Kendi Instagram hesabımı bile çok sonra açtım, henüz yakın arkadaşlarımı takip ediyorum ve çok seyrek paylaşımda buluyorum... Daha dün, arkadaşım 2 yaşındaki kızına Instagram hesabı açmış, tabi kendisi yönetiyor farkındayım da çocuğuna ayrı hesap açması bana mantıklı gelmedi. Belki kendisi büyüyünce Instagram açmak istemeyecek veya Instagram diye bir şey bile kalmayacak, bilemeyiz. Mesela ünlülerde de var bu, Fahriye Evcen oğlu Karan doğduğunda ona Instagram hesabı açmıştı... Sizce çocuklara Instagram hesabı açılmalı mı gerçekten? Bunu ciddi ciddi düşünmeye başladım, belki bir bildikleri vardır ha, ne dersiniz?
Merhaba Çocuklara Sosyal Medya hesabı oluşturmak kesinlikle doğru bir davranış modeli değildir. Ünlülerin çocuklarına sırf yatırım olsun diye açtıkları hesaplarda hem çocuklar hemde kendileri açısından iyi bir davranış örneği değil.
Hukuki açıdan sorunlu bir davranış
Dünya genelinde Sosyal Medya hesabı oluşturma yaşı hukuk kurallarına göre 13 yaş itibari ile başlıyor. Dolayısı ile açılan tüm hesaplarda çocuğun yaşını en azından 13 girilmesi gerekiyor. Daha hesabı açarken etik ve hukuk kurallarını çiğnemiş oluyorsunuz.
Ayrıca çocuk her ne kadar bir anne babaya ait olsada aslında zamanı geldiğinde kendi kararlarını alacak bir birey olacak. Bilişsel farkındalığı oluştuğunda belkide Sosyal Medya hesabı kullanmak istemeyebilir. Kendi hesabı için yapmış olduğunuz paylaşımlar ve bu paylaşımlara gelen yorumlardan rahatsızlık duyabilir. Kendisi için hedeflediği kariyer planını etkileyecek paylaşımlardan mutsuz olabilir.
Avrupa'da bir çocuk çocukluk fotoğraflarını sürekli paylaşan anne babası hakkında şu şekilde dava açıyor."Ailemin paylaşımları yüzünden kariyer hayatım etkilendi iş bulamıyorum. Mahkeme çocuğu haklı buluyor ve çocuk davayı kazanıyor.
Psikolojik açıdan doğru değil
Çocuk için açılan sosyal medya hesabı oluşan takipçiler paylaşımlar ve beğeniler çocuğa istemsizce bir yük ve sorumluluk hissi oluşturuyor. Kendisini bir çocuk gibi değilde önemli biri gibi hisseden çocuklar çocukluğun tadını maalesef çıkaramıyor.
Gelecekte sosyal medya nasıl olacak?
Evet Sosyal Medya hesabı açtınız hesap takipçileri ile büyüdü. Fakat hayat o kadar hızlı değişiyor ki dün 1 numara olan Facebook'un bugün neredeyse kimse yüzüne bakmıyor. Bugün en çok kullanılan sosyal medya hesaplarının akibetinin ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Dolayısı ile bugünden böyle planlar yapmak yıllar sonrası için mantıklı olmayabilir.
En iyisi bırakalım; ÇOCUKLARIMIZ ÇOCUKLUKLARINI YAŞASIN VE ZAMANI GELDİĞİNDE KENDİLERİ KARAR VERSİNLER...
Ben kendim telefon bağımlısıyım şahsen ilerde olursa çocuğumla beraber film izler telefonda takılırım tek başına yanlış bir şey yapabilir ve telefon bağımlısı olmasını da istemem. Ve internette çocuk fotoğrafı paylaşılmasına da karşıyım kimler ne amaçla bakıyor onlara Allah bilir
Bu işin bencesi sencesi yok! Çocuklara sosyal mecrayı küçük yaşta tanıtmak bile çok zararlı.
Psikolojisini nasıl mı etkiler?
Sosyal medyaya alışma sürecinde insanların ne yaptığını keşfeder.
Chat ve arkadaş ortamını görür ve sanal arkadaşlık imkânı bulur.
Güvensizliği öğrenir.
Konuşma, okuma kabiliyeti zayıflar.
Aileye karşı tutum ve davranışlarda agresiflik görülür.
Büyüklere karşı konuşma tutumunu kaybeder. (Örn; kendinden yaşça büyük bir insana sosyal medyada sallayan veletler.)
Çalma, tehtit işlemlerine başvurur. (Örn; kendini hacker sanan veletler.)
Bu devirde hele ki çocuğu sosyal medyaya alıştırmak gelecek belaların habercisidir! Psikolojik bunalımlar, buhranlar geçirecek olan çocuk bununla birlikte beğenilme kaygısı ve kendini ifade edememe gibi sorunlarla karşılaşır.
Sosyal medyadan daha iyi olan alternatifler var!
Anne ve baba olmak telefonu verip bacak bacak üstüne oturmak demek değildir.
Çocuklarla arkadaş gibi olup onların seviyesince konuşulmalı
Anne babalar çocukları, hele ki kız çocuklarını belli yaş sonrasında iş yaptırmak, kalıp koymak adına büyütüyor. Bu yanlış.
İnternet faturası ödemek yerine paranızı çocuk masallarına ve öykülerine verin!
İnterneti kendini geliştirmesi için bilinçli kullanmasını önerin. (En az 15 yaşından sonra)
Umarım biraz olsun anlatabilmişimdir. Bu düşünceyi dile getirmeniz bile korkunç çünkü.
