Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Kongre ve Kültür Mekezine düzenlenen programda yaptığı konuşmada: ''Sanayi devrimi dediğimiz şeyin tabiata olduğu kadar insanın manevi tabiatına da büyük zararları oldu. Teknolojik ilerlemeyle eş zamanlı olarak manevi ilerleme sağlayamıyoruz.'' ifadelerine yer verdi. Ayrıca dünyadaki en muhteşem yapıtlarını da sadaka taşları olarak nitelendirdi.
Sizce teknolojinin ilerlemesi insan maneviyatını olumsuz yönde etkiliyor mudur?
Nasıl bir ülkeyiz anlayamıyorum artık. Gerçi bir sor, 30 yıl olmuş, anladığın bir dönem oldu mu da konuşuyorsun de, ben de hayır diyeyim...
Bir yazı okumuştum. İlahiyatçılar, din adamı olanlar hani, onları da içeren bir araştırma, 10 yıllık rapor hazırlamış adamcağızlar, insanları dinden uzaklaştıran şeyin lüks düşkünlüğü olduğunu belirtmişler.
Şimdi belki konuyu saptırmak olarak algılanacak ama, sadaka taşına değinelim mi?
Bakın bu bir sadaka taşıdır, Selçukludan mirastır, kültürümüzün bir parçasıdır, gerçek kültürümüzün temel taşlarındandır.
Yoksullar üzülmesin, onurları incinmesin diye sadakalar içine bırakılır, ihtiyaç sahipleri ihtiyacı kadarını alır. Bırakan da alan da gece karanlığında gelir, bırakanın düşüncesi "sağ elin yaptığını sol el görmesin", alanın düşüncesi ise "onurum, ailemin şerefi incinmesin" yönündedir.
Verilen örnek bu , örneği veren insanın kullandığı Hermes çanta da geliyor aklıma ve soruyorum, benim maneviyatımı ortadan kaldıran, inancımın, sakadatimin göğsünün ortasına inen yumruğun sebebi teknoloji midir gerçekten?
2
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ters psikoloji uygulanıyor. Bu oldukça basit bir mantık fakat yeteri kadar gelişmiş bir yöntem değil. Tilkilerde olduğu gibi 🦊. Tilki avını almak isterken evi koruyan hayvanı şaşırtmak için farklı bir yöne doğru gidiyormuş gibi yaparak asıl avına gider ve muhtemelen istediğini de elde eder. Çünkü tilkiler diğer hayvanlara nazaran daha kurnazdır. Fakat, daha güçlü değildir, daha cesur değildir veya bir dayanağı yoktur. Yapayalnızdır. Teknolojide ileride değiliz. Sanayimiz yeteri kadar gelişmiş değil. Kendini nereyle veya kiminle kıyaslarsan ona göre bir ilerleme kaydedebilirsin. Afrika veya Ortadoğu ülkeleri ile kendini bir tutatak Avrupa'dan daha iyi bir hale gelemezsin. İstatiksel olarak bu böyledir. Maneviyat denilen şey için de bir o kadar eğitim gereklidir. Lakin eğitim olmazsa , sizinde ve benimde tanıdığım birçok insan gibi daima kendimizi düşünürüz ve genellikle bir yabancı ile yeni ilişkiler kurmak zordur bizler için. Zamanımızın %80 ini tanıdığımız insanlar ile geçirirken bu tanıdığımız insanlardan , belki zoraki kurduğumuz arkadaşlıklardan aldığımız keyif yalnızca %20'dir, Hiç düşündünüz mü? Dikkat dağıtarak ilerlemeye çalışılması oldukça dahiyene gibidir onların bakış açısından. Ben sizinleyim ve sizlerdenim. %3 lük zenginlik tayfadan değilim. Ve sizlerin daha zeki ve güçlü olduğunu düşünüyorum.
Kafasının içinde yaşamadığımız için ne niyetle ve tam ne düşünerek dediğini bilemeyiz. Tüm konuşmayı da bilmiyorum açıkçası. Fakat maneviyat ilerlemesi gereken bir şey değil, kaybedilmemesi gereken bir şey bana göre. Teknoloji buna engel mi, doğru kullanılmadığı sürece etkisi yok değil diyemeyiz. Ama gidip teknolojinin gelişimini de durduramayız, yaşadığımız çağ belli. 😄
İnternet & Teknoloji konusunda 477 cevap paylaştı.
