İnsanlar fiziksel olarak iletişim kuramadıkları fakat bir çeşit iletişimde kalmak istedikleri kişilerin hayatlarını istemsizce merak ederler. Genellikle insanlar eski sevgilileri veya platonik olarak aşık oldukları kişilerin sosyal medya profillerine ve paylaşımlarına ara sıra göz atarak bu kişilerle gerçekleştiremeyecekleri iletişimi sanal olarak yaşamaya çalışırlar. Nadiren de olsa bazı insanların aşırı kavgalı veya küs oldukları insanların yaşamları hakkında merak dürtüsünü yenemeyerek bu davranışı sergiledikleri görülmektedir.
"Stalk" psikolojik olarak anlık bir merak ve sonrasında oluşan mutluluk duygusu oluşan dopamin etkisi ile beraber bir alışkanlığa dönüşür.
Stalk yapmak bir yandan merak ve mutluluk uyandırsa da diğer taraftan kişinin stalk yaptığı kişiye bu durumu farkettirmemesi açısından endişe ve kaygı yaratır.
Stalk yapan kişi gerçek iletişim kurmanın zorluklarından kaçınarak sanal ve tek yönlü bir iletişime geçer. Kişi stalk yaparak iletişimde olduğu kişiler ile alakalı olarak yapmış oldukları paylaşımları bazen yanlış yorumlayarak hatalı bir inanışa sahip olabilir. Örneğin "Mutlu görünüyor ama öyle değil" gibi bir çeşit kendi inanmak istediği algıları oluşturabilir. Eğer bu durum giderek artıyor ve kötüleşiyorsa bir uzman desteğine ihtiyaç duyabilir.
Gerçekte biten bir ilişkinin bir tarafın stalk yaparak sanal bir biçimde devam ettirmesi; kişinin stalk yaptığı kişiye dair hislerinin devam ettiği sanalda da olsa bitirmek sonlandırmak istemediği, bir şekilde onunla iletişimde kalma isteğini devam ettirmesi olarak görebiliriz.
Stalk yapmak gerçek yaşamımızda dur dememiz gereken bir sanal davranıştır. Bunu bir bağımlılığa dönüştürmeden frenlemek ve reel yaşamımıza odaklanmak en iyisidir...
İnternet & Teknoloji konusunda 619 cevap paylaştı.
Eskiden aşırı iyiydim. Flörtümü öyle stalkladım ki adını bile duymadığım kızın kedileri olduğunu öğrendim. Çok sonra mevzusu açıldı bilmem kimin kedisi hasta dedi "gri olan mı beyaz olan mı" diye sordum, adam şok... korktu sanırım bikaç gün sonra saçma sapan bir sebeple konuşmayı kestik
Aktif olarak sosyal medya kullanmıyorum, insanların hayatı hakkında fazla bilgi sahibi olmayı da sevmiyorum. Hani maksimum birini beğenmişimdir de, manitası var mı diye bakarım. Başka da stalkla falan uğraşamam
eski sevgilim yapıyor :D geçenlerde konuştuk sen şunu şunu paylaştın diyor dediği şey üzerinden 4 sene geçmiş son dediği şey üzerinden 1 yıl geçmiş ben o paylaşımı unutmuşum birde
Oooo cok iyiyimdir.. adamın kimlerle nerde olduğunu bir şekilde görüyorum. Zincirleme story tamlaması şeklinde birinin story sinden ötekine, tabi fake hesapla 😅 ama arada kullanıcı adını resmini değiştir. Aynı kişi olma..
Profesyonel olarak yapabilirim hatta maaş bile alabilirim, ihtiyaç olursa söyle matadorcum aynen insan kalmadı sanki 🙄 spam görüş falan da değil çok iyi niyetliyim sadece
Fena iyiyimdir bu konuda kafaya taktigim kisiyi kendisinden daha iyi taniyacak kadar iyi arastiririm ona ait bütün bilgileri bulduğum gibi birde kendisiyle (ben olduğumu bilmiyor) konuşur karakteristik özelliklerini ölçerim sonra hayatima dahil ederim 😂
İnternet & Teknoloji konusunda 1,5b cevap paylaştı.
Stalklamak konusunda zirvedeyim 😌 karda yürür izimi belli etmem dee.. ara verdim 😅
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Prof um ve bu beni çok rahatsız ediyor yıllar geçse de bir şey hissetmesem de geçmişteki insanlar değişmiş mi ne hâlde bakarım veya bilgi toplamak için faha tanışmadan işe koyulurum
İnternet & Teknoloji konusunda 565 cevap paylaştı.
Sadece kendim olabiliyorum, başkası olmaya becerim yok😃😃
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Baya iyiyim, ismini bilmediğim kişiyi bile bulurum. Takipçi sayısı aklımda durur hep ve takipçilerindeki bazı kişiler. Fotoğraflardan zaten çoğu şey belli olur sonra
Mesajlarına varana kadar bulduğum olmuştu kiminle konuştuğu kimleri begendıgı nereye gittiği o kadar arastırmıstım bu tabı cok zamanımı almadı kısa surede buldum cunku cok ıyı anlıyorum
İnsan neden stalklar?
İnsanlar fiziksel olarak iletişim kuramadıkları fakat bir çeşit iletişimde kalmak istedikleri kişilerin hayatlarını istemsizce merak ederler. Genellikle insanlar eski sevgilileri veya platonik olarak aşık oldukları kişilerin sosyal medya profillerine ve paylaşımlarına ara sıra göz atarak bu kişilerle gerçekleştiremeyecekleri iletişimi sanal olarak yaşamaya çalışırlar. Nadiren de olsa bazı insanların aşırı kavgalı veya küs oldukları insanların yaşamları hakkında merak dürtüsünü yenemeyerek bu davranışı sergiledikleri görülmektedir.
"Stalk" psikolojik olarak anlık bir merak ve sonrasında oluşan mutluluk duygusu oluşan dopamin etkisi ile beraber bir alışkanlığa dönüşür.
Sevgiyle kalın.