Tıbbi pomat krem ile kozmetik güzellik bakım kremi arasındaki gerçek fark nedir?

Bölüm 2 – Tıbbi pomat kremler ile adı güzellik bakım ürünleri olan kremler arasındaki farklar nelerdir?
Faydayı geç... Ama zarar gördüm!

"Ne zarar gördün kardeşim sen?"

Yaa... Param gitti.

"Verin şunun parasını iade edin gitsin!"

Yahu dur! Paramı verip kovma hemen beni!

Benim umutlarım ne olacak? Umutlarım köreldi. Güzelleşeceğime olan inancım zayıfladı!

"Bak adı üzerinde ne yazıyor? Güzellik bakım ürünü diyor. Sen okuduğundan da bir şey anlamıyorsun kardeşim."

Haa... Çok özür dilerim, çok pardon! Ben şimdi anladım meseleyi.

Ama işin asıl gerçeği burada başlıyor.

Kozmetik ve tıbbi ürünlerin ayrıldığı temel nokta
İşte tıbbi pomatlarla kozmetik bakım ürünlerinin yolları tam burada ayrılır.

Aslında ikisi de krem olabilir, ikisi de aynı kavanozun içinde satılabilir, ikisi de cilde sürülür.

Ama bilimsel açıdan aynı kategoride değildir.

Çünkü bir tıbbi pomat geliştirilirken temel soru şudur:

"Bu ürün hangi hastalığı tedavi edecek?"

Bir kozmetik ürün geliştirilirken ise temel soru şudur:

"Bu ürün cildin görünümünü nasıl daha iyi gösterecek?"

Aradaki fark sadece kelime farkı değildir; bütün üretim mantığını değiştiren temel ayrımdır.

Tıbbi pomatların bilimsel ve farmakolojik yapısı
Tıbbi pomatlarda bulunan etken maddeler belirli dozlarda standardize edilir. O maddenin hangi hastalıkta, hangi dozda, ne kadar süre kullanılacağı bilimsel çalışmalarla araştırılır.

Yan etkileri, ilaç etkileşimleri, kimlerin kullanamayacağı ve hangi durumlarda sakıncalı olduğu dahi klinik verilerle kayıt altına alınır.

Çünkü amaç bakım yapmak değil, biyolojik bir hastalık sürecini değiştirmektir.

Yani iltihabı baskılamak, mantarı öldürmek, bakteriyi yok etmek, bağışıklık sistemini düzenlemek veya yara iyileşmesini hızlandırmak gibi doğrudan fizyolojik bir etki oluşturması beklenir.

Kozmetik ürünlerin gerçek amacı
Kozmetik ürünlerde ise durum tamamen farklıdır.

Bir kozmetik ürünün temel amacı, normal ve sağlıklı cildin temizlenmesi, nemlendirilmesi, korunması veya dış görünümünün daha estetik hale getirilmesidir.

Bu nedenle kozmetik ürünlerden ilaçlar gibi bir hastalığı tedavi etmesi beklenmez.

Hatta yasal olarak da bir kozmetik ürünün;

"egzamayı iyileştirir",
"sedefi tedavi eder",
"mantarı yok eder",
"akneyi kesin geçirir"

gibi tıbbi iddialarda bulunması mümkün değildir.

Çünkü o noktadan sonra artık kozmetik değil, ilaç sınıfına girmesi gerekir.

Tüketicinin görmediği kritik soru
İnsanların çoğu reklamları izleyince şöyle düşünüyor:

İçinde aloe vera var...
İçinde keçi sütü var...
İçinde kolajen var...
İçinde hyalüronik asit var...
İçinde vitamin var...

Tamam da ne kadar var?

Yüzde kaç var?

Cildin alt tabakalarına ulaşabilecek biyoyararlanımı var mı?

Bilimsel olarak etkinliği gösterilmiş mi?

Yoksa sadece kutunun üzerine yazılacak kadar mı eklenmiş?

İşte tüketicinin sorması gereken gerçek sorular bunlardır.

Çünkü bazen bir etken maddenin ismini kutunun üzerine yazmak kolaydır; önemli olan o maddenin cilt üzerinde klinik olarak anlamlı bir etki oluşturabilecek dozda bulunup bulunmadığıdır.

Gerçek ayrım noktası
Bu yüzden insanlar şunu bilmelidir:

Kozmetik ürün ile tıbbi pomat arasındaki fark sadece biri eczanede, diğeri markette satılıyor olması değildir.

Birisi görünümü desteklemek için geliştirilmiştir.

Diğeri ise hastalığın biyolojik mekanizmasına müdahale etmek için geliştirilmiştir.

İkisi arasındaki çizgi bazen çok ince görünür ama bilimsel açıdan aralarında kilometreler kadar fark vardır.

Tıbbi pomat krem ile kozmetik güzellik bakım kremi arasındaki gerçek fark nedir?