Kendi Instagram hesabımı bile çok sonra açtım, henüz yakın arkadaşlarımı takip ediyorum ve çok seyrek paylaşımda buluyorum... Daha dün, arkadaşım 2 yaşındaki kızına Instagram hesabı açmış, tabi kendisi yönetiyor farkındayım da çocuğuna ayrı hesap açması bana mantıklı gelmedi. Belki kendisi büyüyünce Instagram açmak istemeyecek veya Instagram diye bir şey bile kalmayacak, bilemeyiz. Mesela ünlülerde de var bu, Fahriye Evcen oğlu Karan doğduğunda ona Instagram hesabı açmıştı... Sizce çocuklara Instagram hesabı açılmalı mı gerçekten? Bunu ciddi ciddi düşünmeye başladım, belki bir bildikleri vardır ha, ne dersiniz?
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Merhaba Çocuklara Sosyal Medya hesabı oluşturmak kesinlikle doğru bir davranış modeli değildir. Ünlülerin çocuklarına sırf yatırım olsun diye açtıkları hesaplarda hem çocuklar hemde kendileri açısından iyi bir davranış örneği değil.
Hukuki açıdan sorunlu bir davranış
Dünya genelinde Sosyal Medya hesabı oluşturma yaşı hukuk kurallarına göre 13 yaş itibari ile başlıyor. Dolayısı ile açılan tüm hesaplarda çocuğun yaşını en azından 13 girilmesi gerekiyor. Daha hesabı açarken etik ve hukuk kurallarını çiğnemiş oluyorsunuz.
Ayrıca çocuk her ne kadar bir anne babaya ait olsada aslında zamanı geldiğinde kendi kararlarını alacak bir birey olacak. Bilişsel farkındalığı oluştuğunda belkide Sosyal Medya hesabı kullanmak istemeyebilir. Kendi hesabı için yapmış olduğunuz paylaşımlar ve bu paylaşımlara gelen yorumlardan rahatsızlık duyabilir. Kendisi için hedeflediği kariyer planını etkileyecek paylaşımlardan mutsuz olabilir.
Avrupa'da bir çocuk çocukluk fotoğraflarını sürekli paylaşan anne babası hakkında şu şekilde dava açıyor."Ailemin paylaşımları yüzünden kariyer hayatım etkilendi iş bulamıyorum. Mahkeme çocuğu haklı buluyor ve çocuk davayı kazanıyor.
Psikolojik açıdan doğru değil
Çocuk için açılan sosyal medya hesabı oluşan takipçiler paylaşımlar ve beğeniler çocuğa istemsizce bir yük ve sorumluluk hissi oluşturuyor. Kendisini bir çocuk gibi değilde önemli biri gibi hisseden çocuklar çocukluğun tadını maalesef çıkaramıyor.
Gelecekte sosyal medya nasıl olacak?
Evet Sosyal Medya hesabı açtınız hesap takipçileri ile büyüdü. Fakat hayat o kadar hızlı değişiyor ki dün 1 numara olan Facebook'un bugün neredeyse kimse yüzüne bakmıyor. Bugün en çok kullanılan sosyal medya hesaplarının akibetinin ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Dolayısı ile bugünden böyle planlar yapmak yıllar sonrası için mantıklı olmayabilir.
En iyisi bırakalım; ÇOCUKLARIMIZ ÇOCUKLUKLARINI YAŞASIN VE ZAMANI GELDİĞİNDE KENDİLERİ KARAR VERSİNLER...