Bu Bence'mde Deepweb (Derin internet, derin ağ) ve Darkweb (Karanlık ağ) kavramlarına değineceğim. İnternetin katmanları, soğan protokolü (normal olarak HTTP:www protokolü kullanırız), anonimite gibi kavramları açıklayacağım.
Darkweb ve Deepweb

İnternet 7 (kimilerine göre 8) katmanlıdır. Biz sadece ilk iki katmanını kullanabiliriz. 3. katman ve daha derinine erişim sağlamaya çalışmak bir bilişim suçudur ve arama motorlarında görüntülenemez. Normal web tarayıcıları da bu web sitelerini okuyamaz. www (world wide web) ağına dahil değillerdir ve HTTP:www (Hyper-Text Transfer Protocol yani hiper metin transfer protokolü) kullanmazlar.
1. Deep Web

Deepweb şifrelenmemiş bir ağda bulunur ancak arama motorlarında listelenmez.
2. Dark Web

Darkweb şifrelenmiş bir ağda bulunur ve yine arama motorlarında listelenmez. Siber suçlardan ibarettir. 3. katman karanlık ağdır.
Katmanlar

1. Katman (Yüzey)

Haber siteleri, oyun siteleri, yemek tarifi vb içeren web siteleri ile beraber film ve dizi siteleri birinci katman siteleridir. Geniş alan ağına dahildir ve arama motorlarında listelenir. Normal tarayıcılar, modemler erişebilir ve arama motorlarında listelenir. Bu sitelere erişim yasaldır ve kimliğiniz açıktır.
2. Katman

Sosyal medya siteleri (Instagram, Twitter, Facebook) ve Domain (alan adı satan) web siteleri ikinci katmana dahildir. Geniş alan ağına dahildir ve arama motorlarında listelenir. Normal tarayıcılar, modemler erişebilir ve arama motorlarında listelenir. Bu sitelere erişim yasaldır ve kimliğiniz açıktır.
3. Katman

Karanlık ağdır. Uyuşturucu satışı, terör organizasyonları, kiralık katiller ve insan kaçakçılığına kadar pek çok şeyi barındırır. Kripto paralarla alışveriş yapılır. Geniş alan ağına dahil değildir ve bir kısmında soğan protokolü kullanılır. Arama motorlarında listelenmez. Bu sitelere erişmek veya erişmeye teşebbüs etmenin cezası hapistir. Anonim olsa da internet servis sağlayıcısı sizi bulmak isterse bulur. Normal web tarayıcıları bu sitelere erişemez. İnternetin en büyük katmanı ne yazık ki bu katmandır.
4. Katman (Charter Web)

Derin ve karanlık ağdır. Geniş alan ağına dahil değildir ve kısmen soğan protokolü kullanır. Bir kısmına normal modemlerle erişilebilir. Hiçbir içerik normal web tarayıcıları tarafından görüntülenemez. Hükümetin, askeriyenin ve silah kaçakçılarının da bulunduğu katman burasıdır. İnternet servis sağlayıcısı erişim sağlayabilir. 3. katmana nazaran daha büyük ve organize suçlular da bu katmanda içerik üretirler.
5. Katman (Mariana ağı)

Süper bilgisayarlar tarafından erişilebilen yüksek teknoloji ile çalışan derin katmandır. Uluslararası konuları bünyesinde barındırır. İnternet servis sağlayıcıları erişemez. Adını dünyanın en derin çukurundan alır.
6. Katman

Dünyayı ilgilendiren bilgilerin olduğu iddia edilen katmandır. Bu katman ile ilgili pek çok efsane mevcuttur.
7. Katman (Sis katmanı / Virüs çorbası)

Bu katman aslında en derin katman ile 6. katman arasında kalan bir boşluk gibidir. Savaş alanı diye de tabir edilir. En derin katmanın (8. katman olarak da geçer) 2000 yılında tesadüfen varlığı fark edildi. En derin katmana ilahi anlamlar yükleyen kesimler bile oldu. İşin ilginç kısmı bu katmandan bilinmeyen komutların internete yayılmasıydı. Kimilerine göre en derin katman 7. katman iken kimilerine göre en derin katman 8. katman. 8. Katmana erişim sağlamak için devasa işlemcilere ihtiyaç duyulduğu söylentiler arasında. Bu katmanın amacı, başkalarının 8. katmana erişmesini engellemektir.
8. Katman (Patriarch)

Bu katmanda ne olduğu, kimlerin erişebileceği tam olarak bilinmiyor ve hakkında komplo teorileri mevcut.
Soğan Protokolü ve Anonimite

Soğan protokolü ".com" ile değil, ".onion" uzantısı ile biter. Her sitenin soğan protokolünde karşılığı olmaz. Örnek vermek gerekirse KizlarSoruyor.com'un soğan protokolünde karşılığı olsaydı, kizlarsoruyor.onion şeklinde olurdu. Peki bu katman nasıl çalışır ve nasıl anonimite sağlar? VPN ile arasında ne fark vardır? Önce proxy sunucularına değinelim.
1. Proxy

Proxy bir ülkenin ulusal sunucusudur. Türkiye'nin proxy sunucusu da vardır ve proxy sunucuları vekillik yaparlar. Hız, güvenlik, kontrol ve gizlilik sağlarlar. İşlemciler ile ağlar arasında vekil görevi görürler. VPN başka bir ülkenin vekil sunucusunu kullanmanızı sağlar. Böylece yabancı bir ülkeden giriş yapıyormuş gibi gözükürsünüz.
2. Düğümler ve Anonimite

Tor, CIA tarafından tasarlanmış ancak sonra yerel halkın kullanımına açılmış bir ağdır. Onion protokolünü okuyabilir ve gizlilik sağlar. Çalışma prensibine gelelim:
Giriş düğümü (1st Node veya Guard Node): Kimliğinizi gizleyen ilk düğümdür ve sizi korur. Bağlantınızı şifreler. Bu düğüme gezinti sırasında müdahale edemezsiniz.
Ara düğüm (2nd Node): Size ikinci kimliği verir ve bağlantınızı tekrar şifreler.
Çıkış Düğümü (Exit Node veya 3rd Node): Sizin görünen kimliğinizdir. 3. düğüm size Fransa'dan geliyorsa Fransa'dan bağlanıyor gözükürsünüz. Bu da bağlantınızı şifreler.

Tor ağı her ne kadar size anonimite verse de sizi dokunulmaz yapmaz. Nasıl saklanacağınızı bilmiyorsanız riske girersiniz. Ayrıca deepwebe girdiğiniz zaman göreceğiniz en masum şey uyuşturucu ticaretidir. Deep web'de korku filminden fırlama büyü tarifleri gibi şeyler bulunmaz. Tor ağı soğan protokolünde verilerinizi birden fazla kez şifrelese bile internet servis sağlayıcısı ağ trafiğini fark eder ancak ne yaptığınızı bulamaz. Ama bazı internet ayak izlerini bırakmaya devam edersiniz.
En İyi Kız Görüşü