Bazı kişiler telefonlarına gelen sistem güncellemelerini telefonlarını öldürdüğü gerekçesi ile yapmıyor. Sizce Sistem güncellemeleri telefonu öldürür mü?
Mutlaka duymuşsunuzdur 100 yıl yanan ampul mesela. Hiç sönmeden yıllarca yanıyor öyle bir teknoloji ki şu anda erişemiyor muyuz? Hayır aslında erişebiliriz ancak sürekli yanan lamba tüketim döngüsüne ot tıkar ve bir daha kimse ampul satın almaz.
Bir kadın çorabı üretilmiş arabayı bile çekebiliyor halat gibi ve tek bir yırtık bile olmuyor. Ama bugün kaçmayan bir kadın çorabı bulamazsınız.
O zamanlar sırf planlı eskitme için mühendisler bile işe alınmış ve buna kafa yorulmuş. Bir ürünün ideal ömrü biçilmiş.
Telefonlarda da size elinizdekinin eskidiğini yenisine ihtiyacınız olduğunu profesyonel bir şekilde bazı yollarla sizi ikna edebiliyorlar.
Günümüz hızlı üretiminde ürün ömürleri nerdeyse garanti bitiminde artık sorunlar çıkarmaya başlıyor ve dünya elektronik çöplüğüne dönüyor.
Öyle diyorsunuz ama aldığım bir çok üründe garanti süresinden sonra da yıllarca kullanmaya devam ettim. Laptop aldım 10 yıl önce hala çalışıyor SSD taktım o da keyfe keder hızlı açılsın diye diğer hdd yi de cd-rom u çıkarıp onun yerine taktım. Her şeyin bir ömrü vardır üretimsel sorunlar olabilir garanti süresi içinde de sorunlar çıkabiliyor garantiden düzeltiyorlar. Bunun gibi bir çok ürün sayabilirim 2 yıl garantisi olan telefonu 5 yıl boyunca kullandım sorunsuz 5. yılın sonunda düşmesinden dolayı sorunlar çıktı yeni telefon aldım. 5 yıl önce aldığım 4K televizyon hala çalışıyor garantisi bitti hiç bir sorun yaşamadım bence genelleme yapmak yanlış :)))
O bakımdan diyorsanız oradaki asıl strateji hep eski modeller ülkede oluyor her sene yeni modeller geliyor gibi görsek de başka ülkelerde bunlar eski modeller olarak karşımıza çıkıyor 3 yıl sonunda bir sürü yeni model gelince doğal olarak eskidi düşüncesi kafa da oluşmaya başlıyor. O tarafta biraz daha reklamlarla kampanyalarla kamu algısını yönlendirme biraz NLP stratejileri izlenerek bu tip olgular oluşturuluyor. O konuda hak veriyorum size
@Catutigernos Laptop için 10 yıl iyi bir kullanım süresidir.. Benim hp de yaklaşık 8 yaşında oldu.. Ama tv için 5 yıl çok yeni anlamına gelir.. Beyaz eşya da, televizyonda 15-20 yılın altında olan ömür bence yetersizdir. Bi bilenin de söylediği gibi ürünler, kapitalist üreticilerce değişik yöntemlerle, sahiplerine yeniletilmek istenir. Bu bazen ürünün ömrünü sınırlayacak uygulamalar, bazen de psikolojik algı yaratarak olur. Bilinçli tüketici bunun farkında olarak doğru ürünleri uygun fiyatlara edinerek, temiz bakımlı şekilde maximum seviyede kullanmalıdır. Sorun çıktığında ürünün ne zaman tamir edilmesi ne zaman yenilenmesi gerektiğine de doğru karar verir. Zira kazanmak 2 şekilde mümkün olur..1- Satın alırken kazanmak 2- Kullanıp, harcarken kazanmak.
Size şöyle bi anımı anlatayım bundan seneler önce Samsung S4 minim vardı. Telefon eskimişti ama nedense pil ömrü gayet güzeldi belki küçük ekran olduğundan. Neyse bu teli benim telefonumun şarjı bittiğinde kullanıyordum youtube a giriyor ya da dizi falan izliyorum. Bildirim sekmesinde de yazılım güncellemesi var yazıyor hiç ellemedim ama bir gün dedim güncelleyim zaten eski telefon nolacak dedim. Pil %100 deydi güncelleme sonucu 30 azalma oldu ve o andan sonra pil ölmüştü. Pili fullediğimde bi anda 30a hatta sıfıra iniyor. Kapanıp açlınca tekrar 70 yazıyor yani uzun lafın kısası ben o günden sonra hiçbir telefonuma yazılım güncellemesi yapmıyorum. Diyebilirsiniz o telefon eskiydi şimdi böyle olmaz fakat güvenceniz ne o telefonları sonuçta üretenler siz değilsiniz. Ve genelde şu anki güncel telefonlara gelen güncellemelerin yaptığı tek şey bir iki simge değişimi ve uygulamalarda görünüm değişimi yani sırf bunlar için telefonunuzu heba etme riskine değer mi?
