Google NewsTakip Et

İnsan İdrarından Tuğla Ürettiler

Melike Gozence

Güney Afrika'lı üniversite öğrencileri, insan idrarını kum ve bakteriyle birleştirerek çevre dostu tuğla yapmayı başardılar.

İnsan İdrarından Tuğla Ürettiler

Bu ilginç buluşu yapan öğrencilerin danışmanı Dyllon Randall, "Bu, temelde okyanusta mercan kayalarının oluşmasıyla aynı yöntem" şeklinde konuştu.

Süreç nasıl işledi?

İnsan İdrarından Tuğla Ürettiler

Cape Town Üniversitesi mühendislik bölümünde okuyan öğrenciler, ilk olarak erkekler tuvaletinden idrar topladılar. Daha sonra topladıkları bu idrardan katı gübre üretip, bio-tuğla adını verdikleri buluşlarını büyütmek amacıyla bir süreç izlediler. Mikrobik karbonat adını verdikleri bu süreçte oluşan bakteriler, idrarda bulunan üreyi çökelten bir enzim üretiyorlar ve ortaya kalsiyum karbonat çıkıyor. Sonrasında da bu kalsiyum karbonat kum tanelerini birbirine bağlayarak ortaya sert ve gri renkli tuğlaların çıkmasını sağlıyor.

İnsan İdrarından Tuğla Ürettiler

Bir "bio-tuğlayı" büyütebilmek için 25-30 litre idrar gerekiyor ve bir insan her tuvalete gidişinde 200 ile 300 mililitre arasında idrar çıkartıyor. Yani bir tuğla üretebilmek için insanın günde 100 kez tuvalete gitmesi gerekiyor. B ilk başta kulağa çok gelebilir fakat aynı miktardaki idrar 1 kilo gübre üretmek için de kullanılıyor.

Dr. Randall yaptığı açıklamasında şöyle konuşuyor:

Bu sürece geçen yıl ilk başladığımızda, kireçtaşının yüzde 40'ı oranında bir sertlik sağlayabildik. Sadece birkaç ay sonra bunu iki katına çıkartmayı başardık ve şimdi de hiç ısı vermeden, oda sıcaklığında sadece kalıba koyduğumuz malzemeyi değiştirerek ve bakterinin partikülleri yapıştırması için daha uzun süre tanıyarak bunu yapabiliyoruz.

Normal yolla üretilen tuğlalar 1400 derece sıcaklıkta pişiyor. Ancak bio-tuğla büyüme koşulları göz önünde bulundurulduğunda kötü bir koku yaymasına rağmen Dr. Randall durumu şöyle özetliyor:

Diyelim ki bir evcil hayvanınız var ve köşeye işedi. Aldığınız o güçlü koku, salınan amonyağa ait. Bü süreçte bir yan ürün olarak amonyak ortaya çıkıyor. Daha sonra bu, amonyak nitrojen zengini gübreye dönüştürülüyor.

Dr. Randall, tuğlaların yaydığı keskin ve kötü amonyak kokusunun 48 saat kadar sonra tamamen gittiğini ve sağlığa hiçbir şekilde zararı olmadığını belirtiyor.

Kullandığımız sürecin birinci aşamasında tüm zararlı patojenler ve bakteriler ölüyor çünkü, çok yüksek orandaki pH oranıyla çalışıyoruz ve bu her şeyi öldürüyor.

Tuğlaların büyümesi için 4-6 gün arasında bir zaman gerekiyor ve tuğlanın ne kadar sağlam olması isteniyorsa bu süreç de daha da uzuyor.

Kaynak: BBC

Son Güncelleme: 25 Kas 2018 / 04:11
İnsan İdrarından Tuğla Ürettiler
54 Cevap