir. Bunu da aşmak için temizlik öncesi işlemcinizi yük altına sokun. Cpu kullanan bir oyun açmak veya cpu stress testi yapan uygulama çalıştırmak olabilir. Aida64 veya Prime95 bu konuda işinize yarar. Tabi bir yandan işlemci sıcaklığıniza bakın, yükseğe ulaştığında sisteminizi hemen kapatın ve soğutucuyu sökmeye başlayın. Daha kolay çıkacaktır. Yine de bu işleri yaparken temkinli olun, bir şey yerinden çıkmıyorsa bir sebebi olabilir unutmayın. Termal macunda da ucuza kaçmayın. Cooler Master Mastergel Maker veya Thermalgrizzly Kryonaut tavsiye ederim. Ya da en kötü Arctic MX-5 alın. 😁
Hava tutarken donanıma fazla yaklaştırmayın, baskı devre üzerindeki minik bileşenler yerinden fırlayabilir. Fön makinesinde bu zor olur ama kompresör ile bunu başaran çok. Bir de ekran kartı fanlarına doğrudan hava tutmayın, balansları bozulur. Bu sefer sesli çalışır, değişmesi gerekir. Biraz maliyetlidir. Ekran kartlarına soğutucu bloğun aralarından uzaktan hava vurabilirsiniz.
Kasanın içini her yaz açar, tüm parçaları tek tek detayına kadar söküp temizlerim. İşlemci için olağan temizlik süresi 6-12 ay, ekran kartı için de garantisi bittikten sonra her sene şeklinde olabilir. Tabii bu süreler, cihazların kullanım şekline göre esneklik gösterebilir. RTX 2080'imi alalı 3 sene dolacak ve garantisi bittiğinden dolayı birkaç gün önce söktüm. Termal macununu değişip, fan ve soğutma bloğuna kadar temizledim. Tam 20C sıcaklık düşüşü oldu. :)
İnternet & Teknoloji konusunda 589 cevap paylaştı.
Onun belli bir zaman süresi yok. Kullanım süresi ve kasanın bulunduğu yerin ne kadar tozlu olduğu. Havasız kaldığına göre değişir. Ama bunu kesin bir süreye indirmek istiyorsanız ayda 1 içini elden geçirebilirsiniz. Ama işlemci fanı ve macunu 3 veya 6 ayda 1 değiştirmeniz gerekir.
Eve çok toz girip çıkıyorsa sık tekrarlanmali. Laptop temizliği daha uzun sürüyor. Ayrıca ısınma daha çok olduğu için termal macunda çabuk işlevini yitiriyor. Yılda Bir değiştiriyorum artık termallerini
İnternetten alabilirsiniz. Hangi marka diye sorarsanız ben YouTube ta donanım arşivine aboneyim onun önerdiği termal macunlar vardı isimlerine ordan ulaşabilirsiniz hatta videolarin birinde nasıl değiştirildiğini de çekmişti
Hiç sorma 😂 bir de Gta 5 de mesela ağaçların çok olduğu yerlerde bie takıliyordu... 39 Fps görmüşlüğüm var benim fhdhdhd hatta dur 20 Fps falan... şu an en fazla düştüğü 59 idi.
Kasanın zaten içini görüyorsun. Tozlanmaya başlayınca temizlemende fayda var. Contact Sprey ile fanlarını temizle ve GD900 gibi bir de kaliteli macun al işlemci ve ekran kartı macunlarını yenile. Bunu takribi en geç senede 1 kez yap.