Apple bunu kabul etti, yazılım güncellemelerinin cihazların ömrünü kısaltıyor açıklamasıyla. Ancak android cephesinde bunun tam tersi bir durum olduğunu biliyorum. Çünkü her güncelleme haberini kullanıcılar iple çekiyor. :)
Öncelikle sistem güncellemeleri bazı hataların giderilmesi veya farklı özelliklerin gelmesi için yapılır. Sistemi güncel tutmak her zaman iyidir. Evet yavaşlamalar söz konusu olabiliyor çünkü güncelleme sonrası hızlı şarj tükenme şikayetlerini en aza indirmek için işlemci frekansını düşürüyorlar. İşlemci düşük frekansta çalıştığı için zaman zaman kasmalar olabiliyor.
Mesela işlemci frekansı kısma olayı telefonu pil tasarrufu moduna aldığımız zamanda gerçekleşiyor. Performansı düşürüp pil süresini uzatmak için yapılıyor. Tabi bu kasma olayı cihazdan cihaza göre değişiklik gösterebilir.
DİPNOT: Güncel yazılım sürümü güvenlik açısından çok önemlidir. Apple hemen hemen bütün cihazlara yazılım güncellemesi sunduğu için android cihazlara göre daha güvenilir ve sistemsel sorunlar daha azdır.
İnternet & Teknoloji konusunda 333 cevap paylaştı.
Çok karmaşık bir olay aslında...
'' Planlı eskitme '' var mıdır? Evet vardır ama o zaman şey yapalım, içerisindeki sistem stabil olan ve güncelleme almayan 15 sene evvelki telefonları kullanalım, olur mu? Cahillik olur bu :)
Bir de şu açıdan bakalım, telefonu alıyorsunuz, ilk 1 yahut 2 yıl '' ana güncellemeleri '' yapıyorsunuz ve sonra güncellemeleri kapatıp görmüyor yahut root işlemlerine kolları sıvıyorsunuz, cihazınız da bir daha '' eskimiyor '' yahut güncelleme aldıktan sonra hantallaşmaya başlamıyor.
Sorunu değil de, çözüme yönelme anlamında bakmak istedim olaya. Yoksa sorunu herkes söyler.
merhabalar, eğer işlemcinin kaldırabileceğinden daha yüksek bir güncelleme yayınlanır ise bu durumda telefonun yavaşlaması mümkün. bu özellikle apple cihazlarda yaşanan bir durum. fakat öte yandan telefonun güncellenmemesi, telefonu kötü niyetli insanlara karşı bildiğiniz açık kapı olarak bırakıyor. Yani "güvenli bir cihaz mı yoksa yavaş bir cihaz mı?" sorusuna yanıtınıza göre güncellemeniz lazım.
Eğer cihazınızın özellikleri yeni güncellemeyi karşılayamayacak düzeydeyse tabi ki yavaşlamalar olacaktır. Öte yandan sisteminizdeki sorunlar düzeltilecek, daha kullanışlı bir hâl alacak ve daha güvenli olacaktır.
İnternet & Teknoloji konusunda 673 cevap paylaştı.
her şey oyundur sağlık için en gerekli ürünler veya ilaçlar verilip insanları dipdiri yapabilirler ama daha çok anlık iyi gelen ilaçla para kazanıyorlar ama o ilaçlar seni bağımlı yapıp öldürüyor zamanla telefonda böyle aslında yavaşlatmadan 1 telefonu ömürlük kullanabilirsin ama güncellemeyle hem yenilik getirip hem de eskitiyorlar böylece yeni telefon alabilesin ve firma satış hızını düşürmesin
İnternet & Teknoloji konusunda 2,4b cevap paylaştı.
Telefon eskidikçe aldığı yeni güncellemelerden doğan sorunlar yaşayabilir... O yüzden gerçekten ihtiyaç duyulmuyorsa, yolunda giden bir işi, iyi çalışan telefonu kurcalamayın derim.
