Arkadaşlar sizce uzatma kablosu fişe takılı olursa fakat anahtarı kapalıysa enerji harcar mı yani elektrik yakar mı Örneğin elektrik faturam hamur kabartma tozu gibi kabarır mı? :)
Uzatma kablosu fişe takılı olursa fakat anahtarı kapalıysa enerji harcar mı yani elektrik yakar mı?
Aşina olduğumuz lambalı anahtarı olan "klasik tip" uzatma kablolarında anahtar kapalı konumda ise elektrik sarfiyatı olmaz. Anahtarı koyma amacı da budur zaten. Fişi çıkar tak olmaması ve acil bir durumda kolay müdahale. Anahtar açık konumda ise prizlerinde herhangi bir cihaz takılı olmasa dahi üzerinde bulunan lambanın elektrik sarfiyatı olur. Özel tip olarak üretilen uzatmalarda durum değişir. Misal anahtar kapalı olsa dahi çalışır halde lamba bulunan modeller, bazı akım korumalı modeller vb. Fotoğrafta yer alan örnek klasik tipe örnek. Bu uzatmada anahtar kapalı konumda elektrik tüketimi olmaz.
0
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Harcar. O dügmenin amacı, priz ile kablo arasındaki enerjiyi kesmek sadece. Bir nevi koruma amaclı. Fakat fazla bir enerji harcamaz. Boş da duran şarj aletini düşün.. onun gibi
@Edith98 Yok ben o maksatla sormadım evet elektrik faturası her vatandaş gibi yüksek geliyor tabiiki hamur kabartma tozu gibi fakat ben bilgisayarı kapatırken uzatma kablosunun kırmızı anahtarını kapatıyorum fakat fiş takılı acaba dedim elektrik yakıyor mu? Eğer yakıyorsa belki az yakıyordur bilemem ama az da olsa yakıyordur ve buda elektrik faturalarının yüksek gelmesi demek sonuçta bu ülkede para kolay kazanılmıyor maalesef burası ABD değil burada insanlar 5 kuruşun bile hesabını yapıyor sonuçta elektrik faturası bile para gidiyor
@Edith98 Bide yatarken bilgisayarı kapattıktan sonra yaklaşık 7-8 saat anahtar kapalı olsa dahi fiş takılı kalıyor buda saat başı elektrik harcaması demek :)
Yani dedim gibi fişi prizden çekmek çok kolay bir iş. babam da sizin gibidir küçüklüğümden beri böyle gördüm ben mesal tuvalete giderken odanın ışığı hatta televizyon dahi kapatılır öyle düşün tasaruf çeşitleri babamda çok. Şu an duygulandim yani sizi bir baba gibi gördüm şu an hele 23 yaşında bu bilinç kimsede yok cidden takdir ettim.
@Edith98 Maalesef bu bilinç yok çünkü bu zamanın gençleri tasarruf nedir pek bilmez Çünkü bu zamanın gençleri dedelerimiz gibi yokluk ve hayat pahallılığı görmedikleri için pek şimdiki gençler paranın ve tasarrufun kıymetini bilmez Babamda tasarruf var demişsiniz olabilir eğer babanız eski zamanlarda yaşamışsa özellikle 1960'lı yıllarda yaşamışsa o zaman yokluk nedir iyi bilir hayat pahallılığı nedir iyi bilir gerçi eskiden de hayat pahalıydı ama herşeyin kıymeti bilinirdi şimdi ise hiçbirşeyin kıymeti bilinmiyor çünkü bizler yokluk görmedik (90'lı yıllarda doğanlar hariç) kimse yokluk ve parasızlık nedir bilmez
Valla babamdan annemden hep ben öyle gördüm yani annem babam baya yokluk çekmişler ve bu bilinci bana aktardıkları için çok memnunum biraz alay etmiş gibi algılanıyor arkadaşlarimada söylerken dalga geçtiğimi sanıyorlar ama ben gayet içten söylüyorum anlatırken.
@Edith98 Mesela elektrik günümüzde pahalı ama bizler har vurup harman savuruyoruz boşa yanan ışıkları söndürmüyoruz ya da hayat eskiye nazaran pahalı para kazanmak zorlaştı ama şimdiki gençlere bakıyorsun parayı har vurup harman savuruyorlar anlayacağınız eski dedelerimizdeki tasarruf anlayışı şimdiki gençlerde pek yok 90'lı yıllarda doğan ve yaşayan gençlerde mesela bende var Çünkü ben yoksulluk nedir parasızlık nedir fakirlik nedir iyi bilirim Çünkü hayatım 90'lı yıllarda geçti ama 2000 yılı ve sonrasında doğan gençlerde aynı tasarruf bilinci yok aksine har vurup harman savurma var artık anlayacağın yeni nesil çoğu şeylerin kıymetini bilmiyor ne yazık ki :(
@Edith98 Evet Arkadaşlarının alay etmesi normal Çünkü senin arkadaşların babanın çektiği sıkıntıları yaşamadıkları için alay ediyorlar Eğer senin arkadaşların babanın döneminde yaşayıp onun ne çektiğini bilseydi fakirlik ve geçim sıkıntısı nedir bilseydi böyle alay etmezlerdi gerçi günümüzde de geçim sıkıntısı var ama günümüzde gençler bunu anlamakta zorlanıyor Çünkü dediğim gibi bolluk devrinde yaşadığımız için onlara gülünç geliyor olabilir
Oda. neden biliyor musun abi kapitalist sistem sürekli tüketim adamların zihnini boyuyorlar çocuk sonra anne benimde telefonum olsun sonra bakıyorsun bir başka model sonra bir daha bir daha şeklinde. Aşağlık kompleksi var bu devirde en iyisi bende olsun zihniyeti ya da anne baba ben yoksulluk çektim o çekmesin herşeyi vericem adı altında bu kötülüğü çocuklara yapıyorlar. Ki ekonomik olara o 60 lı yıllara geri dönmemize az kaldı 2018 de resmen ekonomik kriz geçirdik ki 2019 daha kötü olacağını ön görüyorlar ki tüketici bir toplumun tarım sektörünün batmasıyla o çukura yavaş yavaş ilerliyoruz. Ki bu elektrik mevzusu teknoloji geliştikce de en çok tüketilen bir enerji kaynaği olması ve bilgisayar cep telefonu vs bağımlısı insanlar için çokta önemsedikleri bir durum söz konusu gibi deģil.
@God-Dog Eminmisin Çünkü ben bilgisayarı kapattığımda uzatma kablosunun kırmızı anahtarını kapatıyorum fakat fiş takılı kalıyor üstelik kısa bir süreliğine değil yaklaşık 7-8 saat fiş takılı kalıyor hatta her gün de diyebilirim bilgisayarın kapalı olduğu her gün ve buda elektrik faturalarını azda olsa yükseltebiliyor yükselir mi bilmem ama enerji geliyorsa yükseltir buda kötü olur iyi olmaz sonuçta bizler 5 kuruşun bile hesabını yapıyoruz Çünkü elektrik ve hayat bu ülkede pahalı :(
En İyi Cevaplar