Emine Erdoğan ne biliyor da ne konuşacak ki Allah aşkına🙄 Karı koca el birliğiyle ülkenin içinden geçtiler daha altın varaklı evinden maneviyat bilmem ne... Maneviyat bizzat kendisi yüzünden bile gerilemiş olabilir. Bütün siyasetçilerden ve onların bağnaz yardakçılarından nefret ediyorum.
İnternet & Teknoloji konusunda 519 cevap paylaştı.
İnsanların bir dine inanması teknoloji ve bilim alanında ilerlemesine engel değildir. Sadece aklını kullanmayı öğrenen insan Allaha ulaşmak için tarikatlara, cemaatlere, dergahlara, şeyhlere, hoca efendilere, mollalara ihtiyacı olmadığını görüp onlarla arasına mesafe koymayı ve kuranda birçok yerde Allahın emrettiği aklını kullanmaya başladığından dolayı rahatsızlık duyuluyor. Akıl geliştikçe Allahı, dini, kitabı, imanı, itikadı rant elde eden kesimlerin para muslukları kapanıyor hepsi bu. Siyasal islamcı partiler, cemaatler ve tarikatların buna tepki göstermesi kadar normal birşey yoktur ama allah yüzlerce yerde aklını kullanmayı emretmişken aklını ve vicdanını bu tarz oluşumlara kiralayan insanların sayısının azalmasını umut ediyorum.
Afganistan, Pakistan gibi sanayi ilerlemede diplerde olan ülkelerdeki rezil durumlar için nasıl bir yorum getireceğiz o halde. Oradaki insanların yıllardır çektiği zulüm, eziyet, ölümle içiçe geçmiş artık normal bile görülen hayatları için ne düşüneceğiz.
Ben 2016'da Japonya'yı ziyaret ettim. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi, bir sanayi ve teknoloji ülkesi. Japon halkının birbirlerine, yabancılara, yaşadıkları çevreye olan saygısına ben saygı duydum.
Dolayısıyla bağlantılı konular olarak görmüyorum. Bu çok sığ ve basit bir bahane bence. Okullarda çocuklarımızı nasıl yetiştiriyoruz? İyi insan olmayı öğretiyor muyuz? İnsanımız ne kadsr kendini geliştirmiş insanlar? Dinimizi bile layıkıyla biliyor muyuz? Peki ya bu ülkenin kendine özgü manevi değerlerine ne kadar sahip çıkıyoruz? Bunları düşüneceğiz.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bizi de içeri almasınlar diye gizliye aldım kendimi 😂 Öncelikle şunu sormak lazım, Bu kadın yazar mı Bu kadın siyasal bilimde doktorası mı var, Bu kadının bir üniversite de rektör mü, Bu kadın hangi vasıf ile bu konuşmayı yapıp eleştiriyor? Bana maneviyattan bahseden insan halkında açlıktan intihar ederken yurt dışında dükkan kapattırıyor. Ama yapsın müstahak bize. Bunu insanlara söyleyecek madem o kadar gözü kararmış hükümet olan eşine diyecek ki biz bunu yapamadık, planlı programlı olamadık. Dünyada atık toplama konusunda Türkiye birinci sırada ama görüyorum ki düşüncelerin de çöplükten farkı yok.
Komedi yahu resmen komedi, sanayii gelişmesin eğitim olmasın halk aydınlanmasın Ama sen en pahalı çantayı al en pahalı kıyafetleri giy en pahalı araçlara gez!!! Halk ezilsin büzülsün düzülsün kimin umurunda? Sanayii gereksiz ise Mustafa Kemal neden cumhuriyetin kurulumunda 45 fabrika açmış sanayii eğitim neden ön plana çıkmış? kendilerini ondan zekimi görüyorlar ne?
