Google NewsTakip Et

National Geographic'in 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler' Listesinde Türkiye'den 6 Yer

Faruk Ayhan Utkan

Türkiye, National Geographic'in yayınladığı 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler' isimli kitapta listeye 6 farklı şehir ve mekan ile girdi. Kitapta Türkiye'den Ayasofya, Mardin, Göbeklitepe, Sümela Manastırı, Mısır Çarşısı ve Kapadokya Argos Oteli gibi birbirinden tarihi yerlerden bahsedildi.

Türkiye'nin birbirinden farklı 6 kültür ve doğa mirasına yer veren National Geographic Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler adlı 319 sayfadan oluşan kitabında, Ayasofya'dan "Belki de inşa edilmiş en mükemmel bina", Mardin'den ise "Artuklu mirası" şeklinde bahsedildi.

Ayasofya iki Mardin ise üç fotoğrafla tanıtıldı.

National Geographic'in 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler' Listesinde Türkiye'den 6 Yer

Dünyanın en eski mekanları başlığı altında Şanlıurfa Göbeklitepe, Dağ Manastırları başlığı altında ise Trabzon Sümela Manastırı yer alırken Muhteşem Oteller bölümünde Argos ile Kapadokya, Büyük Pazarlar bölümünde deMısır Çarşısı tanıtıldı.

Ayasofya
Ayasofya

Direktörlüğünü Dan Westergren'in yaptığı kitapta Ayasofya için "Belki de inşa edilmiş en mükemmel bina" şeklinde yorum yapıldı ve devamında şunlar yazıldı:

İbadete milattan sonra 537 yılında açılmış olan çok cepheli Ayasofya, Hristiyan ve İslam geleneklerinin öğelerini birleştirir, Ayasofya ile Sultanahmet arasındaki alan bir zamanlar tüm İstanbul'un merkezi olan hipodromdur. Halen de hareketliliğin merkezidir. Burada seyyar satıcıları, taze nur suyu sıkanları, simit ve tatlı olarak külahta dondurma satanları harika manzara eşliğinde oturabiliriz.

Mardin
Mardin

Kitapta tanıtılan Mardin için de şu cümlelere yer verildi:

Ortodoks manastırları ve Artuklu mirası. Baş döndürücü Mardin, Suriye çölüne yukarıdan bakan parlak taç gibi bir tepede yer alır. Hamamları Artuklu döneminede yapılmış olup, Anadolu'nun en eski hamamlarıdır. Sıcak suyun keyfini çıkarmak için çok ideal bir yerdir.

Sümele Manastırı
Sümele Manastırı

Kitabta 'dünya çapında bilinen ve bilinmeyen doğal ve insan yapımı' olarak tanıtılan 225 yerin arasında yer alan Göbeklitepe için de "İnşası milattan önce 10 bin yılına uzanan Göbeklitepe'nin egzotik bitki ve hayvan resimlerini oyulduğu dikili taşlarla en eski tapınak olduğu düşünülmektedir. Çevrede antik insan figürleri bulunmuştur" cümleleri kullanıldı.

Tarihi Kapalı Çarşı
Tarihi Kapalı Çarşı
Kapadokya
Kapadokya

#Aktüel #Yaşam #Gezi

Son Güncelleme: 24 Oca 2019 / 04:01
National Geographic'in 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler' Listesinde Türkiye'den 6 Yer
29 Cevap