Herkese merhaba. Bugün size, fare imleciyle nesneleri hareket ettirme konusunda bildiklerimi aktaracağım. Tabii anlattıklarımı anlayabilmeniz için temel seviye HTML, CSS ve JS özelliklerine hakim olmanız gerekiyor. Başlayalım.
1. Adım:
Öncelikle 'moving object' adında yeni bir klasör açıp içerisine 'main.html', 'style.css' ve 'script.js' isminde dosyalar oluşturalım. Sonrasında kodlamaya HTML dosyamızdan başlayabiliriz.

2. Adım:
HTML dosyamızın içine, ana iskeleti yerleştirdikten hemen sonra 'body' etiketleri arasında, id'si 'container' ve 'object' olan iç içe iki 'div' tanımladım. Bunlardan biri bizim belirlediğimiz, nesnenin hareket edebileceği alanları kapsayacakken; bir diğeri nesnemizin ta kendisi olacak.

3. Adım:
Henüz sayfamızda hiçbir şey görünmüyor. Şimdiyse, tanımladığımız 'div'lerin görünmesini sağlayacak stil özelliklerini kodlayacağız. Tabi bunu yapabilmek için ilk önce, html dosyamızı 'style.css' dosyamızın varlığından haberdar etmeliyiz. Bunu yaptıktan sonra tanımlamalarımıza geçebiliriz.

'style.css' dosyasında, id'ye sahip nesnelerin her biri için (container ve object) yükseklik ve en, arka plan rengi ve pozisyon özelliklerini tanımladım.


4. Adım:
Şimdi sıra, etkileşim kodlarımızı yazmadan hemen önce 'script.js'i 'main.html'e tanıtmaya geldi.

Ayrıca buraya, hareket özelliğini tanımlayabilmek için ihtiyaç duyduğumuz birkaç niteliği de eklemeliyiz. Birincisi; fare, oluşturduğumuz kutu içerisinde her hareket ettiğinde, script.js'deki 'getMoving' fonsiyonuna, imlecin konumunu döndürmesi. Diğeriyse; hareket eylemini objeyi tuttuğumuzda aktifleştirip, bıraktığımızda deaktive edebilmesi için, yine script.js' içindeki 'canValue' fonsiyonuna durum değerlerini göndermesi.

Son olarak 'script.js'de, bahsettiğimiz bu fonksiyonları oluşturup içeriklerini kodlamalıyız. 'canValue'a gelen değer, eğen fare objeye basılıyla 'true', değilse 'false' olacaktır. Bu sebeple tek yapmamız gereken, gelen değeri 'movable' değişkenine atamak.
getMoving fonsiyonuna gelen konum değeriyse, imlecin objenin üzerine geldiği ve hareketliliği aktif ettiği zamanda devreye girecek. Eğer fare objeyi bırakırsa, işlev çalışmayacaktır.
İmlecin elde edilen konumu, kutu içeriğinin sol ve üst kısmına uzaklığıyla tanımlanabilir. 'object' nesnesini, kendisinin left ve top değerlerini bu verilerle (pixel cinsinde) güncelleyerek imlecin bulunduğu konuma getirebiliriz.

Bu da sonuç;
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer