Google NewsTakip Et

10 Bin Yıl Önce Üzerinde İlk Beyin Ameliyatı Yapılan Kafatası Sergilendi

Tugrul Turcan

Kapadokya bölgesinde, 10 bin yıllık yerleşim yeri Aşıklı Höyük'te sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan, tarihin, üzerinde ilk beyin ameliyatının yapıldığı belirlenen kafatası, Aksaray'daki Azmi Milli Bilim ve Sanayi Müzesi'nde sergileniyor. Ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemelerin de yer aldığı sergideki kafatası, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

10 Bin Yıl Önce Üzerinde İlk Beyin Ameliyatı Yapılan Kafatası Sergilendi

Müzenin müdürü Mustafa Fırat Gül, "Mısır'da özellikle firavunlara yapıldığı düşünülen beyin ameliyatı ya da kafatasına yapılan müdahalenin çok daha öncesinin Aşıklı Höyük'te yapıldığını görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran'ın başkanlığında sürdürülen yeni dönem kazı çalışmalarında, çömelmiş halde bulunan, 20- 25 yaşlarında olduğu tahmin edilen bir kadına ait kafatası, bilim dünyasının en önemli buluşları arasında yer alıyor. Kafatası laboratuvar ortamında incelendiğinde, obsidyen ve kemik parçalarıyla beyin ameliyatı yapıldığı, Neolitik Dönemi kadınının bu ameliyat sonrasınde yaklaşık 10 gün daha hayatta kaldığı tespit edildi. Bilim ve Sanayi Müzesi'nde sergilenmekte olan kafatası, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Kafatası ile birlikte Neolitik Çağ'da kemik ve volkan camından yapılan ameliyat malzemeleri de sergileniyor.

Azmi Milli Bilim ve Sanayi Müzesi'nin müdürü, araştırmacı ve tarihçi Mustafa Fırat Gül, Aşıklı Höyük'ün, tarihe ışık tutan yer olması dolayısıyla bilim insanlarını meraklandıran bir mekan olduğunu söyledi. Gül,

Aşıklı Höyük, Türkiye'deki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Aynı zamanda Kapadokya'nın, Orta Anadolu'nun en eski köyüdür. Hayvancılık ve tarımcılık yönünden de çok ilklere sahne olmuş bir yer Aşıklı Höyük. Uzun zamandan beri kazı devam ediyor. Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran hocamız kazılara devam ediyor. Onun ekibi ve yurt dışından gelen katılımcılar var. Onların tespit ettiği çok orijinal bilgiler de var. Obsidyen taşından yapılan orakla hububat hasadı yapıldığını öğreniyoruz. Buranın en önemlisi belki literatüre en önemli katkıda bulunan bilgisi, 20- 25 yaşlarında kadın kafatası bulunmuştu. Burada o kafatası Aksaray Müzesi'nde ziyaretçilere açık şekilde sergileniyor. Mısır'da özellikle firavunlara yapıldığı düşünülen beyin ameliyatı ya da kafatasına yapılan müdahalenin çok daha öncesinin burada yapıldığını, Aşıklı Höyük'te yapıldığını öğreniyoruz. Bu bakımdan Aşıklı Höyük, ziyadesiyle çok önemli bir yer.

Kaynak: DHA

Son Güncelleme: 26 Şub 2019 / 02:02
10 Bin Yıl Önce Üzerinde İlk Beyin Ameliyatı Yapılan Kafatası Sergilendi
95 Cevap