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Emine Hanım Size Bir Şey demiyorum Size Kızmıyorum Da Pek Çünkü Ülkeyi Asıl yöneten Eşiniz Recep Tayyip Erdoğan Eşiniz Ülkeyi batırdı Batırdı O Cumhurbaşkanı olduktan Sonra İnsanlar çok zor duruma girdi Tamam Tayyip Herşeyi Pahalı etmiyor Ama Maaşlara yeteru kadar artış yükseliş yapmıyor Yıllardır Türk İnsanı Kılık kıyafet ezik Derbeder Halde geziyor Yazık günah Değil mi bu insanlara Mağara insanına çevirdijiz toplumu Eşij anca boş boş konuşsun dursun Eşinize Söyleyin Ülkeyi Düzene Getirsin artık Toplum zor hale geldi Şu maaşlara çok yükseliş artış yapsın Bizlerden vergi para alıyorsunuz O kadar aldığınız parayı Bizlere yardım etseniz yani Türkiyeye herkese Ülkeyi Zengin edebilirsiniz ama nerede Varsa yoksa kendinizi düşünüyorsunuz sadece Ya Ülkeyi Düzene Getirin ya da allah aşkına artık bi gidin sizlerin yüzünüzü görmek istemiyoruz
teknolojinin ilerlemesi değil bizi robot yapan günün 12 saati mesaiyle çalışmak zorunda kalıp yorgunluktan mutsuzluktan ailesine sevgisiz ilgisiz maneviyatsız olması , yani emine hanımcım belki robot olmamızın sebebi sizin altın varaklı musluklarınızdan akan suyun faturasının bizim evlere daha farklı yansımasıdır.
İnsanlığın en başta gelen maneviyatı doğadır, ağaçlardır ve hatta alışveriş manyağı şeklinde tüketen insan olmamaktir. Sanayi elbette gelişsin ve en çok"Emine hanım"döneminde geliştiğini ikrar etmek muhalefette marka olan herkese kalite katar. Hakaret etmeden de kişisel nefretler zarafetle dile getirilebilir. Hintli bir guru bu cümleyi kurmuş olsaydı şimdi eminim herkeste çakralar açılmış olurdu!!!🤣🤣🤣
İnternet & Teknoloji konusunda 2,3b cevap paylaştı.
Aklıma hangi padisahti sanırım Kanuni idi İşte gözlemevi kuruluyor. Araştırma yapılsın diye. O dönem sans bu ya veba ve afetler oluyor. Sonrasında ulema işte bütün felaketlerin sorumlusu bu gözlemevi diyor ve her şey yakılıyor, yıkılıyor.
Bu yüzden Osmanlı ilerleyemiyor. Kabil , Habil'i öldürdüğünde teknoloji nasıldı?
Maneviyyat derken neyi kast etmiş? Ben tam tersini düşünüyorum insanların işleri azaldikca kendilerine ve sosial iliskilerine daha fazla vakit ayıra biliyorlar, is saati de azalsa çok iyi olurdu bence biri maksimum 6 saat çalışmalı sonra ailesiyle sohbet etmeli ya da güzel bir kitap okumali gezmeli, dağa çıkmalı. Bence eskiden bunları yapamayan insanlar sımdi daha çok yapa biliyorlar. Maneviyyat derken sadece din akliniza geliyorsa o ayrı tabi. Malasefki ahlak denilince de sadece din akla geliyor
Ülke tarihinde maneviyatın kaybolduğu en uç noktadayız ayrıca ekonomi b.. b.. k iken işsizlik almış yürümüşken hangi maneviyattan bahsediyor acaba Millet düğünlerde nikahlarda takı takamayacak noktaya geldi ki ülkemizin olmazsa olmazı Kuru fasulye gariban yemeğiydi ikramı ayıp olumu denirdi kilo kaç para biliyormu acaba Kimse kimseye eli boş diye gidemez oldu daha sayayımmı
İnternet & Teknoloji konusunda 1,6b cevap paylaştı.
Teknolojinin ilerlemesi ile alakalı değil de insanın açgözlülük uğruna, fazla maliyet olacak diye fabrikada doğayı korumak için herhangi bir önem alındığını düşünmüyorum. Ne demiş Karl Marx '' Kapitalizm;doğanın en büyük düşmanıdır. Kapitalizmde insan sevgisi yoktur. İnsanı mekanik bir böcek gibi görür. Kapitalizm vatan sevgisi, barış istemez. Yozlaşmış, çıkarcı, cahil, beynine tecavüz edilmiş uysal köleler ister.''
Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden çalışan işçilerden birinin babası isyan etti diye AKP Ali güvenlik sorumlusunun o babayı tekmelerken çekilen fotoğraf.. Adı Yusuf Yerkel.. Merhamet?
