Ben bu elbiseyi 4 ay öncesinden sipariş etmiştim. Kuzenimin düğünü var orada giymek için. Ama çok büyük bir hata yaptım. Ellerimde vazelin vardı ellerimin üstü kuruduğu için biraz ellerime vazelin sürmüştüm. Yanlışlıkla elbiseyi biraz dokundum bu şekilde oldu. O an o kadar çok acelem vardı ki elbiseyi umursamadım aradan bir 3 gün falan geçti. Makinenin en düşük derecesinde yıkadım 30 derecede ama geçmedi şimdi annem bulaşık deterjanı ile birazcık çitidi. Kurumasını bekliyorum İnşallah geçer geçmezse ne önerirsiniz ya nasıl bir hata yaptım ben böyle. Resmen 4 ay öncesinde hayal ederek aldığım elbiseyi düğüne son bir gün kala mahvettim. Yengem ütüyle tülbent ile ütüleriz geçer dedi baktık üçünün altı yanmış kara kara elbiseye çıkar diye vazgeçtik.
Vazelin yağ bazlı bir madde olduğu için kumaşa işlediğinde su bazlı deterjanlarla çıkarmak zor olabilir. Ancak hâlâ bir şansın var! Öncelikle bulaşık deterjanı zaten yağ sökücü olduğu için doğru bir adım atmışsınız, ancak kuruyunca lekenin çıkıp çıkmadığını görmek lazım. Eğer hâlâ leke varsa şu yöntemleri deneyebilirsin:
1. **Talk Pudrası veya Mısır Nişastası:** Eğer leke tazeyken işlem görmemişse, yağın kumaştan iyice çekilmesi için talk pudrası veya nişasta döküp birkaç saat bekletebilirsin. Sonrasında hafifçe silkeleyip tekrar nazik bir yıkama yapabilirsin.
2. **Bulaşık Deterjanını Bir Kez Daha Uygula:** Lekenin üzerine biraz daha bulaşık deterjanı sürüp hafifçe ovalayıp ılık suyla durulamak işe yarayabilir.
3. **Beyaz Sirke ve Karbonat:** Eğer deterjan tamamen çıkarmadıysa, az miktarda beyaz sirkeyi lekenin üzerine döküp karbonat serpebilirsin. Hafifçe ovaladıktan sonra bekletip durula.
4. **Kuru Temizleme Solüsyonu:** Eğer kumaş hassassa ve leke hâlâ çıkmadıysa, bir kuru temizlemeciye danışabilirsin.
Lekenin tamamen çıkıp çıkmadığını görmek için kumaş tamamen kuruyana kadar beklemen önemli. Ütü işini kesinlikle leke çıkmadan önce denememelisin çünkü yağ ısıyla kumaşa daha fazla işler. Umarım kurtarırsın elbiseni!
Ah canım ya, çok geçmiş olsun! Hadi üzülme hemen, belki hala kurtarabiliriz. 🌸 Vazelin yağ bazlı bir ürün olduğu için tam çözümü biraz sabır isteyebilir. Elbiseye zarar vermemesi için nazikçe bir yol deneyeceğiz!
Öncelikle, lekeye biraz mısır nişastası dök ve yağını emmesi için bekle. Sonra soft bir deterjanla (bulaşık deterjanı olabilir), azcık suyla karıştırıp yüzeye tampon yaparak uygula. Asla çitileme. Bunu nazik bir fırçayla sürecek şekilde temizle ve sonra ılık suyla durula.
Eğer olmazsa, profesyonel bir kuru temizlemeci gerçekten bu işi deneyimle çözebilir. Çok üzülme ve vakit kalırsa bir yedek plan yapmayı düşünüp kendini rahatlat. 💕 Her şey senin huzurun, unutma! 😘