Merhaba 😊
Akıllı telefonlarda benim yaşadığım en büyük problem şarjlarının kısa sürede bitmesi. Yeni teknolojiler ile şarj süreleri uzatılmaya çalışılsa da hala daha yeterli seviye de değil. Ancak akıllı telefon kullanırken dikkat edeceğimiz birkaç nokta telefon şarjının daha uzun süre dayanmasını sağlayabilir. Size bu taktiklerden bahsedeceğim.
Wifi ve hücresel veriyi (mobil veri) aynı anda aktif etmeyin
Telefonumuz wifiye bağlı olduğu zamanlarda hücresel veri (mobil veri) seçeneğini açık bırakırsak güç kaynağı daha fazla enerji sarf edecektir. Wifi üzerinden internete girseniz dahi 4.5G arka kısımda çalışmaya devam eder. Bu yüzden wifiye bağlı olduğunuz anlarda hücresel veriyi yani mobil veriyi kapatmanız şarjınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
Arka planda açık kalan uygulamaları sık sık temizleyin
İki tür insan vardır. Arka planda açık kalan uygulamaları sürekli temizleyenler ve asla temizlemeyenler. Arka planda açık kalan uygulamalar güç kaynağından yemeye devam eder. Ancak kapattığınız taktirde şarjdan tasarruf edersiniz.
Ekran parlaklığını düşük kullanın
En azından dışarıda olduğunuzda ve piriz bulunmayan yerlerde ekran görüntüsünün parlaklığını düşürün. Bu durum görüntü kalitesini düşürüp, görüş açınızı etkileyebilir. Ancak zor anlar için iyi bir seçenek çünkü ekran parlaklığı sandığınızdan daha fazla şarj yiyor.
Bluetooth’u gerek olmadığı sürece kapatın
Bluetooth telefonumuzda en az kullandığımız özelliklerden bir tanesi. Telefonunuzu her kapatıp açtığınızda veya her uçak moduna alıp kapattığınızda bluetooth yeniden açılır. Bu yüzden her seferin onu kapatmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Çünkü kullanmadığınız halde şarj yediği için açık kalması çok gereksiz.
Konum servislerini gerek olmadıkça kapalı tutun
Birçok uygulama veya telefonun kendisi konumuzu kullanmak için izin ister. Farkında olmadan konumumuzu kullanması için izin vermiş oluruz. Bir de üzerine arka planda şarj yer. Konum sadece birine attığımızda veya bir yere gitmeye çalışırken GPS uygulaması kullanırken gerekli olur. Bu yüzden telefonunuzun gizlilik ayarlarından konum servislerini kapatın. Komple telefondaki konum servislerini kapattığımız zaman hiçbir uygulama da konumunuzu kullanmaz. Şarj tasarrufu da yapmış oluruz. GPS uygulaması kullanmanız gereken durumlarda konum servislerini açmayı unutmayın.
Gereksiz uygulamaların bildirimlerini kapatın
Gereksiz uygulamaların bildirimleri gereksiz şarj kullanımı anlamına gelir. Telefonunuza bir göz gezdirin. Bildirimleri açık olan hangi uygulamayı gereksiz görüyorsanız onun bildirimlerini kapatın. Hatta çok lazım değilse uygulamayı bile silebilirsiniz.
Telefonun pil tasarrufu özelliğini etkinleştirin
Telefonun pil tasarrufu özelliğini etkinleştirirseniz o sizin adına gereksiz şarj yiyen tüm işlemleri engelleyecektir. Ancak yukarıda saydığım maddeleri uygulamakta yine de fayda var.