Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

_ToxiCs_

Hepinize merhaba KScan'lar. Bugün farklı bir konu ile karşınızdayım. Bilgisayarların evrimi hakkında ve oda büyüklüğündeki bilgisayarların, kibrit boyutuna indiği günümüze kadar olan yolculuğa hazır mısın? Bu tarihi bilenleriniz olduğu gibi bilmeyenlerde var. E o halde başlayalım mı?

#_toxics_

The Z1 (1936)

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

2 Yıl içinde inşa edilen bir bilgisayar.. :) Belki ona bir hesap makinesi diyebiliriz. Aslında bu motorla çalışan bir mekanik bilgisayar. Kondrad Zuse tarafından tasarlanmıştır. Z1 Yaklaşık olarak 20.000 parçadan oluşturulmuş ve 1000 kg ağırlığında olan bir makinedir. Orijinal Z1 1943'te 2. dünya savaşı sırasında müttefik kuvvetlerin hava saldırıları sonucu, imha edilmiştir. Şu an bir kopyası Berlin'de teknoloji müzesinde sergileniyor. :)

Eniac (1946)

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

Elektrik ile çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayardır. 2. Dünya savaşı sırasında, Amerikalı bilim insanları tarafından yapılmıştır. Yaklaşık 167 m2lik bir alana sığıyordu ve ağırlığı 30 tondur. E tabi savaş elbet bir gün bitecekti ve bu bilgisayar ne yapacaktı? Savaş sonrası bu bilgisayar; Hava tahmini, atom enerji hesaplamaları, kozmik ışın çalışmaları, termal tetikleme, rastgele sayı bulunması, rüzgar tüneli dizaynı ve diğer bilimsel araştırmalarda öncü rol oynamıştır. 1951 yılında ise endüstriyel amaçlı olarak kullanılmaya devam edildi.

Not: Bu makineleri gördükçe, acaba bizim kullandıklarımız nedir diye soruyorum kendime.. :)

UNIVAC I (1951)

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

Amerika Birleşik Devletlerinde üretilen, iş uygulamaları için ilk genel amaçlı elektronik dijital bilgisayar tasarımıdır. Bu bilgisayar; Eniac'ın mucitleri olan, J. Presper Eckert ve John Mauchly tarafından tasarlanmıştır. İlk Univac 1951 yılında ilk olarak nüfus sayım bürosu tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

BESK (1953)

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

İsveç bilgisayar makineleri kurulu tarafından geliştirilen ve o dönem içerisinde, geliştirilen en hızlı bilgisayardır. 1953'ten, 1966'ya kadar aktif olarak kullanılmıştır. Besk 40 bitlik bir bilgisayardır. Elektrostatik belleğinde tam olarak 512 kelime depolayabiliyordu.

DATASAAB D2 (1960)

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

İsveç'te tasarlanan bir konsept ve prototip bilgisayardır. Ayrı ayrı transistörler ile inşa edilmiş ve 1960 yılında tamamlanmıştır. Kullanım amacı oldukça enteresan. :) Uçaklarda bulunan navigasyon sistemlerine yardımcı olması için kullanımı hedeflenmiş.

IBM 5100 Computer (1975)

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

Dünyanın en büyük bilişim teknoloji şirketlerinden biri olan IBM, IBM 5100 Computer bilgisayarını tanıttı. Üretilen ilk kişisel bilgisayar olma özelliği yanı sıra, laptop'ların atası diyebiliriz. Aralık 1975'te IBM kişisel bilgi işleme hoş geldiniz ifadesini kullanmıştır. Ağırlığı 24 kilogramdır.

APPLE I (1976)

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

Hepimizin yakından tanıdığı Apple firması; Steve Jobs ve bir kaç arkadaşı tarafından Apple One kişisel bilgisayar kitini satmak amacı ile kuruldu. Aslında bu bir dönüm noktası oldu diyebiliriz. Çünkü bu tarih sonrası kişisel bilgisayar kullanım oranı her geçen gün artmaya başladı.

IBM 5150

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz

IBM 5150 Modeli piyasaya çıktığı zaman; 5 Yılda 250 bin adet satış beklenirken, ilk yılda 1 milyon satış rakamına ulaşarak rekor kırmıştır. İki adede kadar disket sürücüsü ve kaset kayıt cihazı takmak için bağlantı noktaları bulunmaktadır.

Bir sonraki Bence'de kalan kısmına devam edeceğim, şimdilik görüşmek üzere. :) Vakit ayırıp okuduğunuz için, teşekkür ederim.

Bilgisayarların Çocukluğuna İniyoruz
26 Cevap