Açılmasını hiç doğru bulmuyorum çocukla ilgilenemiyorsanız eline telefonda vermeyin oyuncaklar çocuk parkları oyunlar çocuklar için eğlenceli el işleri ve deneyler ne güne duruyor? teknolojiyle sadece çocukların beynini yozlaştırıyorsunuz :(
Açılsın da sonra çocuk istismarı olayları artsın. Çocukları sosyal meydanlara sürüp üzerinden para kazanan aileler var. Çocuk sömürüsü resmen. Amerikalı sosyal meydan fenomeni 8 yaşında Ryan var. Çocuk kazanıyor yatırımı ailesi yapıyor. Küreselciler gerçekten işlerini başarıyla sonuçlandırıyorlar. Aile yapısını mahvetti adamlar. Lgbt diye bir şey attılar ortaya. Peşinden giden malların sayısı her geçen gün artmakta. Tanrının kainata pandik atacağı gün çok yakındır benden demesi...
Gereksiz çünkü yeterli bilince sahip olduğunda kendi açmalı veya açmak istemeyecek kendi özgür iradesiyle yapmalı. Uygun olgunluğa gelene kadar elbtte hesabını kontrol ederim. Telefonda kimlerle konuştuğunu da çünkü yaşı küçük olduğu için kandırılabilir.
Abartılxak bişi oldupunu sanmıyorum biri yorumlarda en az 15 yaş demişte şimdiki 10 yaşındaki çocukların bile elinde son model telefon varovuğun bu takım sosyal medyadan arkadaşlarından geri kalmasıda onu iyi etkilemez. Küçük çocuğa açılmasını bilemem sadece aile içiyse bir sıkıntı olcağını düşünmem ama herkese açık hesap ise tabiki ben yapmazdım mesela. Herkesin kendi kararı çokta önemsemeye gerek yok
Küçük yaşlardaki çocuklar için sosyal medyada hesap açılmasını asla uygun bulmuyorum. Psikolojilerini kötü yönde etkileyebilir diye düşünüyorum. Çocuğunuz veya kardeşinizin görmesini istemediğiniz içeriklerle karşılaşma ihtimali epey yüksek. Bunun dışında rahatsız edici mesajlar, tehdit, taciz veya şiddet içerikli mesajlar alması da mümkün. Bundan dolayı kesinlikle küçük yaştaki çocukların en azından belirli bir yetişkinliğe erişmeden hesap açmaları ve sosyal medya kullanmaları doğru değil.
aslında hayır. ama öyle yapınca gizli açıyor bir çoğu. bu yüzden yasaklamaktan çok gözetim altında izin vermek daha iyi gibi. en güzeli ilgisini başka yöne çekmek tabi.
Bence açılmamalı, gerek dahi görmüyorum, sosyal medya gençlerin psikolojisini bozuyor çünkü "Bu dünya'yı izlemeyi gelmişiz" falan düşüncesi oluşuyor bünyede yani gerek yok. 😄
çocuk ara sıra gelip karıştırabilir , tüm bilgileriniz çalınabilir, ondan açmayın. ayrıca kendi hesabınızda da çocuğunuzun fotoğraflarını sakın paylaşmayın yoksa bir şekilde soyulabilir ya da kız kaçırılabilir siniz yani hayır
Merhaba Çocuklara Sosyal Medya hesabı oluşturmak kesinlikle doğru bir davranış modeli değildir. Ünlülerin çocuklarına sırf yatırım olsun diye açtıkları hesaplarda hem çocuklar hemde kendileri açısından iyi bir davranış örneği değil.
Hukuki açıdan sorunlu bir davranış
Dünya genelinde Sosyal Medya hesabı oluşturma yaşı hukuk kurallarına göre 13 yaş itibari ile başlıyor. Dolayısı ile açılan tüm hesaplarda çocuğun yaşını en azından 13 girilmesi gerekiyor. Daha hesabı açarken etik ve hukuk kurallarını çiğnemiş oluyorsunuz.
Ayrıca çocuk her ne kadar bir anne babaya ait olsada aslında zamanı geldiğinde kendi kararlarını alacak bir birey olacak. Bilişsel farkındalığı oluştuğunda belkide Sosyal Medya hesabı kullanmak istemeyebilir. Kendi hesabı için yapmış olduğunuz paylaşımlar ve bu paylaşımlara gelen yorumlardan rahatsızlık duyabilir. Kendisi için hedeflediği kariyer planını etkileyecek paylaşımlardan mutsuz olabilir.
Avrupa'da bir çocuk çocukluk fotoğraflarını sürekli paylaşan anne babası hakkında şu şekilde dava açıyor."Ailemin paylaşımları yüzünden kariyer hayatım etkilendi iş bulamıyorum. Mahkeme çocuğu haklı buluyor ve çocuk davayı kazanıyor.
Psikolojik açıdan doğru değil
Çocuk için açılan sosyal medya hesabı oluşan takipçiler paylaşımlar ve beğeniler çocuğa istemsizce bir yük ve sorumluluk hissi oluşturuyor. Kendisini bir çocuk gibi değilde önemli biri gibi hisseden çocuklar çocukluğun tadını maalesef çıkaramıyor.
Gelecekte sosyal medya nasıl olacak?
Evet Sosyal Medya hesabı açtınız hesap takipçileri ile büyüdü. Fakat hayat o kadar hızlı değişiyor ki dün 1 numara olan Facebook'un bugün neredeyse kimse yüzüne bakmıyor. Bugün en çok kullanılan sosyal medya hesaplarının akibetinin ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Dolayısı ile bugünden böyle planlar yapmak yıllar sonrası için mantıklı olmayabilir.
En iyisi bırakalım; ÇOCUKLARIMIZ ÇOCUKLUKLARINI YAŞASIN VE ZAMANI GELDİĞİNDE KENDİLERİ KARAR VERSİNLER...