Bır yandan bılınclı eskıtme dıye bırsey var ki zaten Apple bunu yaptığını kabul ettı , dıger taraftan her güncelleme ek ozellık demek bu da telefonun ekstradan yüke bınmesıne sebep oluyor.
Kasıtlı eskitme denilen bir şey var. Araştırmanı tavsiye ederim. Ampüller, yazıcılar, telefonlar nasıl kasıtlı eskitiliyor ve yenisine ihtiyaç duyuluyor kafanda tam olarak oturur
Merhaba;
Bu konuda planlı eskitme olayına göz atmak lazım.
Nedir bu planlı eskitme?
Mutlaka duymuşsunuzdur 100 yıl yanan ampul mesela. Hiç sönmeden yıllarca yanıyor öyle bir teknoloji ki şu anda erişemiyor muyuz? Hayır aslında erişebiliriz ancak sürekli yanan lamba tüketim döngüsüne ot tıkar ve bir daha kimse ampul satın almaz.
Bir kadın çorabı üretilmiş arabayı bile çekebiliyor halat gibi ve tek bir yırtık bile olmuyor. Ama bugün kaçmayan bir kadın çorabı bulamazsınız.
O zamanlar sırf planlı eskitme için mühendisler bile işe alınmış ve buna kafa yorulmuş. Bir ürünün ideal ömrü biçilmiş.
Telefonlarda da size elinizdekinin eskidiğini yenisine ihtiyacınız olduğunu profesyonel bir şekilde bazı yollarla sizi ikna edebiliyorlar.
Günümüz hızlı üretiminde ürün ömürleri nerdeyse garanti bitiminde artık sorunlar çıkarmaya başlıyor ve dünya elektronik çöplüğüne dönüyor.
Bu kısır döngü böylece devam edecek.
Saygılar.
Öyle diyorsunuz ama aldığım bir çok üründe garanti süresinden sonra da yıllarca kullanmaya devam ettim. Laptop aldım 10 yıl önce hala çalışıyor SSD taktım o da keyfe keder hızlı açılsın diye diğer hdd yi de cd-rom u çıkarıp onun yerine taktım. Her şeyin bir ömrü vardır üretimsel sorunlar olabilir garanti süresi içinde de sorunlar çıkabiliyor garantiden düzeltiyorlar. Bunun gibi bir çok ürün sayabilirim 2 yıl garantisi olan telefonu 5 yıl boyunca kullandım sorunsuz 5. yılın sonunda düşmesinden dolayı sorunlar çıktı yeni telefon aldım. 5 yıl önce aldığım 4K televizyon hala çalışıyor garantisi bitti hiç bir sorun yaşamadım bence genelleme yapmak yanlış :)))
Elbette hepsi bozulmuyor ama psikolojik olarak eskidiğini size empoze edebiliyorlar.
O bakımdan diyorsanız oradaki asıl strateji hep eski modeller ülkede oluyor her sene yeni modeller geliyor gibi görsek de başka ülkelerde bunlar eski modeller olarak karşımıza çıkıyor 3 yıl sonunda bir sürü yeni model gelince doğal olarak eskidi düşüncesi kafa da oluşmaya başlıyor. O tarafta biraz daha reklamlarla kampanyalarla kamu algısını yönlendirme biraz NLP stratejileri izlenerek bu tip olgular oluşturuluyor. O konuda hak veriyorum size
@Catutigernos Laptop için 10 yıl iyi bir kullanım süresidir.. Benim hp de yaklaşık 8 yaşında oldu.. Ama tv için 5 yıl çok yeni anlamına gelir.. Beyaz eşya da, televizyonda 15-20 yılın altında olan ömür bence yetersizdir.
Bi bilenin de söylediği gibi ürünler, kapitalist üreticilerce değişik yöntemlerle, sahiplerine yeniletilmek istenir. Bu bazen ürünün ömrünü sınırlayacak uygulamalar, bazen de psikolojik algı yaratarak olur.
Bilinçli tüketici bunun farkında olarak doğru ürünleri uygun fiyatlara edinerek, temiz bakımlı şekilde maximum seviyede kullanmalıdır. Sorun çıktığında ürünün ne zaman tamir edilmesi ne zaman yenilenmesi gerektiğine de doğru karar verir. Zira kazanmak 2 şekilde mümkün olur..1- Satın alırken kazanmak 2- Kullanıp, harcarken kazanmak.