Klavye üzerine sıvı bir şey döküldüğünde ne yapmamız gerekiyor? Tuşlarda basarken bir yumuşama oluşur mu? Oluşursa ne yapmalıyız? Hiç başınıza böyle bir durum geldi mi? Geldiyse ne gibi bir yöntem kullanmıştınız?
Klavye üzerine sıvı bir şey döküldüğünde ne gibi yöntemler uygulanmalıdır? Yoksa yenisi mi alınmalıdır?
Daha geçenlerde yaşadım.. tek tek tuşları soktum temizledim. Oh iyi bir şey olmamış dedim. 10 dk sonra Z harfine basınca zx, 1 sayısına basınca 12 yazidigini gördüm 😄 hemen komple söktüm.. icindeki elektriksel iletiyi sağlayan kağıt gibi ince katmanlar vardır. Su oraya girmiş demektir mecbur önce ıslak mendille silinip sonra katmanlara zarar vemeden aralarına kalem vs sokusturularak havalndirip kuruması beklenir.. sonra terkrar eski şekilde monte edilmedilir. Nitekim bu işlemleri yapınca düzeldi..
Öncelikle hemen gücünü kesmeli. Kablosunu bilgisayardan çıkartmalı veya pillerini hemen sökmeli. Ya da fiziksel kapatma anahtarı varsa bir yerinde hemen gücü kesilmeli. Klavyede sıvı temasını gidermek için kanallar varsa sıvı dışarı atılır. Tabi tamamen gitmez. Kanal yoksa tuşlar sökülüp güzelce kurulanmalı. Klavye kasasına aktıysa, ki genelde yaşanır, kasa vidaları sökülüp açılır ve güzelce kurulanır. Özellikle mekanik anahtarlı klavyelerde sıvı temasına dikkat edilmeli. Paslanma yapar. Kısa devre de rahatsız edici olabilir. Bir alternatif olarak da elektrik süpürgesi ile sıvı çekilebilir hemen. Ama yine de içeride kalan sıvı olacaktır. Cam bezi veya kağıt havlu ile detaylı kurulama yapmalısınız. Tuşları kurulamak zordur, onları kalorifer gibi bir yere dizip akmalarını veya buharlaşmasını bekleyebilirsiniz. 20 dk içinde nemliliği gider genelde. Şimdilik aktarabileceklerim bunlar. 😎
bu durumda klavyeyi tamamen sökmek gerekir ve tuş takımı alttaki aksamları kurutulur dökülen sıvı elektrik devresine zarar vermeden temizlenmelidir yoksa klavye zıvanadan çıkar önce tuşlar karışır sonra cavlağı çeker :D
klavyeyi parça parça söker oksitlenmesini beklemeden hemen temizlerim varsa elimde imkan alkole yatırırım parçaları oksitlenirse yenisini almak gerekebilir