Kredi kartı ve banka kartı kullanmayan artık yok denecek kadar azdır. Eski bankacı olduğumdan dolayı ve geçen gün arkadaşımın başına gelen bir olay sebebiyle bu benceyi yazmaya karar verdim. Arkadaşıma gelen mesajda "Amazon Prime üyeliğiniz ve almış olduğunuz ürün kredi kartınızın internet alışverişlerine kapalı olması sebebiyle gerçekleşememiştir" yazıyor. Tabi ki arkadaşım böyle bir alışveriş yapmamıştı. Neyse ki zarara uğramadı ama birçok kişi bu konudan muzdarip. Elimden geldiğince detaylı ama sıkmamaya da özen göstererek korunmanın yollarını anlatmaya çalışacağım.
1) İnternet / Telefon /E-posta alışverişlerine kapatmak

İnternet günümüz alışverişlerinde kullanılan en pratik ve en yaygın yöntemlerden birisi. Çoğu zaman ürünlerin internette ucuz olması da internet alışverişlerini cazip hale getiriyor. Kartınızı internet, telefon ve e-posta alışverişlerine kapatırsanız ve sadece alışveriş yapacağız zaman açarsanız limitlerinizi korumuş olursunuz.
2) Sanal kart kullanın

Sanal kart bankanızın kredi kartınıza bağlı olarak size tanımlamış olduğu bir karttır. Bu kartın limiti en fazla asıl kart limitiniz kadardır. Aynı onun gibi bir kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV numarası mevcuttur. İnternet alışverişlerinde kredi karınızdan bu karta limit aktararak alışveriş yapmanız sizi koruyacaktır. Örneğin, internetten 2.000 TL'lik bir alışveriş yapacaksanız tek seferlik olmak üzere banka uygulamasından sanal karta 2.000 TL'lik limit yüklersiniz ve alışverişi yapınca tekrar limit sıfırlanır. Yaptığınız alışverişlerde sanal kart bilgileri dolandırıcıların eline geçse bile bir sonuç elde edemezler. Çünkü limiti yaptığınız alışveriş ile sıfırlanmıştır. Sanal kart sizi büyük ölçüde korur.
3) Kart limitlerini yüksek tutmayın

Kredi kartlarında olduğu gibi banka kartlarında da dolandırıcılık faaliyetleri yapılabilir. Bankalar ATM'den para çekme limitlerini düşük tutar. Bunun 2 amacı vardır:
- Bankadaki paranızın dolandırıcılık durumunda tamamen kaybedilmesini engellemek,
- ATM'lere koydukları limitlerin hızlıca bitmesini engellemektir.
Eğer bankadan sürekli olarak 10.000 TL- 50.000 TL arasında bir para çekimi yapmıyorsanız, günlük para çekme limitinizi genel olarak ihtiyacınız olan ortalama tutara çekin ki kopyalanan bir kart sonucu sürpriz yaşamayın. Kartınızı ATM aldıysa ve banka açıksa kesinlikle ATM önünden ayrılmayıp banka personeline haber verin. Banka kapalı ise de müşteri hizmetlerini arayıp bilgi verip gerekli önlemlerin alınmasını sağlayın. Çünkü kuracakları bir düzenekle kart kopyalama yöntemlerinden birisi de budur.
4) Güvenli sitelerden alışveriş yapın

Alışveriş yaptığınız sitelerin güvenli olduğuna emin olun. Güvenilir sitelerde başta kilit işareti bulunur ve başlangıçları http değil https'dir. Burada verileriniz korunur (bazı durumlar hariç). Özellikle bankalara yönlendirme yapan siteler kullanıyorsanız kilit işaretinin olmasına dikkat edin.
5) Arama motorlarında ilk çıkan seçeneğe tıklamayın

Bir internet siteniz varsa ve Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız, para vermek bu yöntemlerden birisidir. Sitelere girdiğinizde mutlaka reklam yazan internet siteleri de görmüşsünüzdür. Hepsi öyledir demiyoruz tabi ama dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden birisi de budur. Burada bilgilerinizi girmeniz ya da bir yere tıklamanız sonucu tüm bilgileriniz ele geçirilebilir.
6) Alışveriş sitelerinde kart bilgileriniz kaydetmeyin

Yemek sepeti, Trendyol gibi alışveriş sitelerinde kart bilgilerinizi kaydetmeyin. Bu siteler güvenilir olsa da hacker saldırısı sonucunda yüzbinlerce kullanıcının bilgileri ele geçirilebiliyor ki yakın zamanda yemek sepeti kullanıcıları bu deneyimi yaşadı. Hackerlar ele geçirdikleri hesap bilgilerinin 20 bin tanesini paylaştılar.
7) Alışveriş kartları kullanın

Üye işyerlerinin bazıları da maalesef dolandırıcılarla işbirliği içinde çalışabiliyorlar. Kartınız alışveriş sırasında kopyalanabiliyor. Bunun önüne geçmek pek mümkün olmadığından, ispatı ve tespiti de zor olduğundan dolayı alışveriş kartlarına para aktarıp, reel kartlarla yapacağınız alışverişi bu kartlarla yapmak sizi dolandırıcılık faaliyetlerinden koruyacaktır.
Aslında dolandırıcılık yolları çok ama genel olarak bu tarz yöntemlere başvurulduğu için elimden geldiğince sizlerle paylaşmak istedim. Umarım faydalı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler.
Dipnot: Telefonda kendini hakim, savcı diye tanıtanlara da inanmayın :D :D
İçinizdeki çocuğun gülümsemesini asla kaybetmeyin
#Dark_scourge
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
8Cevap
Her kişinin bir hikayesi vardır eminim bu bilgileri bilmek bile yetmiyor bazen tuzakla karşılaşabiliyoruz harika bir hatırlatma olmuş detaylar için teşekkürler emeğe sağlık
Her insanın gaflet anı var tabi ki teşekkür ederim :)
Teşekkür ederim abi güzel bir bence yazmışsın emeğine sağlık. dikkat etmek gerekiyor özelliklede bu zamanda.
Aynen kardeşim teşekkürler :)
Eyvallah abi :)
Emeğine sağlık millet dolandırmaktan pek memnun baksana sjjsjs iyilik yaranmaz bunlara bırak dolandirilsinlar
Teşekkür ederim :D Mememi açsam daha fazla yorum gelirdi :D
Jsjsjs bacak acsan yeterdi 😂
Nasılım kategorisi doludur onlarla tutmazdı o :D
Jshhshs dudak atıp dolgu ister mi diye sorasım geldi
Gelecek yorumlar gözümün önünden film şeridi gibi geçti :D
Hshsjjs benimde hahha
Son derece basit ve bir o kadar etkili öneriler. kart dolandırıcılığı çok artmış vaziyette.
aslında sadece sosyal medyayı verimli kullansak ve cüzdanımıza sahip cıksak yeter eline saglık :)
Teşekkürler 😊
bilgiler için sagolasın bızde yasadık bunları cok korkunc durum dsds
Cok amacokfaydali yazi
Teşekkürler
güzel benç olmuş
Teşekkürler
Faydalı konu için teşekkürler.
Rica ederim
Her zaman
Faydalı konu tşkler ✨
Kart kullanmıyom onlar bana versin 😄