WhatsApp, dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısıyla adeta bir dev haline gelmiştir, kendi alanında dünyanın en büyük mobil operatörüdür. Mobil operatörlerin alışılagelmiş altyapılarına gerek duymadan, kullanıcılara GSM operatörlerinin sunduğundan çok daha fazlasını ücretsiz ve hızlı bir şekilde sunmaktadır. Artık görüntülü aramalar ve iletişimler için SMS ve MMS yerine WhatsApp tercih ediliyor. Ancak, bu hızlı yükselişi dolandırıcıların radarına da sokmuştur. Sanal numaralardan yapılan sahte aramalar ve dolandırıcılık mesajları dünya genelinde yaygınlaşmış durumdadır.
Dolandırıcılar, bilinmeyen numaraları kullanarak Whatsapp üzerinden nasıl insanları kandırıyor?

Son günlerde, WhatsApp kullanıcıları arasında hızla yayılan bir tehdit olan bilinmeyen numaralardan gelen aramalar ve mesajlar, çevrimiçi güvenliği tehdit eden bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Dolandırıcılar tarafından ustalıkla kullanılan bu taktik, kullanıcıların merakını uyandırma ve dikkatini çekme amacını gütmektedir. Dolandırıcılar, duygusal tepkileri hedef alarak korku, panik veya heyecan yaratarak kullanıcıları manipüle etmeye çalışırken, sahte mesajlar ve aramaları çeşitli başlıklar altında sunarak kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışmaktadır.

Bu tehdidin arkasındaki strateji, masum kullanıcıları kötü niyetli dolandırıcılık şebekelerinin oyun alanına çekmektir. Özellikle bilinmeyen numaralardan gelen mesaj ve aramalara duyulan merak, kullanıcıların dikkatsizce yanıt vermelerine neden olabilir. Bu mesajlar genellikle arkadaşlık, çekilişler, cazip teklifler ve acil durumlar gibi çeşitli şekillerde kullanıcıların karşısına çıkmaktadır.
Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıları fırsat bilen dolandırıcılar, Türkiye ve Hindistan'da vatandaşlara mesajlar göndererek günde birkaç saat çalışarak yüksek gelir elde etme vaatlerinde bulunuyorlar. Bu tür mesajlar, ilk başta masum gibi görünse de, kullanıcılarla etkileşime geçildiğinde kimlik avı dolandırıcılığı ile birlikte kişisel ve banka bilgilerinin ele geçirilmesine neden olabiliyor. Hindistan Siber Suç Koordinasyon Merkezi, son birkaç aydır şikayetlerin artması üzerine vatandaşlarını uyaran mesajlar yayınladı. Bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmak ve kişisel bilgileri paylaşmaktan kaçınmak büyük önem taşımaktadır.
Bilinmeyen numaralardan gelen Whatsapp mesajları ve aramalarına karşı kendimizi nasıl koruruz ?
Bildiğiniz üzere, WhatsApp sadece telefon rehberimizde kayıtlı kişilerle özel bir şekilde iletişim kurduğumuz bir uygulamadır. Bu nedenle, uygulama üzerinden bilmediğimiz numaralardan gelen her çağrı ve mesaja karşı dikkatli olmak zorundayız. Özellikle, uluslararası numaralardan gelen çağrılara dikkat etmekte yarar var. Bu tür numaraların normalden çok daha uzun olduğunu görüyoruz, çünkü uluslararası telekomünikasyon birliğinin E.164 standartına göre bir telefon numarasının maksimum uzunluğu 15 hane olmalıdır. Ancak, bazı gelen numaralar bu hane sayısının çok üzerindedir ve genellikle sanal bir şekilde oluşturularak kullanılırlar. Dolayısıyla, gelen çağrıları cevaplamadan önce mutlaka numarayı ve varsa profil fotoğrafını incelemeliyiz. Eğer yurtdışında yaşayan bir tanıdığımız veya arkadaşımız değilse, kesinlikle açmamalı ve mesajlara cevap vermemeliyiz.
Diğer bir önlem ise Whatsapp ayarlar bölümüne giderek sırasıyla Gizlilik - Aramalar - Bilinmeyen Kullanıcıları Sessize Alın seçeceğini aktif ederek bu aramalardan kendinizi koruyabilirsiniz
Peki bu durumda Whatsapp’ın sorumluluğu yok mu?
Kesinlikle var, WhatsApp uygulaması yaklaşık 14 yıldır hayatımızda ve bugüne kadar ücretsiz ve reklamsız bir şekilde hizmet veriyordu. Ancak son zamanlarda, böylesine yoğun bir dolandırıcılık saldırısıyla karşılaşmamıştık. Bu durumun temel nedeni, WhatsApp'ın güvenlik açıklarıdır. Özellikle WhatsApp uluslararası arama dolandırıcılığı, Hindistan'da birçok kullanıcıyı etkilemiş durumda. Bu olay, dijital platformların kullanıcı güvenliğini sağlama sorumluluğunu ön plana çıkarıyor. BT Bakanı Rajeev Chandrasekhar, bu konuda Meta'ya ait mesajlaşma platformuna bir bildirim göndererek, dijital platformların güvenlik önlemlerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Kullanıcıların güvenliği ve çevrimiçi deneyimlerinin korunması için önemli adımlar atılması gerektiği açıktır.

Dolandırıcılığı önlemek için başka ne tür önlemler alınabilir?
Bakın, dolandırıcılık dediğimiz kavram, genellikle duygusal bir zafiyetten kaynaklanır. Karşımıza gelen herhangi bir teklif veya aramaya karşı farkındalık geliştirerek dolandırıcılığın doğrudan önüne geçebiliriz. Örnek olarak, Whatsapp üzerinden yabancı ve tanımadığımız bir numaradan günde sadece birkaç saat çalışarak 2000 ile 5000 TL arasında para kazanma teklifleri alıyoruz. Ancak düşünelim, asgari ücretin 11 bin TL olduğu bir gerçeklikte, yurtdışından ve tanımadığımız bir numara neden bize bu kadar yüksek kazanç teklif etsin? Sorgulayan bir reflekse sahip olmadığımızda dolandırıcılığa kolayca düşebiliriz. Dolandırıcılık, eskiden telefon üzerinden gerçekleşiyordu, ancak bugün Whatsapp gibi dijital platformlarda ve ileride farklı yöntemlerle de karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla, duygusal farkındalık ve sorgulayan bir zihin, dolandırıcılığın önüne geçmenin en büyük engelidir.

Devletler bu konuda ne yapmalı?
Siber güvenlik artık her devlet için milli güvenlik unsurunun bir parçası haline gelmiştir. Bu nedenle, Whatsapp iletişiminde alınacak en iyi önlem, gerekli güvenlik önlemlerinin teknik olarak sağlanmasıdır. Ayrıca, medya, sosyal medya ve diğer iletişim kanalları aracılığıyla vatandaşların bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de 43 milyonu aşkın Whatsapp kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, gerekli tedbirlerin ve bilgilendirmenin acil olarak yapılması, insanların siber güvenliklerini korumaları açısından büyük öneme sahiptir.
En İyi Cevap