Bu bir çelişki değil, tespittir. Teknoloji yeni imkanlar sağlıyor, bu imkanlar da insanları kendine odaklandırıyor. Araç olarak görmemiz gerekenleri, amaç olarak görüyoruz artık. Fakat bu şu demek değildir, teknoloji olmasa, herkes maneviyata yönelirdi vs. Hayır teknoloji yine gelişecek, gelişmeli de. bu teknoloji manevi yönden de yeni imkanlar oluşturuyor.
Maneviyat derken hangi maneviyat sanayi derken hangi sanayi ülkenin amasıni bellediler hic bir sey birakmadilar bu bozuk karının neyi varda cıkıp konjusabiliyor böyle Bilal oglan da böyle diyecek bir sey yok artık bulamiyorum boyunları altına aksın görmelere gelemesinler
Ne alakası var be doğru düzgün yonetemiyorlar herşeyi paraya döküyorlar. Kadın boşanır dul maaşı bağla anne baba bakıma muhtaç olur bakana bakilana para bağla. Millet destek ister kredi sağla. Egitim istenir AVM camiler açık okullar kapali. İstihdam sağla dersin ite köpeğe muhtaç eder fabrikalar özel kurumlari özelleştir. Daha neler neler sayarimda neyse ben susiym liyakatin olmadığı yerde herboloklar ahkâm keser böyle yok şöyle yok böyle der geçer
Allah uzun ömür versin kadın gibi artık bunu söylüyorum okadar nefret ediyorum ki bu iktidardan adamlar 21 sene ye ye doymadılar birde boş boş akıl verip milletle dalga geçiyorlar he teknoloji ilerledi sadakat düştü ne alaka millet geçim sıkıntı yaşıyor yüzü gülen yok ülkede enflasyon uçmuş hala boş işler
Hermes takıntısını bir kenara bıraksa belki dediklerini ciddiyetle dinleyebilirdim. İlk başta kendisi kapitalizmin öncülüğünü yapıyor. Ama diğer yandan çizdiği 'naif Türk kadını' imajını gözümüze sokmaya çalışmaktan başka bir işe yaramıyor ne yazık ki. Tebrikler bize: Kendi elimizle sonumuzu getirdik 🥂🥂
İnternet & Teknoloji konusunda 448 cevap paylaştı.
Susmalıyım, susmalıyım, susmalıyım, susmalıyım, susmalıyım, susmalıyım; yoksa silivriye gidicem, silivri soğuktur, ben silivride donarım, kargocuya kapı açtıktan sonra içeri alınmak istemiyorum, o derece sinirliyim, şu an o derece doluyum konuşsam ne diyeceğimi tahmin ediyorsunuzdur, o yüzden ben susmalıyım yoksa 20 yıllık öfke ile geleceğimi karartabilirim, akpli biri varsa yazmasın olacaklara karışmam.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İlkokul mezunu olan bir kişi Sanayi ve Teknoloji ile ilgili konferans veriyor olacak şey değil Cumhurbaşkanın ailesi eşi dostu akrabaları ne hikmetse medya tarafından çok ön plana çıkarılıyor. Emine erdoğan’ın haddi olmayan bilgisi olmayan işlere karışması gülünç bir durum Liyakat?
Manevi ilerleme sağlayabilecek ne insan psikolojisi ne ekonomisi bıraktılar şimdi de çocuk kandırır gibi kadının birini çıkarmış yetkili bir abla gibi konuşturuyorlar. Emine'nin vasfı ne ki bu konuşmayı yapabiliyor insin de ben konuşayım o kürsüde.
Dünya 4. sanayi devriminde biz hala sanayi 1.0 kafasını konuşuyoruz. Tam aksine dünya, işleri daha kolaylaştıran maneviyatı daha çok yaşayabileceği rahatlığı sağlatan bir dönemi yaşıyor. Bu da insan gücüne ihtiyaç duyulmadığında, makinaların insanların yapabileceğinden milyon kat işi yapma potansiyeli olduğu için. Sanayi geliştikçe değil, hırsız çoğaldıkça maneviyatta ilerleyemiyoruz. Ki ilerleyemeyiz zaten böyle...
Ben hep diyorum konuşmasalar zaten ülke şahlanacak, bilime ve teknolojiye bu kadar düşman olunabilir sayelerinde yaşayarak görüyoruz. 50 yıl geriye gitmemizi istiyorlar ki daha rahat köleleri olalım.
