Bugün zamanımın çoğu dışarda geçti haliyle kahvaltı, abur cubur tatlı vs derken bi mekanda ödeme yapmak için banka kartımı çıkarttım, çalışanda kartı görünce -burda kart geçmiyo isterseniz başka zaman bırakabilirsiniz' dedi. Başka müşterilerde vardı gülsem mi ağlasam mı bilemedim 🤷🏻♀️ buralarda atm vardı para çekip geliyim dedim, tekrar isterseniz sonra bırakın dedi. Olmaz öyle hemen halledip geliyorum dedim. Borçlu kalmayı sevmiyorum ayrıca bi daha oraya kimbilir ne zaman giderm.. Atm den para çekip tekrar geri döndüm hesabımı ödedim..Özür dilediler bu sıcakta sizi yorduğumuz için kusura bakmayın falan filann.. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım çok tuhafıma gitti.. Pos olmayan işletmeye denk gelmediğim için hiç sormadan sipariş verdim. Pek nakit taşımıyorum onlardan birisine denk geldi.. Bir işletme neden pos kullanmaz?
1- Vergi kaçırmak. 2- Geliri çok yüksek olmadığı için bu cihaz sorun olur.
Bende pek nakit taşımıyorum ama bazen taşımak gerekiyor. Migrosa girmiştim ödeme yapamadım günlük limit doldu dediler temassız yapamamıştım ödemeyi bende nakit vermek zorunda kaldım. Ardından burger Kinge gittim onlarda aynı şeyi dediler günlük limiti dolduğu için onaylamıyor dediler. Bazen öyle durumlar oluyor ki köklü büyük firmalarda bile sorun yaşayabiliyoruz. Belli miktar nakit tutmak her ihtimale karşı iyidir.
Posun bir işletmeye maliyeti aylık sabit 50-100 TL arası ek olarak %1 civarı komisyon alıyor verimsizlik olursa yani aylık 2.000 TL altı pos çekilirse ektra 200 TL daha kesinti olur … bunların hesabını yapıyordur 🤷🏻♀️ Başka bir mantıklı açıklaması yok bunun
Bir çok nedeni var.. 1) kimileri helal kazancını, bankanın kullanmasını istemez.. 2) Bankalar ekseri geç ödeme yapıyor (Parayı kullanıyor) 3) Fiş veya fatura kesmeyerek kdv ve gelir vergisi ödememek.. 4) Komisyon ödememek..
Alışveriş & Hediyeler konusunda 595 cevap paylaştı.
Çok şaşırtıcı, hala varmıymis böyle işletmeler. Yanımda her zaman ne olur ne olmaz diye bir miktar nakit bulunuyorum ama yine de artık bu devirde çok ilginç, bazen pazar esnafı bile yazı asar kk geçerlidir diye onlarda bile pos varsa bu esnaf beni çok şaşırttı...
İsterseniz sonra bırakırsınız demeleri insanii bi davranış ama özür dileme kısmı pek incelik sayılmaz aslında çünkü artık çoğu insan kartlarla ödeme yapıyor ve pos kullanmamak onların tercihii.. Banka kartı değilde sadece kredi kartı kullansaydım tamamen ben mağdur olacaktım bu yönden bakarsak hiçte ince bi davranış degil yani 🤷🏻♀️
Alışveriş & Hediyeler konusunda 886 cevap paylaştı.
Birçok nedenlerini diğer üyeler zaten düşüncelerini paylaşmışlar. Sana önerim, her zaman POS cihazının mevcut olup olmadığını en başta sormak yönünde.
1-2 hafta önce Türkiye'ye geldim ve bu defa ben de birçok yerde temassız/kart yöntemi ile alışverişlerimi yapmadan önce her daim sordum ki, ona göre önlemimi aldım. Hatta bazı yerlerde temassız özelliği çalışmıyor idi.
En sinir olduğum şeydir bakkal kafası yaşıyorlar hala, yapmamalarının sebebi ise pos cihazına da ayrı ücret ödemeleri biraz da para vermemek için elden almayı tercih ediyorlar ama nakit para taşımayan birisi olarak fazla sinir bozucu bir olay.
Alışveriş & Hediyeler konusunda 601 cevap paylaştı.
Komisyonu masrafı şusu buyu derken kesinti de kesinti… her ne kadar teknoloji çağında olsakta işletme açısından nakit çalışmak daha yüksek kar bırakır temiz iş aslında kullanmamak
Alışveriş & Hediyeler konusunda 536 cevap paylaştı.
Bazıları vergi kacirmak için bunu kullanıyor cunku yeni nesil cihazlarda bu mumkun degil bir musteriye fis kesiyorsa uc tanesine kesmiyor.. ya da sicak para seviyordur