''Medeniyet'' ve ''insan hakları'' denince akla ilk gelen ülkelerden olan Norveç, sosyal medyaya yüklenen fotoğraflarda photoshop yapılmasını yasakladı. Sebebi ise, insanların photoshop ile kusursuz insan yüzleri görmesi sonucu dış görüşlerine yönelik kaygılar yaşayabileceğinin düşünülmesi. Hatta sadece photoshop değil, fotoğraf filtresi dahi yasaklandı. Bunu ihlal edenlere para cezası, akabinde hapis cezası verilecek.
Bu özgürlüğe engel değil midir? Türkiye'de böyle bir karar alınsa nasıl karşılık verirdiniz?
Norveç'te sosyal medyaya yüklenen fotoğraflarda photoshop yasaklandı. Sizce bu özgürlüğe engel midir?
Özgürlüğün bazı türüne engel olunmalıdır, özgürlük deyince halkımız sınırsızca her şeyi yapabilme olarak algılıyor hayır bu değil, özgürlük eğer sağlık- huzur- adalet varsa özgürlük olur, mesela fuhşun yasaklanması yapana ve yaptırana idam gibi cezaların verilmesi, aslında özgürlüktür, fakat halkımız kadınların meta olarak kullanıldığı, iradelerin köleleştirildiği, ve insan onuruna düşman bu olgunun serbestliğini özgürlük zanneder, insan sağlık ve onuruna düşman olan bir olgunun varlığı nasıl özgürlük olabilir ki? Sağlıklı özgürlüğü çözdüğümüz zaman ülke ilerleyecek.
Gülse Birsel bir dizisinde bu konuyla dalga geçmişti, gerçek olmuş olay. Güldürdü. Karşısındakine zarar vermediği sürece insan her şeyi yapabilmeli ki insanları kandırmak için kullanılmıyorsa gereksiz bir karar olmuş. Özgürlüğü kısıtlar. Kararın nedeni ise şöyle saçma sosyal medyada paylaşmasa da kendini çekip çekip yine psikolojik olarak çökebilir kişi.
Bu durumun beden dismorfik bozukluğuyla ilgilisi var diye biliyorum. Yasaklanması özgürlüğümüze bir engel mi çok tartışmalı bir konu ama bu filtrelerin psikolojik açıdan tehlikeli olduğu gibi de bir gerçek var
İnternet & Teknoloji konusunda 477 cevap paylaştı.
Shop yapmak ya da filtre kullanmak yasak değil, bildiğim kadarıyla filtreli ya da shoplu olduğunu belirtmeleri gerekiyor. Eğer belirtmezlerse ceza alıyorlar. Yani ben öyle anladım😅
Düşündüm de sadece bizim ülkemizde saçma yasalar çıkmıyormuş. Bizim ülkemiz dışında da böyle olaylarla karşılaşınca bizleri yalnız görmemek sevindirici oluyor. Tabii ki bu işin esprisiydi. Böyle saçma bir yasayı kim, nasıl onaylıyor, anlamış değilim. Tabii ki bu olay karşısında bize dokunmayan yılan bin yaşasın demek yeridir.
İnternet & Teknoloji konusunda 377 cevap paylaştı.
Norveç suyunu çıkarma, isteyen filtre kullanir istemeyen kullanmaz.. neticede herkesin gercek hayati da var sosyal medya içinde yaşanmıyor gercek hayatta
Ceza verilmesi saçma olmuş hele Photoshopu ve filtreyi çok kullanmayanlara. Photoshopu aşırı yapanların cezasıda fotoğrafı kaldırmak olsun abartmaya gerek yok.