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
ya öyle bi şatafat saltanat icinde yasiyorlarki? ama her iki laflarinin biri müslüman söyle idareli olmali yok lüx olmamali yok tasarruflu olmali? Anlattiklari hep tezat? sarayda altın kaplama musluk taktiran benmiyim 50 bin dolarlık hermes marka cantayi koluna takan benmiyim? Allah birgün bunlardan cok pis hesap sorucak
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Teknolojiyi neden üretmiyoruz simdj cok iyi anladım. Ama keşke o saniyelesmenin ürünlerinin milyon dolarlık olanlarını kullanmayı bırakmayı basarsak. Ben uretmiyorsam uretmedigim başkasının ürettiğini kullanmıyorum diyebilsek. Şuna benziyor sanki milyon dolarlık araca binip israf haram demek gibi.
Doğru söylemiş teknoloji geliştikçe maneviyat duygularımız azalıyor çünkü teknoloji bağımlısı oluyoruz. Örnek televizyonda yayınlanan saçma programları her gün heyecanla izleyen ebeveynler, çocuklar gibi gibi..
Kim bu kadın ilk okul mezunu herhangi bir ev kadını kocanın ülkenin başında olup herşeyi satması bunu değiştirmez vasıflı kılmaz vasıfsız bir insan ne dediğini açıp dinlemem bile ülke kimin ellerinde şu halimize bak
@tecrubebılgı tek sıkıntı ilk okul mezunu olması değil iktidarda sağlam adam yok zaten bide anlıyor ne hakkında konuşuyor ama dur ya bütün lafları yalan zaten oraya çıkıp sallasın yeterli olur olur yeriz yeriz der milletimiz öldük toprak atan yok neden bahsediyorsun
türkiye neden gelişemiyor diyoruz bizde bunun gibi geri kafalılar yüzünden osmanlı teknolojisi düşük olduğu için bir anda gelişmeye çalıştı ve sonuçları biliyoruz emine erdoğan geri kafalı başka birşey değil
Onun sanayiyle bir alakası yok demek istediği şey teknoloji çağı ilerledikçe insanın merhameti ve insanların birbirlerine olan saygınlığı daha fazla azalıyor, samimiyet kültür azalıyor demek istemiş herhalde
Maneviyattaki gerilemenin en büyük nedenlerinden biri insanların arasındaki sınıf farkının açılması. Insanlar artık birbirini küçük görmeye başladı. Hersey menfaate dönüştükten sonra maneviyatın ne önemi kaliyo.
Maneviyattan kasıt sosyal dostluk tur tarafsız biriyim ben bunu çıkardım nasıl okuyorsunuz teknoloji oldu olalı telefon TV vb insanlar eskisi gibi mi gerçekten bazı şeyleri anlamaya çalışın gerçekten algıya yenik düşmeyin lütfen
İnternet & Teknoloji konusunda 608 cevap paylaştı.
Maneviyatmı bıraktınız islamcılık adı altında tüm insani değerleri yok ettiniz. Sizin maneviyata ve insanlığa yaptığınızı ebu cehil ve hitler yapmamıştır.
Doğru demiş Sanayi devrimi denilen meret... İnsani topraktan/tabiattan kopardi Topraktan kopan insanin dengesi bozuldu Huzuru kaçtı... Maneviyati büyük yaralar aldı
Sanki çok gelişiyor. Yeni gelen teknoloji ye mızrak atıp (blokchain) sonra böyle bir laf mı söyledin yazık kafananıza Emine hanım. Maneviyat ile teknoloji arasında uçurumdan büyük fark var.
Aslinda dedigi dogru sanki teknolojiyi dogru kullanamiyoruz ama eminim teknolojiyi iyi kullanabilirsek özümüz den ve milli duygularımızdan ödün vermeden turkiye daha çok gelişir.
Türkiye'nin ürettiği savunma sanayi araçlarının, silahlarının, gemilerin, helikopterlerin başarısı ile övünç duyan bir ailenin yine farklı bir ferdinin böyle cümle kurması çok gülünç (:
Sanayi devrimi olmasaydı o konserve kutularındaki domates salçalarini bulamıyor olucaktin eğitimsiz kültürsüz insanları başa getirirsen böyle saçma sapan yorumları dinlemek zorunda kalırsın.
Endüstri sektörlerin kendisini robotlaştırıp duyguyu köreltiyor, endüstriyel futbol mesela. Bu açıdan dedi ise doğru ama farklı bir şey söylemek istediyse yanlış olmuş.