Merhaba arkadaşlar başlıkta yazan şeylerle uğraşacağım radyo televizyon ve sinema öğrencisiyim hocalarımız bizden seneye video editi için bilgisayar isteyecek ama benim aklımda bir soru var ben macbook air veya macbook pro alırsam finalcut, 3d işleri (unity, blender,3d max) adobe premiere pro Adobe photoshop gibi programları kullanabilir miyim lütfen sadece bilenler yazsın ve okul bitince de ayrı bi bilgisayar almak istemiyorum. Almayı düşündüğüm 16gblık model 8lik yetmiyormuş diye duydum biliyorsanız onu da yazarsanız sevinirim.
Macbook da unity 3d ve adobe premier çalışılınır mı?
Bu tür işler için mac kesinlikle tavsiye etmiyorum. Hem donanımsal hem de yazılımsal açıdan özgür olamazsın. Mac sadece bir markadır ve insanlar markaya boş yere para öder. Kullanacağınız bütün yazılımlar Windows platformuna uygundur. Mac ile birbirinden uyumsuz dosya ve formatlarıyla canınızın sıkılmasını istemiyorsanız hiç bulaşmayın. Mac a ayıracağınız paranın çok daha az bir miktarıyla tüm işlerinizi çözebileceğiniz, bağımsız bir bilgisayar toplayabilirsiniz. Mac alıp pişman olmayın derim. Bana göre Mac sadece bir fantezi ürünüdür. İş yapacaksınız, fantezilerle uğraşmayın.
Ayrıca render işlemleri için kesinlikle laptop önermem. Çizimleri ve basit renderleri laptopta oluşturmak için 5 bin liranın altındaki tüm laptoplar işinizi fazlasıyla görür. Sadece grafik kartının Nvidia olmasına bakın. GTX veya Quadro sınıfından alın. Böylece GPU render yapabilir işleri hızlandırabilirsiniz. Ancak laptoplar da yeterli soğutma becerisi yoktur. Cihazınızın ömrünü ve performansını kolayca düşürebileceğinizi unutmayın. O nedenle iş rendere gelince güçlü bir kasa her zaman şarttır. Aksi halde zamandan tasarruf edemezsiniz. Laptop size sadece çizimleriniz de konfor kolaylığı sağlar. Sakın laptopla final işlemlerinizi yapmaya kalkmayın, yetiştiremezsiniz. Basit bir laptop ile güçlü bir kasalı sistem öneririm. Sıfır almak zorunda da değilsiniz.
Animasyonlar da fiziksel hesaplamaları yaptırmak için CPU önceliklidir. Modelleme için ise GPU nun mimarisi, Vram kapasitesi önemlidir. GPU nun donanımsal olarak vektörel çizimlerinize uygun olması önemlidir. Oyun amaçlı GPU lar texture kaplama hızları yüksektir ama matematiksel, çift nokta kayar işlem kapasiteleri düşüktür. Bu da render performansını olumsuz etkiler. Buna ek olarak ECC bellek yapılarının olmaması ise, çökmelere takılmalara sebebiyet verir. O nedenle çizimleriniz de quadro, renderleriniz de tesla, titan modeli render ekran kartlarına bakmanızı tavsiye ederim. Bir masaüstü platformda ekran kartlarınızın biriyle görüntü çıkışı alırken, diğeri ile kesintisiz render işlemleri yaptırabilirsiniz. İşinizi görecek güçlü sistemler kurmak pahalı değildir. Yanlış seçimler yapmak pahalıya mal olur.
GPU renderi yapmayıo planlıyorsanız çift ekran kartı kullanmanız önemli bir gerekliliktir. CPU renderi yapacaksanız ise zaten saatlerce hatta günlerce makinanıza dokunamayacak zaman kayıplarıyla yüzleşeceksiniz demektir. Kısa render süreleri olan CPU render sahneleri için Core serisi işlemciler, Xeon işlemcilerden daha performanslı ve hızlıdır. Ancak büyük süreler isteyen sahne ve çalışmalarda Xeon işlemciler, Core serisi işlemlerde daha performanslı ve hızlı olarak bitirir. Core işlemciler anlık olarak sahnelemeyi hızla başarsa da, uzun soluklu render işlemlerinde bu performanslarını asla koruyamazlar.
Ekipmanlarınızı doğru seçmek önemlidir. Aksi halde çok para harcayıp hiç performans alamazsınız. Bu nedenle marka sektörüne değil, ürünün kendi yetenek ve becerisine paranızı ayırmanızı tavsiye ediyorum. Mac yerine basit bir laptop alın. Renderinizi ise güçlü bir makina ile saatlerce değil, dakikalar mertebesinde yapın zamandan ve elektirik giderinizden tasarruf edin.
Sen beni holywooda iş yapan biri sandın galiba öğrenciyim ben öğrenci jxxkdmmfmc rtx3070li bi laptop aldım 8gb vram 3d için profesyeneller için bile yeterli öte yandan 5200 cuda çekirdeği var bu da adobe uygulamaları için muazzam bir çekirdek sayısı ileri dönük düşündüğüm için bunu aldım yoksa 1650 ekran kartlı bi laptop dahi benim işimi görüyordu